Selvutvikling

Slik skaper du sterke vennskap

Hvordan styrker du vennskapene dine? Og hva gjør du når du føler deg ensom?

BLI EN BEDRE VENN: I et vennskap har du halve bidraget. Det betyr at det er mye du kan gjøre for å ha det bra, og få det enda bedre, med dine venner.
BLI EN BEDRE VENN: I et vennskap har du halve bidraget. Det betyr at det er mye du kan gjøre for å ha det bra, og få det enda bedre, med dine venner. Foto: Smith Collection / Getty Images
Sist oppdatert

Lei av venninnen din? Eller skulle du ønske du hadde en? Blir det for mye overfladisk prat, eller kan du ikke få nok av det hyggelige samværet? Hva med sjalusi? Og kan man gjøre det slutt?

Vennene våre er noe av det viktigste vi har, og nettopp derfor kan forholdet vi har til dem bli utfordrende. I et vennskap har du halve bidraget. Det betyr at det er mye du kan gjøre for å ha det bra, og få det enda bedre, med dine venner.

Les også: Sju måter bestevennen din beriker livet ditt på

Gi og ta – du velger hvordan

– I alle relasjoner bytter vi «gaver». Vi gir noe til den andre, og vi får noe igjen. Det kan være oppmerksomhet, smil, perspektiv, interesse, spørsmål... Disse gavebyttene gjør at vi har en relasjon. Ved å bli bevisst på hva vi gir, og hvordan det påvirker relasjonen, kan du trene på å gjøre mer av det du ser fungerer. Du kan ta mer kontroll, og påvirke relasjonene dine slik du ønsker.

Det forteller Inger-Margrete Svendsen. Hun er spesialist i organisasjonspsykologi, og driver firmaet Ledelse, organisasjon og vekst. Hun utdyper:

– Å bli bevisst på hvordan gjensidigheten fungerer i et vennskap, åpner for noen muligheter. Du kan oppdage: «Wow, her har jeg noen valg. Jeg kan gjøre som før, eller jeg kan gjøre noe annerledes. Hva jeg velger vil påvirke hvordan vi får det sammen». For noen kan det se ut som om vennskap kommer som manna fra himmelen, men vennskap skapes. Det kan vedlikeholdes, det kan ødelegges og det kan gå over. Disse prosessene er hver enkelt av oss med på å skape.

Lettere sammen

Visse aktiviteter er bedre sammen enn alene. For mange er trening en av dem. Har du en avtale med en venn, kommer du deg ut, får pratet, ledd og luftet deg. Det gir et utall positive bieffekter! Gleder blir større og problemer blir mindre når de deles. En skogstur med en fortrolig prat kan være en skikkelig boost for kropp og sinn.

Ta for gitt

Kristina Moberg er psykologspesialist og foredragsholder, og er opptatt av hvordan vi sammen skaper de gode relasjonene:

– I noen tilfeller er det en fordel å ta relasjoner for gitt. Med nær familie og gode venner er det godt å føle seg trygg, og vite at man har hverandre uansett. Det ville være slitsomt om du skulle gå på tå hev hele tiden. Samtidig kan det å ta noen for gitt være en fallgruve. Relasjoner må pleies. Gode vennskapsrelasjoner forutsetter at man er der for hverandre, ikke bare i de gode dagene, men også når den ene strever. Du husker hvem som var der for deg når du ikke var festens midtpunkt, men virkelig trengte noen.

Foto: Illustrasjon: Cathrine Karlsen

Forventninger

Er du og vennene dine i synk på hvor ofte dere sees eller ringes, eller hva det betyr å stille opp for hverandre? Noen tolker det å «stille opp» som at man aldri kan si nei til noe.

Andre kan velge om de vil «stille opp» avhengig av situasjonen. Har dere den samme tolkningen, eller tenker dere ulikt? Og kan dere snakke om det? Inger-Margrete Svendsen legger vekt på å snakke åpent om forventninger i et vennskap.

Gode vennskapsrelasjoner forutsetter at man er der for hverandre, ikke bare i de gode dagene, men også når den ene strever.
ER DER FOR HVERANDRE: Ekspertene mener at en god vennskapsrelasjon forutsetter at man også er til stede for hverandre når det er tung, ikke bare i de hyggelige stundene.
ER DER FOR HVERANDRE: Ekspertene mener at en god vennskapsrelasjon forutsetter at man også er til stede for hverandre når det er tung, ikke bare i de hyggelige stundene. Foto: Maskot / Getty Images

– Forventninger kan avklares. Har du forventninger som ikke blir innfridd, og det varer over tid, uten at dere snakker om det, kan det gå utover forholdet. Å sette ord på forventninger kan både styrke et forhold, og forebygge ubehagelige følelser.

Vennskap til enhver bruk

Hva er vennskap, og hva skal til for å kvalifisere som venn? Vennskap finnes i ulike varianter og man kan tenke seg at vi har ulike nivåer av vennskap. Det er forskjell på et bestevennforhold og å ha en bekjent du av og til møter på fest.

Inger-Margrete Svendsen ser for seg nivåene som sirkler utenpå hverandre, som ringer i vann.

Ekspertene

Kristina Moberg er psykologspesialist og foredragsholder. Hun er blant annet opptatt av relasjoner, stress, og det å styrke selvfølelsen. Hun står bak bloggen psykologblogg.no.

Inger-Margrete Svendsen er cand.psychol. spesialist i organisasjonspsykologi. Hun driver firmaet Ledelse, organisasjon og vekst AS. www.ledelseogvekst.no.

Maren Haugeto er mentaltrener og journalist. Hun er utdannet filolog og gestaltcoach. Hun skriver om mental trening hver måned i ShapeUp. Sjekk ut nettsiden hennes: marenhaugeto.com. Send gjerne spørsmål eller kommentarer direkte til [email protected]

– Den innerste sirkelen av venner er de du har et intimt vennskapsforhold til, nærmest som en utvidet familie. Mange opplever forholdet til sine nærmeste som et sted der man kan få hvile, få anerkjennelse og bli utfordret. Med disse har du et emosjonelt, tankemessig og identitetsmessig fellesskap. I en sirkel utenfor er de du har det hyggelig med, men med lavere grad av intimitet.

– Dere knyttes kanskje sammen av fag, interesser, politikk eller aktiviteter, jobb eller bosted. Disse vennskapene kan være en viktig inspirasjonskilde. I sirkelen utenfor har du vennebekjente, de du møter i større sosiale sammenhenger, for eksempel på fester eller større middager. Mellom dere er det en annen dynamikk, som ikke er intim, men likevel betydningsfull. Med disse deler du mindre av ditt personlige jeg, og mer av ditt sosiale jeg, forklarer Svendsen.

Alle nivåene har sin funksjon. Vi har vennskap til ulik bruk. Noen relasjoner kan dekke behovet for å være sårbar, sterk og nærværende, mens andre kan være en inspirasjonskilde til diskusjon eller lekenhet. Hvilken type vennskap man trenger mest, og hvor mange man ønsker å ha i hver sirkel, varierer fra person til person.

– I vår kultur dyrker vi individualiteten, og vi har en tendens til å underkommunisere hvor viktig felleskap er. Vi er født til felleskap, og vi er avhengige av det. Felleskap beskytter oss mot emosjonelle problemer og ensomhet, slår Svendsen fast.

Foto: Illustrasjon: Cathrine Karlsen

Les også: Slik skjønte de at vennskapet var over

Visste du at....

Mange studier viser at gode vennskap har en helsebringenede effekt, helt ned på cellenivå? Gode relasjoner gjør oss mer robuste for å mestre stress.

Ensomhet er viktig

Nettopp fordi vi er avhengig av felleskap, kan ensomhet kjennes så intenst. Følelsen av ensomhet råker alle mennesker. Kristina Moberg liker å tenke på ensomhet som en varm følelse:

– Ensomhet er en helt naturlig følelse, som handler om savn etter andre mennesker. Ensomhetsfølelsen gir oss et viktig signal om at vi trenger andre. Du kan ta det helt med ro om du føler deg ensom av og til. Det gjør alle. Men sitter du og er ensom i årevis, er det på høy tid å ta grep. Har du for eksempel flyttet til et nytt sted, og ikke funnet deg til rette sosialt, tenk på de gangene du fikk venner før. Hvordan møtte du dem? Kanskje du traff folk på trening eller gjennom frivillig arbeid? Hvilke typer mennesker ønsker du som venner? Å gå gjennom historien din kan gi noen viktige hint til hvordan du kan få nye venner. Meld deg på noe sosialt som øker sjansen for at du møter folk, råder Moberg.

Mental kondis

Å være i et vennskap krever at du kan være interessert og desentrert, og være opptatt av den andre. Det krever mental kondis å ville over til den andre, og høre hvordan det er for henne. Som all kondis kan den trenes opp.

Noen ganger kan selvfølelsen komme i veien for motivasjonen til å få seg venner, forteller Kristina Moberg:

– Hvis du ikke tenker at du har noe særlig å tilby i et vennskap, vil det hindre deg i å få venner. Da gjelder det å vri på tankene, og bli klar over hvilke styrker og gode sider du kan ha som venn. Finn ut hva du har som andre kan sette pris på, og gjør deg tilgjengelig. Det er ikke alltid lett, men det er likevel verdt forsøket. Du kan ende med å finne de gode menneskene der ute.

Les også: 10 tegn på at du har en sykt bra bestevenn

I robuste vennskap er det mulig å snakke om det som er vanskelig i selve forholdet.
Foto: Illustrasjon: Cathrine Karlsen

Robuste vennskap

Er det noen fellestrekk ved de vennskapene som holder i det lange løp? Ja, svarer Svendsen. Toleranse er et av dem.

– Når man er trygg på at den andre ikke vurderer eller moraliserer, kan man være den man er, og se på forskjellene mellom seg selv og den andre som en berikelse. En annen suksessfaktor er at begge evner å dele fra sin egen tankeverden og sine opplevelser, og i tillegg at begge kan sette seg selv på vent, reise inn i den andre og være der en stund. Når disse to evenene er i balanse, kan forholdet blomstre.

Sjalusi

Sjalusi er ikke bare vanlig i kjæresteforhold, men også i vennskap, forteller Kristina Moberg: – Sjalusi handler om retten til en posisjon i en relasjon. Men som i ethvert forhold, har ingen førsteretten til en annen person.

Inger-Margrete Svendsen holder én faktor frem som viktigere enn de andre: Evnen til å snakke om forholdet når problemer oppstår.

– I robuste vennskap er det mulig å snakke om det som er vanskelig i selve forholdet. Hvis du prøver å ta opp noe, og den andre bare går i forsvar, kan det være et tegn på at relasjonen ikke tåler det. Mange forhold varer ikke livet ut, og det er helt naturlig. Noen vennskap glir over i en annen fase, eller opphører. Men når forholdet er robust nok til at man tør å snakke om selve relasjonen, er alt mulig.

Les også: Sju ting du helst ikke sier til din single venninne

Denne saken ble første gang publisert 30/09 2018, og sist oppdatert 28/09 2018.

Les også