Over 83.000 unge kvinner har tatt gratis HPV-vaksine

- Det viser at unge kvinner er interesserte i å beskytte seg mot livmorhalskreft.

Sykepleierstudent Eva Godvik Lampe får en sprøyte med HPV-vaksine på St. Hanshaugen helsestasjon i Oslo i 2016. Siden tilbudet med gratis vaksine for kvinner født 1991 og senere kom, har over 83.000 vaksinert seg. 
Sykepleierstudent Eva Godvik Lampe får en sprøyte med HPV-vaksine på St. Hanshaugen helsestasjon i Oslo i 2016. Siden tilbudet med gratis vaksine for kvinner født 1991 og senere kom, har over 83.000 vaksinert seg.  Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Først publisert

Denne uken ble nye tall for HPV-vaksinasjon hos unge kvinner lagt frem på en pressekonferanse hos Sex og samfunn i Oslo. Anledningen er at det er et år siden tilbudet om gratis vaksine mot HPV-viruset for kvinner født mellom 1991 og 1996, kom. Hittil har 83.877 kvinner takket ja til gratis vaksine. 

HPV-viruset kan blant annet føre til livmorhalskreft. 

- Det er veldig positivt at så mange har takket ja til vaksinen. Det viser at unge kvinner er interesserte i å beskytte seg mot livmorhalskreft, sier overlege ved Folkehelseinstituttet, Margrethe Greve-Isdahl, til Side2. 

Les også: Hva er HPV?

Og denne: Sånn får du gratis HPV-vaksine

Overlege Margrethe Greve-Isdahl ved Folkehelseinstituttet.
Overlege Margrethe Greve-Isdahl ved Folkehelseinstituttet. Foto: Ntb Scanpix

90 prosent beskyttelse

Nye tall viser at vaksinen gir nesten 90 prosent beskyttelse mot alvorlige celleforandringer hos kvinner som ikke var smittet av HPV på vaksinasjonstidspunktet. 

- Målet vår hele tiden har vært at unge kvinner skal være informert. Vi skal fortsette med å bruke unge informasjonskanalene unge kvinner befinner seg i, fortsetter overlegen. 

Det siste året har unge kvinner født mellom 1991 og 1996 ved flere anledninger fått sms fra Folkehelseinstituttet om vaksinasjonstilbudet. 

Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

- Vi har diskutert om vi skal fortsette å sende ut sms-er. Vi vil ikke virke masete, men alle som vil og ønsker det, skal få være med, sier Margrethe Greve-Isdahl. 

Samtidig oppfordrer hun de som lurer på om de skal vaksinere seg og er bekymret for bivirkninger, være kritiske til informasjonen de finner på nett. 

- Unge kvinner søker informasjon på nett, og da er det viktig at man finner troverdige informasjonskilder. Det finnes ganske mange usannheter i sosiale medier, og det er viktig at man husker på å være kildekritisk. Lurer man på noe, har man alltid mulighet til å snakke med helsepersonell om det. 

Les også: Dette lurer vi på om HPV

Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Åpent også på lørdager

Hos Sex og samfunn-klinikken i Oslo er det mulig å bestille på nett og også å komme innom for å få satt HPV-vaksine på lørdager. 

- Vi har hatt 6.000 jenter her som har satt HPV-vaksinen i løpet av 2016, sa Sex og samfunn-lege Marius Johansen under pressekonferansen. 

Sex og samfunn anslår at de hver lørdag nesten hele året har 200 unge kvinner innom for HPV-vaksinering. 

Til Side2 sier han: 

- Vi har vært mye ute i media, har gjort stunt på høyskoler og universiteter og brukt sosiale medier for å nå ut til unge kvinner. 

Leder i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, er samtidig opptatt av å poengtere at man vaksinerer seg mot HPV ikke betyr det samme som at man skal slutte å ta celleprøver for å oppdage eventuelle celleforandringer. 

- Vi ser at hos unge jenter har antallet som går og sjekker seg vært ekstra lavt. Mange tenker nok: «Angår dette meg?»

Hun forteller at Kreftforeningen jobber med å formidle bedre til kvinner hvor de kan gå for å ta celleprøve, få oppsatt sted og tid for celleprøve, og eventuelt ta testen hjemme. 

Hun trekker også frem #sjekkdeg-kampanjen med den nå avdøde Thea Steen i spissen som en av grunnene til at 34.000 flere kvinner har tatt celleprøve de to siste årene. Økningen var også størst blant unge kvinner. 

Les også: Nå får også gutter tilbud om gratis HPV-vaksine

Og denne: Over 250.000 kvinner har droppet celleprøve