Prosecco på sitt beste

- Viser at det er mulig å lage god kvalitet under 150 kroner.

Foto: Picasa
Først publisert

Paladin er en mellomstor podusent litt nord for Venezia i Veneto-regionen på grensen til Friuli. De jobber kun med druer fra egne vinmarker. Druene kommer fra høytliggende vinmarker i Valdobbiadene som er DOCG og beste klassifisering for prosecco.

Deres kjeller ligger derimot utenfor Valdobbiadene, og vinen blir derfor deklassifisert til DOC ettersom vinmark og produksjonssted ikke ligger på samme sted. Brut kan ha 12g sukker, men denne har kun 8g, noe som gjør den litt mindre søt enn mange andre proseccoer vi kjenner i Norge. Det er faktisk vanlig for prosecco å ha hele 15g sukker, nesten dobbelt så mye som denne proseccoen. Paladin er forøvrig et familieeid selskap, der Lucia Paladin er den kvinnelige sjefen, og hennes to brødre er ansvarlige i henholdsvis kjelleren og vinmarkene, ifølge magasinet Vin&Brennevin

 

Marius Odland er vinkelner fra Norsk Sommelier Utdannelse, og redaktør for magasinet Vin&Brennevin. I spalten Ukens Vin gir han sine anbefalinger til gode kjøp, basert på kombinasjonen kvalitet og pris. Les mer om magasinet på www.vinbrennevin.no

Hva er Prosecco?

Prosecco ble klassifisert opp fra DOC til DOCG fra 1.januar 2009. Opptil dette tidspunktet var det kun musserende vin laget av glera-druen som kunne bruke navnet Prosecco. Fra 1.januar 2010, ble ikke lenger Prosecco knyttet til druetype, men ble en stedsbetegnelse på musserende vin fra Venetoområdet. Dette gir bedre kontroll på kvaliteten og hvor druene kommer fra, samt produksjonsmetodene som brukes. Men fremdeles lages Prosecco av druen glera.

I august 2009 ble også Valdobbiadene en egen DOCG. Til tross for dette, frontes fremdeles Prosecco på etikettene. Man må også nevne det lille området i Valdobbiadene som heter Cartizze. Dette er eneste superiore, og går under navnet Superiore di Cartizze. Her finnes det en håndfull produsenter som lager høy kvalitet.

All Prosecco lages etter cuvé close metoden, som betyr at boblene (CO2) skapes gjennom annengangsgjæring på de store ståltankene, ved at de har lokk som holder inne CO2 under gjæringen. Det samme som forsåvidt skjer når man benytter annengangsgjæring på flaske.

Bosco del Merlo prosecco brut millesimato 2014 DOC

VP nr 2245201

Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite...
Pluss ikon
Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite penger

Kr.146,-

89 poeng

Terningskast 6

Lys strågul farge med litt grønnskjær, små fine bobler, lukter av jordlige aromaer. Innslag av markjordbær, bringebær og litt pære. Smaken er tørr og fin, myke og gode bobler, god syrebalanse, frisk, noe røykaromaer og gjærbakst, honning, sitron, og røde epler i en lang og god lett fruktig ettersmak.

Dette er en prosecco, laget av glera druen. Men i motsetning til mange musserende viner fra området Veneto i Nord-Øst Italia, er Bosco del Merlo akkurat litt bedre enn de fleste andre proseccoer. Litt tørrere og mer elegant, godt balansert fruktighet, behagelig syrlighet og en lang ettersmak som kan minne om en moden champagne. Denne proseccoen kan brukes til det meste. Både som aperitif før maten eller til middagen på kvelden. Den er helt på høyden med annen musserende vin. Det er en ganske kompleks og elegant vin som viser at det er mulig å lage god kvalitet under 150 kroner!