Helse
Sex etter fødsel: Gjør det vondt?
Kan oppleves som vondt eller ubehagelig, både for menn og kvinner.
Å ha sex for første gang etter en fødsel kan for noen virke skremmende. Frykten for smerter og endringer ligger i bakhodet, og generelt sett er det flere grunner til at det ikke nødvendigvis er i akkurat denne perioden at sexlivet er helt på topp.
De første ukene etter en fødsel opplever man en renselsesblødning, og om man ønsker å ha sex under denne perioden bør man bruke kondom, grunnet infeksjonsfare, forteller Anne Ragnhild Kjus Skomedal, gynekolog ved Byporten legesenter.
- Men utover dette er det ingen regler som fastslår hvor lenge man bør, eller skal, vente. Men begge parter bør føle seg klare til å gjenoppta seksuallivet. Dette gjelder både på det psykiske og fysiske planet, sier Skomedal, som er spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer.
- Vil alle oppleve den første gangen som smertefull?
- Dette avhenger av hvor lang tid det har gått, om man har fått mange eller store rifter eller andre skader, og om man ammer, sier hun.
Mange opplever en endring i seksuallivet etter en fødsel, og også generelt i småbarnsperioden. I tillegg til at man har mindre overskudd, og sover med barnet i sengen eller på rommet, opplever også mange kvinner at kroppen rett og slett ikke føles som før.
- Mange kvinner er engstelige for at de har endret seg nedentil etter fødselen. Men jeg kan trøste dem med at erfaringsmessig så tilheler de fleste fødselsskader av seg selv med tiden, sier Skomedal
Om man i tillegg ammer kan det føles ekstra vanskelig å skulle ta opp igjen seksuallivet etter fødsel, ettersom dette kan gi østrogenmangel som igjen kan føre til såre slimhinner og tørrhet i skjeden.
Dersom kvinnen opplever ubehag under samleie den første tiden vil det igjen kunne bidra til mindre sexlyst.
- Jeg møter mange kvinner som føler at de er endret nedentil etter fødselen, noe som kan være psykisk belastende. Ved undersøkelse opplever jeg ofte at forandringene kvinnene opplever ikke er påfallende for meg som undersøker. Man skal alltid ta kvinnens opplevelse på alvor, men samtidig kan det være en god bekreftelse å få høre at man ikke er «ødelagt» i underlivet.
En annen grunn til at en kvinne ha oppleve mindre sexlyst etter en fødsel er at hun får dekket behovet sitt for nærhet fra det lille barnet. Og behovet for annen kroppskontakt reduseres.
Kan man forebygge fødselsskader?
Selv om mange hevder at det kan være gunstig å massere med oljer nedentil for å forebygge rifter, er det ikke bevist at dette har noe for seg, forteller gynekologen.
Under selve fødselen er det viktig at forløsningen ikke forløper for fort, da vevet trenger litt tid på å tøyes. Det er samtidig viktig at jordmor, lege eller fødselshjelperen bruker en god støtteteknikk.
Fact: Click to add text
Å oppleve mindre sexlyst i denne tiden av livet kan også gjelde mannen i forholdet.
- Menn er tilskuere til fødsel, og noen ganger er det slik at den som står utenfor og ser på opplever det sterkere enn den som selv står i det. For enkelte menn kan det være en dramatisk opplevelse, og dette kan prege seksuallivet i starten.
Om man opplever smerter under sex i tiden etter fødsel kan det være mange bakenforliggende årsaker til det. For eksempel vedvarende bekkensmerter, arrvev, hemoroider, stresskontinens eller fremfall av livmor.
- For «folk flest» bil de fysiske smertene etter rifter, for eksempel, leges i løpet av de første ukene og månedene. Noen kan ha plager knyttet til arrvev også etter at riften har grodd. Men dette vil også, erfaringsmessig, forsvinne i løpet av de første månedene, sier hun.
Alle som føder anbefales å ta en kontroll i form av en gynekologisk undersøkelse seks uker etter fødselen.
- Ved denne undersøkelsen sjekker man om alt er som det skal. Om rifter har grodd, og om det for eksempel sitter igjen tråder som ikke er løst seg opp om man har blitt sydd, sier Skomedal.
Om man også etter disse seks ukene i månedene etter opplever problemer, utover problemer med tørre og såre slimhinner grunnet amming, bør man få utført en ny kontroll.
Dette er de mest vanlige fødselsskadene, ifølge gyneklologen:
Rifter: Rifter er vanlig, spesielt overfladiske. Noen opplever dypere rifter som involverer muskulatur, og en sjelden gang går rifter til endetarmen.
Det er viktig at rifter oppdages rett etter fødsel slik at man umiddelbart får sydd det sammen og gjenopprettet den normale anatomien.
Smerter fra keisersnitt: Dersom man har hatt keisersnitt opplever man ofte smerter fra operasjonssåret, og noen kan oppleve infeksjon eller blodansamlinger som et stort blåmerke (på fagspråket kalt hematom).
Hemorroider: Dette kan øke i hyppighet både i svangerskapet og etter fødsel.
Stressinkontinens: Dette innebærer at det lekker urin når man for eksempel hoster, nyser, løper eller lignende. Dette skyldes at både bekkenbunn og lukkemuskulaturen i blæren er svekket.
Fremfall av livmor: Noen kan oppleve at livmoren henger litt lengre ned i skjeden enn den gjorde tidligere, og både mannen og kvinnen kan da oppleve å «kjenne» livmoren under samleie. Dette leges oftest i løpet av de første ukene når båndene som holder livmoren oppe trekker seg sammen.
Rifter og arrvev: noen opplever at det føles for trangt eller for åpent. Dersom dette blir et vedvarende problem kan det bli nødvendig med en operasjon for å forsøke å korrigere det.
Det er imidlertid viktig å vektlegge at man grunnet risiko ikke ønsker å operere med mindre det er et betydelig problem. Å operere bort arrvev kan føre til mer arrvev.