Aktuelt

Toves avdøde datter Thea Steen startet #sjekkdeg-kampanjen: - Noen ganger savner jeg henne så mye at jeg nesten ikke får puste

Da Thea døde for tre år siden, 26 år gammel, fant Tove Steen styrke i å fortsette arbeidet datteren startet. – Det har gitt mening til det meningsløse, sier hun.

STORT ENGASJEMENT: – Det er mye livsvisdom og klokskap i Theas mantra. Hun ble en «levd sjel» i en ung kropp. Jeg tenker ofte på disse ordene og forsøker å være bevisst de samme valgene i livet mitt, forteller Tove Steen, mor til avdøde Thea Steen.
STORT ENGASJEMENT: – Det er mye livsvisdom og klokskap i Theas mantra. Hun ble en «levd sjel» i en ung kropp. Jeg tenker ofte på disse ordene og forsøker å være bevisst de samme valgene i livet mitt, forteller Tove Steen, mor til avdøde Thea Steen. Foto: Morten Bendiksen / Her og Nå
Først publisert Sist oppdatert

– Det er rart å tenke på at det er tre år siden hun døde. For meg føles det nettopp, sier Tove Steen (58) fra Stavanger.

London Heathrow lufthavn, mars 2015: Tove er på vei hjem fra jobbreise i London og har akkurat slått seg ned med en salat og et glass hvitvin da telefonen ringer. Det er eldstedatteren Thea. Hun har slitt med feber, smerter og blødninger de siste månedene, og i februar oppdaget legene en cyste som de opererte bort ved livmoren. Nå har hun vært hos legen på kontroll. En biopsi viser at Thea har kreftceller i livmorhalsen.

Tove forsøker etter beste evne å berolige datteren som er helt fra seg før hun må gå om bord i flyet. På vei hjem tenker Tove mye på samtalen med datteren. Hva var det hun egentlig hadde sagt? Hadde de oppdaget kreft?

– Det var ikke i mine tanker at hun kunne dø av det.

HEDRET: Thea har blant annet fått Kreftforeningens hederspris, blitt kåret som Årets forbilde av Se og Hør og fått prisen for Årets engasjement under Norske helter. – Thea viser at det er mulig å være en vanlig, ung jente og kunne utrette en forskjell.
HEDRET: Thea har blant annet fått Kreftforeningens hederspris, blitt kåret som Årets forbilde av Se og Hør og fått prisen for Årets engasjement under Norske helter. – Thea viser at det er mulig å være en vanlig, ung jente og kunne utrette en forskjell. Foto: Privat

Overså celleforandringer

Før Thea flyttet til New York høsten 2014 for å satse på en tilværelse som frilansjournalist, hadde hun vært og sjekket seg for celleforandringer to ganger før hun dro. Begge gangene fikk hun til svar at prøvene var normale.

Etter at Thea ble syk, ba hun om å få celleprøvene regransket. Begge prøvene viste celleforandringer som var oversett.

– Hun fikk forsinket kreftdiagnose med halvannet år og ville hatt en overlevelse på mellom 95–100 prosent hvis kreften hadde blitt oppdaget allerede i 2013, sier Tove.

Ondartet svulst

Mars 2015: Et par dager senere, etter at Tove har fått datteren hjem og journalen hennes er blitt oversendt til Stavanger universitetssykehus, sitter de på sykehuset og får vite at svulsten er ondartet og at Thea har livmorhalskreft. På grunn av inngrepet de har utført i USA for å behandle cysten, kan ikke Thea opereres, og henvises til Haukeland.

Etter åtte uker med behandling kommer sommeren og Thea er i relativt god form. Hun sliter med fatigue, men reiser på ferie med familien til Sørlandet, er i to bryllup og en uke i Frankrike med moren og lillesøsteren.

Da Thea flyttet til USA, begynte hun å blogge for å oppdatere familie og venner om livet der borte. Da hun kom hjem, fortsatte hun å blogge om livet som ung og kreftsyk. Ved å være åpen om sin historie, etter hvert også i mediene, ville Thea oppfordre andre unge jenter til å sjekke seg.

POSITIVE: Du velger det fine, du velger det gode og du velger livet, sa Thea ofte, forteller Tove Steen.
POSITIVE: Du velger det fine, du velger det gode og du velger livet, sa Thea ofte, forteller Tove Steen. Foto: Morten Bendiksen / Her og Nå

Fikk tilbakefall

I morens 80-årslag 15. desember la Tove merke til at datteren, som slet med smerter i låret, satt og klemte seg selv for å avlede smerten. Samme ettermiddag ble Thea innlagt på sykehuset fordi smertene eskalerte.

En overlege Tove snakket med antyder at det kan være snakk om tilbakefall, og Thea ble henvist til Radiumhospitalet. På nyåret fikk Thea påvist tilbakefall. Vi klarer dette, tenkte Tove optimistisk.

– Det var ingen som snakket om at hun kunne dø av sykdommen før lenge etterpå, så det var ikke i mine tanker heller.

En fredag i slutten av januar, og etter første cellegiftskur, kom Tove til Oslo for å være sammen med døtrene som hadde kjøpt seg leilighet sammen på Frogner. Thea var trøtt og la seg tidlig.

Kjørt i ambulanse

Lørdag morgen fikk ikke Tove ordentlig kontakt med datteren og kontaktet ambulanse. Thea var hvit i fjeset og på leppene.

På Lovisenberg fant de ut at Thea nesten blir kvalt fordi hun ikke tok opp nok oksygen og sendte henne videre til Rikshospitalet. Tove satt på i ambulansen og la merke til blålyset rundt dem og at det faktisk kom fra bilen hun satt i.

– Først da gikk det opp for meg at dette var alvorlig.

Før Thea ble lagt i respirator sa mor og datter at de var glade i hverandre. For Tove var det stort å være vitne til hvordan fagfolk jobbet for å ta vare på datteren hennes.

– Thea lå i tre døgn. At jeg fikk være med inn var avgjørende for at jeg klarte å beholde roen, sier Tove og forklarer at årsaken til at Thea ble så dårlig var at hun reagerte på blodoverføringen hun hadde fått dagen før.

Etter denne episoden var Thea mye ut og inn av sykehuset. I april, etter kur fire, hadde Tove en uggen følelse på resultatet og spurte datterens primærsykepleier om «ståa».

«Man må alltid være forberedt på at behandlingen ikke har så god effekt som man ønsker», sier hun forsiktig.

Da de skal få beskjeden, merker Tove at det er krevende for legene å formidle budskapet. Så får de bekreftet det Tove frykter: Kuren har ikke hatt ønsket effekt. «Sier dere at det ikke er mer å gjøre», spør Thea.

BABYSVØMMING: Fem måneder gamle Thea og Tove på babysvømming.
BABYSVØMMING: Fem måneder gamle Thea og Tove på babysvømming. Foto: Privat

Startet #sjekkdeg

Sammen med daværende Det Nye-journalist Sofia Storhaug og Kreftforeningen tok Thea på samme tid initiativ til #sjekkdeg-kampanjen for å oppfordre andre kvinner til å ta celleprøver.

– Å jobbe med dette ga Thea mye. Hun satt og svarte på meldinger fra folk hele tiden helt til den siste måneden før hun døde.

Etter den nedslående nyheten oppfordret legene Thea til å gjøre det hun hadde lyst til.

– Da forsto jeg at hun ikke kom til å leve lenge. Å gjøre det hun hadde lyst til handlet ikke om å ta en utdannelse, få seg en jobb eller stifte familie, men om å gjøre det hun kunne mens hun kunne det, sier Tove.

Ble lagt i respirator

For å ha noe å se frem til, bestilte Tove tur til Sicilia med døtrene i begynnelsen av juni. Tove glemmer ikke synet av datteren, som blek, tynn og medtatt i en rullestol, insiterte på å dra ut for å kjøpe bikini i Bogstadveien til turen. Tove hadde sine tvil om de kom seg på tur.

Thea ønsket å være med på mye, men kroppen var ikke sterk nok til å delta i brylluper og møte venner. I stedet kom brudeparet og noen venner på besøk på sykehuset, mens finkjolen ble hengende ubrukt. Kort tid etter at følget dro, ble Thea lagt i respirator.

Da hun kom til seg selv etter tre dager, viste det seg at hun hadde betennelse i hjertet og at kreften hadde spredd seg til lever og lunger. For å få bukt med betennelsen fikk hun intravenøs medisin hver dag de neste ukene.

Thea fikk flere bivirkninger, og i samråd med legen avtalte Tove rundt Sankthans at de bare skulle gi henne morfin.

– En dag jeg spurte fikk jeg vite at Thea var heldig hvis hun levde til over sommeren.

Døde med sine nærmeste rundt seg

Mot slutten ga datteren flere ganger uttrykk for at hun ikke klarte mer, og Tove forsto henne og tenkte at det var greit. Klokken 02, natt til søndag den 17. juli 2016, døde Thea med moren og lillesøsteren ved sin side.

– De siste ukene hadde jeg bare ventet på at det skulle skje, og akkurat denne lørdagen kikket Thea opp på oss for å få kontakt.

Utover kvelden la Tove merke til at datteren pustet uregelmessig og ble kaldere.

– Da skjønte jeg at døden var i ferd med å innhente henne, og da det skjedde, tenkte jeg at det var til det beste, og at Thea endelig hadde fått fred.

Etter Theas ønske sang Thomas Dybdahl i begravelsen, og Hinna kirke, som har plass til 400, var stappfull.

– Det ble en fin begravelse, minnes Tove som holdt en tale hvor hun prøvde å tegne et bildet av hvem datteren var, og spurte seg selv hvilke øyeblikk hun ville ha opplevd igjen.

Mens Thea levde, var mantraet hennes å se det fine i absolutt alt. Hun bestemte seg tidlig for å ikke la sykdommen knekke henne. Du velger det fine, du velger det gode og du velger livet, sa Thea ofte.

– Det er mye livsvisdom og klokskap i Theas mantra. Hun ble en «levd sjel» i en ung kropp. Jeg tenker ofte på disse ordene og forsøker å være bevisst de samme valgene i livet mitt.

GJENKJENNELSE: Tove håper hun kan skape gjenkjennelse hos andre ved å være åpen om sin historie. – Det er ensomt å oppleve sorg og død, men jeg vil gi andre en følelse av at de ikke er alene.
GJENKJENNELSE: Tove håper hun kan skape gjenkjennelse hos andre ved å være åpen om sin historie. – Det er ensomt å oppleve sorg og død, men jeg vil gi andre en følelse av at de ikke er alene. Foto: Morten Bendiksen / Her og Nå

Savner å sparre med datteren

Når Tove tenker på Thea i dag, savner hun å ha datteren å sparre med.

– Hun leste meg godt og var min sjelevenn. Vi kunne alltid komme til hverandre hvis vi trengte råd eller støtte og styrket hverandre. Jeg har blitt vant at hun er borte, men noen ganger savner jeg henne så mye at jeg nesten ikke får puste.

Dette er HPV

■ HPV er forkortelse for humant papillomavirus

■ Et vanlig virus

■ 70–80 prosent av alle kvinner og menn vil bli smittet med HPV én eller flere ganger i løpet av livet

■ HPV-vaksinen kan redusere risiko for HPV-smitte, celleforandringer og kreft

Kilde: Overlege Sveinung Sørbye

Å miste datteren, har gjort at Tove har fått et annet forhold til døden.

– Ikke alle lever til de blir gamle, og jeg har forsonet meg med at døden er en naturlig del av livet.

Etter begravelsen var Tove tilbake i hundre prosent jobb som rektor på Vaulen barneskole og opprettet Thea Steens minnefond for å videreføre arbeidet datteren startet.

– Helt til det siste var Thea opptatt av å forebygge livmorhalskreft. Det gir mening til det meningsløse å fortsette arbeidet Thea startet, sier Tove og forteller at de har samlet inn halvannen million som går til forebygging av livmorhalskreft, informasjon og forskning via minnefondet.

En måned før Thea døde, fikk hun et brev av Fylkesmannen der det ble bekreftet at prøvene hun tok i 2013 og 2014 var feiltolket.

– Det som har skjedd har skjedd. Vi velger å ikke tenke «hva hvis» eller «tenk om hun hadde fått vite det før». Det ble ikke slik. Vi må finne en mening, og i stedet for bitterhet eller sinne, er vi heldige å få bidra gjennom Minnefondet.

Les også: Hva er HPV?

– STORT TAP: - Når gamle mennesker dør, mister man noe som har vært. Når unge mennesker dør, mister man noe som skulle blitt, sier Tove.
– STORT TAP: - Når gamle mennesker dør, mister man noe som har vært. Når unge mennesker dør, mister man noe som skulle blitt, sier Tove. Foto: Morten Bendiksen / Her og Nå

Kjente på ensomhetsfølelse

Nå er det tre år siden hun døde, og i fjor vår ble Tove innhentet av sorgen.

– Jeg kjente på en stor ensomhetsfølelse og fryktet at det var sånn jeg kom til å føle det resten av livet, men etter noen måneder det seg til igjen.

Generelt har livet dempet seg de siste tre årene.

– Det har samtidig kommet en slags indre uro og konsentrasjonsevnen har blitt redusert, men jeg ville ikke være foruten disse forandringene. De er en del av det nye livet, og at Thea har satt spor i meg. Tapet av datteren har også gjort Tove sterkere.

– Jeg er ikke redd for å snakke med andre om ting som er vanskelig.

Har utrettet mye

Etter at Thea startet #sjekkdeg-kampanjen har 72.000 flere kvinner tatt livmorhalsprøve.

– Jeg er heldig som hadde en datter som gjorde så mye for så mange. Thea var opptatt av å bruke livet til noe meningsfylt for andre. Vi får jevnlig melding fra kvinner som takker Thea for at de sjekket seg, oppdaget celleforandringer og fikk rask behandling. Det er rørende å oppleve hva Theas engasjement har betydd for folk.

Thea har fått flere utmerkelser for arbeidet med #sjekkdeg. Hun har fått Kreftforeningens hederspris, blitt kåret som Årets forbilde av Se og Hør, fått prisen for Årets engasjement under Norske helter, Årets sterke mening på Vixen Blog Awards, Årets Rogalending og Siddisprisen av Stavanger Journalistlag. I tillegg har Thea vært nominert til Årets navn i Dagbladet og til Den store journalistprisen.

– Thea viser at det er mulig å være en vanlig, ung jente og kunne utrette en forskjell.

Ved å være åpen om sin historie, håper Tove at hun kan skape gjenkjennelse hos andre.

– Det er ensomt å oppleve sorg og død, og jeg vil gi andre en følelse av at de ikke er alene.

7 av 10 kvinner under 40 år sjekker seg

Hvert år får over 300 kvinner livmorhalskreft, men etter at Thea Steen startet #sjekkdeg-kampanjen er det nå mange flere som tar livmorhalsprøven.

Det var 72.000 flere kvinner som sjekket seg i 2017 enn i 2014, året før kampanjen startet.

– Livmorhalskreft er en kreftform som kan bli veldig sjelden. Vi er på riktig vei i Norge, nå når 7 av 10 kvinner under 40 år sjekker seg slik Livmorhalsprogrammet anbefaler, og hvis alle kvinne tar livmorhalsprøve når de får #sjekkdeg-brevet fra Kreftregisteret, vil enda færre utvikle livmorhalskreft.

- At flest mulig tar HPV-vaksinen er veldig viktig for å forebygge viruset som er årsaken til livmorhalskreft. Jo flere som tar HPV-vaksinen, jo færre får viruset og smitter andre med det. Tar mange HPV-vaksinen og sjekker seg som anbefalt, kan det føre til at livmorhalskreft nærmest blir utryddet, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen.

Les mer om livmorhalskreft på Kreftforeningens nettsider her.