Anmelde ekskjæreste

Ekskjæresten trakasserer meg og barna. Kan jeg anmelde ham?

– Han ringer og sender meldinger til alle tider. Jeg tror han håper vi skal bli sammen igjen. Nå er jeg redd, jeg vet ikke hva han kan finne på. Bør jeg anmelde ham? Eller vil det gjøre vondt verre? spør alenemor. Les hva strafferettsadvokaten svarer.

Pluss ikon
REDD FOR EKSEN: – Han er ikke direkte truende, men jeg er redd for hva han kan finne på, sier kvinnen.
REDD FOR EKSEN: – Han er ikke direkte truende, men jeg er redd for hva han kan finne på, sier kvinnen. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Hei!

Jeg blir plaget av en mann jeg har kjent lenge.

Han har begynt å drikke mye, han ringer meg og sender meldinger til alle tider. Jeg tror han håper at vi skal innlede et forhold, vi var kjærester for mange år siden.

Jeg har delt omsorg for tre barn, og jeg er redd han skal begynne å komme hjem til oss.

Han vet at jeg ble separert for en stund siden, og nå får jeg ikke fred. Han er ikke direkte truende, men meldingene blir verre og verre utover natten. Av og til blir jeg litt redd, jeg vet ikke hva han kan finne på.

Hva kan jeg gjøre? Bør jeg anmelde ham? Vil ikke det gjøre ting verre?

Hilsen engstelig

Svar:

Hei!

Dette er dessverre ikke en uvanlig problemstilling, og det er heller ikke noe «fasitsvar» på hvordan dette bør håndteres.

STRAFFERETTSADVOKAT: Marius Wesenberg ved Stiegler Advokatfirma
STRAFFERETTSADVOKAT: Marius Wesenberg ved Stiegler Advokatfirma Foto: Veronika Stuksrud

På generelt grunnlag vil skremmende, plagsom og/eller hensynsløs adferd være straffbart etter straffeloven § 266. Dersom du gjentatt blir kontaktet med ugreie meldinger, og særlig dersom dette skjer på natten, vil det etter omstendighetene kunne være straffbart.

Har du sagt tydelig ifra?

Det er imidlertid viktig at du har tydelig signalisert overfor ham at dette er uønsket. I motsatt fall skal det nok mye til før hans kontakt mot deg anses som straffbar siden dere er gamle bekjente.

Hvorvidt du bør anmelde, kommer også an på omfanget av meldinger/innhold, og hvorvidt du har markert at dette er uønsket.

Dersom det kun er tale om sporadiske meldinger, og du ikke har vært tydelig på at dette er uønsket, vil det nok ha lite for seg med en anmeldelse.

Er det derimot tale om meldinger gjennom hele natten, og det skjer hyppig til tross for du har sagt at dette er uønsket, vil det nok være grunnlag for en anmeldelse etter straffeloven § 266.

Dersom situasjonen er noe i mellom det som nevnes over, er det vanskelig å svare konkret på om det bør anmeldes. Opplever du situasjonen som såpass ubehagelig at dette er noe du jevnlig bekymrer deg for, kan det være greit med en anmeldelse, om ikke annet bare for å gjøre politiet oppmerksom på situasjonen.

Besøksforbud

Du spør om en anmeldelse vil gjøre situasjonen verre. Også dette er svært vanskelig å svare konkret på. Normalt opplever vi advokater som jobber med dette at den som blir anmeldt, stort sett tar signalet og holder fred. Men det er klart at noen mennesker vil oppleve det som en provokasjon, og det kan ha en eskalerende effekt.

Dersom dette skjer, at ting blir verre etter en anmeldelse, er det mulig å be politiet om et kontaktforbud (besøksforbud). Dette er et såkalt straffeprosessuelt tvangsmiddel, som har grunnlag i straffeprosessloven § 222 a.

Besøksforbud kan på visse vilkår ilegges en person og vil enkelt sagt medføre at enhver form for kontakt fra den forbudet gjelder til den forbudet er ment å beskytte, vil være straffbart. Kontakt via en tredjeperson vil også være straffbart.

Brudd på besøksforbud er noe politiet tar alvorlig, og normalt vil det derfor være et effektivt virkemiddel.

Søk råd hos advokat

Oppsummert bør du først selv fortelle denne bekjente at du ikke ønsker ytterligere kontakt. Dersom det ikke blir respektert, vil det være mulig å anmelde.

Dersom heller ikke dette blir respektert, kan du be om et besøksforbud. Det kan være lurt å ta kontakt med en advokat som er spesialist på strafferett for å få en vurdering av din konkrete sak.

Lykke til!

Hilsen strafferettsadvokat MariusWesenberg

Mer fra Klikk+: Samleside | Samliv | Historier

Denne saken ble første gang publisert 20/05 2024, og sist oppdatert 21/05 2024.

Les også