Krangel i jula

Derfor krangler vi i jula

Slik unngår du krangling i jule- og nyttårsfeiringen.

KRANGEL I JULA: Når vi møter familien i jula, kan de konfliktene vi forsøker å unngå i hverdagen, dukke opp. Derfor opplever mange at julefeiringen blir en negativ ting, i stedet for en tid for kos og glede.
KRANGEL I JULA: Når vi møter familien i jula, kan de konfliktene vi forsøker å unngå i hverdagen, dukke opp. Derfor opplever mange at julefeiringen blir en negativ ting, i stedet for en tid for kos og glede. Foto: Illustrasjonsbilde Thinstock.com
Først publisert Sist oppdatert

– Julen er litt som et forstørrelsesglass på følelsene våre. Det som er fint, blir enda finere, og det som er vondt, blir enda vondere.

Det sier Ragnhild Kaski, generalsekretær i organisasjonen Av-og-til, som arbeider for godt alkovett.

– Vi går inn i juletiden med høye forventninger, og hvis ting ikke blir som vi hadde tenkt, kan det naturligvis bidra til skuffelse, sårhet og krangler, sier hun.

– Det kan handle om alt fra hvordan man setter inn i oppvaskmaskinen, til hvordan man drikker alkohol, sier Kaski.

På toppen av det hele tilbringer mange mye tid sammen med familiemedlemmer man kanskje ikke går så godt sammen med. Det kan være utfordrende.

ALKOHOL: Ragnhild Kaski er generalsekretær i organisasjonen Av-og-til.
ALKOHOL: Ragnhild Kaski er generalsekretær i organisasjonen Av-og-til. Foto: Bård Gundersen

Jul med familie

– Hvorfor avdekker høytid og feiring konfliktene vi har med hverandre?

– Vi tilbringer mer tid sammen med våre nærmeste i julen, og da kan vi ikke håndtere konfliktene gjennom å unngå hverandre. Konflikter blir tydeligere når man må være sammen, sier Helge Holgersen, psykolog og forsker ved institutt for klinisk psykologi ved Universitetet i Bergen.

– Samtidig kan det at vi er sammen, være et godt utgangspunkt for å løse konflikter. Så julen kan både skape konflikt og være et godt utgangspunkt for å forsones og komme nærmere hverandre.

Les også: Kvinner og menn er ikke likestilte i hjemmet: Dette er forskjellene

Alltid mange forventninger

Når det gjelder forventninger til julehøytiden, fremstilles den veldig glamorøst i media.

Da skal det være familier som møtes og er sammen i idyll, gode middager og lykke.

– På toppen av det hele er desember også den måneden det kjøpes mest alkohol i Norge. Den norske juletiden marineres i alkohol – på godt og vondt. Alkoholen kan bidra til å smøre sosiale lag, men den gjør også at vi blir mer ærlige, høylytte, aggressive og mister filter, påpeker Kaski.

ALKOHOL: Vær var for hvordan barna reagerer når det drikkes alkohol i hjemmet.
ALKOHOL: Vær var for hvordan barna reagerer når det drikkes alkohol i hjemmet. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images

I tillegg kan man være uenige om hvordan man skal drikke sammen eller rundt barna i julen.

– Alkoholbruk er tabubelagt, og vi føler oss ofte angrepet hvis noen påpeker at vi drikker på en måte som er ubehagelig for andre. Det kan være vanskelig å snakke om alkoholbruk, men desto viktigere at vi tør gjøre det, sier hun.

Les også: – For meg hører ikke alkohol og barn sammen

Ikke lukk øynene

1. VÆR REALISTISK: Erkjenn at konflikten eksisterer, og at den ikke synes å gå over av seg selv.

2. PRAT SAMMEN: Snakk om at dere har en konflikt, og eventuelt at dere ikke kommer til å bli enige om skyld og ansvar, men at dere kan bli enige om hvordan dere vil håndtere den i jula.

3. STYR UNNA ALKOHOL: Konflikter og spesielt sinne er en dårlig kombinasjon med alkohol.

4. HA FOKUS PÅ BARNA: Reduser forventningene om det strålende selskapet, men forsøk å la barna, og det de synes er kjekt, være i sentrum.

5. STYR UNNA: Om dere ikke tror dere kan la være å krangle, så er det mulig å la være å møtes.

6. SØK HJELP: Er situasjonen fastlåst, kan det være smart å søke profesjonell hjelp.

Kilde: Psykolog Helge Holgersen, UiB

Se mer

Går dere inn i juletiden med et høyt konfliktnivå, hjelper det ikke å lukke øynene og håpe på det beste, mener Holgersen. Snarere bør dere innse at det da med stor sannsynlighet vil bli krangling denne julen også.

– Da kan det være en idé å snakke om at dere til stadighet havner i krangel og bli enige dere imellom om hvordan dere skal forholde dere til dette i julen. Det er ikke slik at dere være sammen dersom dette oppleves som mest negativt for partene, sier Holgersen.

Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»
Pluss ikon
Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»

Dersom krangel og konflikt knytter seg til alkoholinntak, er det jo mulig å droppe eller begrense alkoholinntaket i juleselskapet. Det tror jeg mange barn ville følt stor lettelse over, sier Kaski.

Kast ut "onkel Tor"

En ting er ditt eget alkoholforbruk overfor barna dine. Men hva når andre familiemedlemmer ender opp med å bli tydelig beruset? Tidligere barneombud Reidar Hjermann har brukt eksemplet «onkel Tor»:

– Det hjelper bare litt at mor og far er edru i juleselskapet hvis onkel Tor er full og grenseoverskridende overfor barna som er tilstede, har Hjermann sagt til Foreldre og Barn.

Kaski mener man må begrense mengden alkohol man har i huset, for eksempel ikke ha alkohol i det hele tatt hvis «onkel Tor» kommer.

Hva om man ber familien i selskap og for eksempel en onkel blir dritings? Er det da lov til å kaste han ut?

– Dersom forebygging ikke nytter, bør man reagere for å hindre at personer opptrer til skade for seg selv og andre. Barns nærhet til personer og vanskelige hendelser er av betydning for hvordan de tolker dette.

Kaski minner også om at du alltid bør snakke med barnet dersom det oppstår ubehagelige episoder, enten det gjelder foreldre eller andre voksne.

– Fulle voksne er ikke på ønskelisten til noen barn, og de fortjener en jul uten krangling og dårlig stemning, sier Kaski.

Lese bort konflikten?

Det skrives en del om familiekonflikter før jul. Kan slike artikler være til hjelp med å takle konflikter i høytiden?

– Artikler kan neppe i seg selv hjelpe noen til å takle konflikter, men de kan bidra til at folk bestemmer seg for å prøve å gjøre noe med sin situasjon, sier Holgersen.

– Bare det å bli gjort oppmerksom på at det finnes familievernkontor hvor familier og par kan få profesjonell hjelp, kan være kimen til at en tar kontakt.

Les også (+): Stemor vil ha våre barn hos seg på julaften, selv om faren deres må jobbe

Forslag til løsninger for skilte foreldre med barn:

1. Jula er fredstid

Avtal at dere legger ned stridsøksa 22. desember, så får dere heller ta den frem igjen 8. januar.

2. Ikke feire jul sammen for enhver pris

Noen kamper mellom foreldrene er så uforsonelige at det ikke vil være en god løsning å feire sammen.

3. Er konfliktnivået høyt, lag skriftlige avtaler

Jo dårligere samarbeidet er, jo tydeligere bør slike avtaler være. Og sett barnets behov først.

4. Spør barna hva de ønsker

Barn i konfliktfylte parforhold føler seg ofte oversett fordi kampen mellom foreldrene overskygger alt. Det er viktig at barna føler seg sett og hørt.

5. Ikke ha to feiringer

Ikke en veldig god løsning, synes ekspertene. De fremhever at barn takler kjempefint å feire med annen hver forelder annet hvert år, men at de takler dårlig langvarige konflikter mellom foreldrene.

6. Dra innom på besøk

Den andre forelderen kan eventuelt komme innom noen timer når dere feirer, om det er geografisk mulig, for så å dra til sin eventuelle nye familie.

Husk alltid: Er det du som feirer jul uten barnet, så legg dine sårede følelser til side!

Kilder: Forsker Per Arne Rød til Foreldre & Barn