Hjelpepleier Rita (55) kan tape 800.000 kr. i pensjon

Romsås sykehjem privatiseres, og de ansatte mister AFP-pensjonen. - Dette er grusomt, sier Fagforbundet.

Foto: Privat
Først publisert

- Den situasjonen jeg er i, er bare så urettferdig. Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle være her i den alderen jeg er nå.

Hjelpepleier Rita Rønning (55) kan miste store pensjonssummer når Romsåshjemmet i Oslo, hvor hun har jobbet i 32 år, privatiseres og blir en del av omsorgsforetaket Attendo, skriver Fri Fagbevegelse.

- Mine rettigheter som jeg har opparbeidet meg etter så mange år, strykes med pennestrøk, og det er ingen som tar ansvar for situasjonen. Vi må bare godta, sier hun til Nettavisen.

Rønning hadde opprinnelig fått nesten full pensjon etter 30 år som fulltidsansatt ved sykehjemmet, men mister nå rettighetene sine til privat avtalefestet pensjon (AFP). Hun får heller ikke gå av med pensjon ved fylte 62 år. For å kunne være omfattet av AFP, må man nemlig ha jobbet syv av de siste ni årene hos en arbeidsgiver med AFP-ordning.

De eldste taper mest

- Det handler om fremtiden min. Min pensjonsalder blir noe helt annet enn jeg hadde forestilt meg, men jeg er på jobb og har tenkt å fortsette, sier Rønning. 

Ved sykehjemmet er det 25 ansatte mellom 55 og 62 år. Det er disse som taper desidert mest på omleggingen av driften.

Fri Fagbevegelse tar utgangspunkt i pensjonsordningen i Oslo kommune i sin beregning, som sikrer de ansatte 70 prosent av sluttlønnen sin ved pensjonsalder livet ut.

Fagforbundets pensjonsekspert Steinar Fuglevaag beregner utfallet i Rønnings tilfelle til å dreie seg om rundt 800.000 kroner til sammen, med utgangspunkt i 20 års pensjonisttilværelse. Hun kan med andre ord tape opp mot 40.000 kroner i året med pensjonsordningen til Attendo.

Les hele bakgrunnen på Fri Fagbevegelses nettsider her

- Det er konsekvensene som nå har gått ordentlig inn på meg. Jeg har ingen mulighet til å påvirke det, og jeg føler meg maktesløs. Jeg har hatt så lang tid i Oslo kommune og det er kommunepolitikere som bestemmer det her - det går så kraftig utover meg, fortsetter Rønning.

Hun er imidlertid klar på at nedturen ikke kommer til å påvirke henne i det daglige virket sitt.

- Jeg er i en vanskelig situasjon, men ønsker å være positiv. Jeg har fått en ny arbeidsgiver og ønsker å fortsette gjøre den samme jobben. Det er det ingen forandring på per dags dato.

Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite...
Pluss ikon
Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite penger

Les også:KS: - Pensjonsbombe kan ramme velferd

Byrådssekretær regner med at problemene blir adressert

Anita Sundal Skjøstad er byrådssekretær i byrådsavdeling for finans i Oslo kommune.  De tar seg av arbeidsgiverspørsmål for ansatte i kommunen.

- Det er lett å forstå at overgangen mellom offentlig og privat sektor kan oppleves som vanskelig når det er ulike pensjonsordninger. Særlig vil dette gjelde for eldre arbeidstakere, sier hun til Nettavisen.

- Dette er grunnen til at jeg vil mene at det er viktig å få harmonisert pensjonsordningene i offentlig og privat sektor.

Sundal Skjøstad forteller at det er igangsatt en utredning i Arbeids- og sosialdepartementet som blant annet skal ta for seg utfordringer knyttet til problematikken.

- Jeg kan ikke forskuttere hva utredningen vil lede til, men uheldige konsekvenser for folk som går fra offentlig til privat sektor, er en utfordring jeg regner med at vil bli adressert i arbeidet.

- Oslo har etablert en ordning for de som har jobbet i kommunen lenge. Ordningen innebærer at ansatte i gruppen mellom 60 og 62 år og som omfattes av en virksomhetsoverdragelse, ikke skal miste muligheten til å gå av med pensjon ved 62 års alder.

For de som i likhet med Rita Rønning verken omfattes av ekstraordningen eller får mulighet til å dra nytte av fordelene ved den nye pensjonsordningen sin, sier Sundal Skjøstad:

- Da Oslo kommune etablerte ordningen, ble det satt en grense. Men at overgangen kan være vanskelig må man ha forståelse for. Det bør rettes opp på systemnivå, og Oslo kommune imøteser utredningsarbeidet som er i gang, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Privat

- Grusomt

Siri Follerås, leder i Fagforbundet Pleie og Omsorg Oslo, sier til Nettavisen at det er vanskelig å si noe om hvor mange som har fått dårligere pensjonsvilkår som følge av privatisering innenfor helsesektoren i Oslo. 

- Det eneste vi vet, er at det siste konkurranseutsatte sykehjemmet er Romsås, der 25 ansatte havnet utenfor den opprinnelige ordningen, sier hun.

- Det finnes ekstraordninger for de mellom 60 og 62, men disse reglene har ikke blitt omfattet til å gjelde også de som er ned mot 55 år. Når det da er 25 ansatte ved et sykehjem som rammes, er det ganske mange som mister rettighetene sine og må jobbe, i tillegg til at de får mindre i pensjon.

Hun mener problemet ligger i konkurranseutsettingen i seg selv.

- Hvis et kommersielt selskap skal legge inn anbud og tjene penger på det, må pengene tas fra et sted. En veldig stor andel av kostnadene ved å drive et sykehjem, er personalutgifter, og det er en måte å ta det inn igjen på pensjon og dårligere lønnsutvikling, sier Follerås. 

- Det jeg synes er grusomt, er at det er allerede lavtlønnede damer som betaler prisen på konkurranseutsettingen. Det er et tilbakeskritt for likestillingen.

- Fordeler og ulemper
Attendo ønsker ikke å kommentere pensjonstapet til Rønning, men har følgende uttalelse til Nettavisen:

- Det er både fordeler og ulemper knyttet til forskjellene mellom privat og offentlig pensjon. Vi ser frem til å drifte Romsås sykehjem videre og sette i verk de endringene vi har lovet i anbudet. Vi håper de ansatte vurderer oss helhetlig som arbeidsgivere, og blir med på den viktige jobben vi skal gjøre på vegne av Oslo kommune, sier markeds- og kommunikasjonsansvarlig i Attendo, Geir Hansen.

Les også:Fyller du ut dette skjemaet gir barnas ukelønn pensjonsopptjening