Hederspris til Gunhild Stordalen
Sanitetskvinnenes hederspris, Fredrikkeprisen, går i år til Gunhild Stordalen. Hun får prisen for åpenhet om egen sykdom og for innsatsen for bærekraftig utvikling og matsikkerhet i verden.
– Jeg er veldig stolt og glad. For at den jobben jeg, mine fantastiske kollegaer og våre partnere gjør gjennom EAT, for å påvirke det globale matsystemet for å sikre nok, sunn mat til en voksende verdensbefolkning, anerkjennes. Jeg er også rørt over at åpenhet rundt egen sykdom er en del av begrunnelsen for at jeg får denne gjeve prisen, sier Gunhild Stordalen til NTB.
Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060.
Flest kvinner rammet
Stordalen vil bruke prispengene til å invitere Etiopiske Sanitetskvinner til EAT-forum.
Kommunikasjonsdirektør i EAT, Erik Aasheim, vil motta prisen på vegne av Stordalen i Gamle Logen i Oslo lørdag.
I juryens begrunnelse står det at Stordalen «har gitt ansikt til en svært sjelden og alvorlig sykdom, systemisk sklerose, bindevevssykdom som angriper mange organer og gir uttalt bindevevsdannelse.
Sykdommen opptrer oftest blant kvinner i aldersgruppen 30 – 40 år». Sanitetskvinnene hedrer også Stordalen for innsatsen gjennom EAT.
Prisvinneren kan selv velge hvem som skal få prispengene på 100.000 kroner.
Viktig stemme
Stordalen ønsker å bruke dem til å invitere representanter fra sanitetsforeningens etiopiske søsterforening til å komme på EATs årlige store konferanse i Sverige. Stockholm food forum. Der knyttes mat opp mot helse, bærekraft og klima.
Stordalen var i Etiopia i 2012 og arbeidet med unge kvinner og klima.
– Jeg vet at etiopiske foreningen WHAE jobber mye med matsikkerhet og bærekraft på lokalplan. Ikke minst opplever de på kroppen hvordan klimaendringene gir store utfordringer, spesielt når det gjelder tørke. Disse kvinnene vet hvor skoen trykker, og har viktige stemmer som vi ønsker å løfte fram i enda større grad gjennom EAT, sier Gunhild A. Stordalen.
Hun mener mye av nøkkelen til endring ligger i å styrke posisjonen til kvinner i utviklingsland:
– Når kvinner får lønnet inntekt, går over 90 prosent tilbake til å sikre ernæring, helse og utdannelse og bidrar til å løfte familier ut av fattigdom. (©NTB)