Kjærlighet

Snakker du og kjæresten samme kjærlighetsspråk?

Fem veier til felles forståelse.

KJÆRLIGHETSSPRÅK: Når vi anstrenger oss for å lære hva den andre trenger for å føle seg ønsket og trygg, sier vi samtidig: Jeg er her for deg. Jeg ser deg og hører deg.
KJÆRLIGHETSSPRÅK: Når vi anstrenger oss for å lære hva den andre trenger for å føle seg ønsket og trygg, sier vi samtidig: Jeg er her for deg. Jeg ser deg og hører deg. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Først publisert Sist oppdatert

Hva er din partners kjærlighetsspråk?

Mens noen trenger ekstra mye berøring, trenger andre «anerkjennende ord».

«Hvordan vil du bli elsket av meg?», er et spørsmål kjærester bør stille hverandre, ifølge de erfarne samlivsrådgiverne Sissel Gran og Frøydis Lilledalen.

Personlighetsmessig ulikhet

Det å være personlighetsmessig lik har riktig nok vist seg å være en suksessfaktor i parforhold, men personlighetsmessig ulikhet kan likevel gå helt fint om man forstår hverandres «kjærlighetsspråk».

– Personlighetsmessig ulikhet dreier seg ofte om å innse at man behersker ulike kjærlighetsspråk, at man har ulike emosjonelle morsmål og at det er av betydning å forstå hverandres språk bedre hvis man skal kunne leve i fred med hverandre, sier Sissel Gran, psykolog og forfatter av bøker som «Kjærlighetens tre porter» (2011), «Hekta» (2011), «Det er slutt» (2017) og «Men størst av alt er begjæret» (2021) på Aschehoug forlag.

Vi kommer fra forskjellige «land» - i betydningen familiebakgrunn, kultur, personlighet, erfaringer - og derfor er vi også ulike med henhold til hvordan vi uttrykker kjærlighet og hengivenhet.

– Hvis man forstår hverandres kjærlighetsspråk er det lettere å vite at man treffer når man prøver å gjøre noe godt mot kjæresten. Vite at partneren blir glad, føler seg sett, verdsatt og elsket når man prøver å vise nettopp dette, sier psykologspesialist Frøydis Lilledalen, kjent fra tv-programmet «Bør de gifte seg?».

Partnerens kjærlighetsspråk

Fordelen ved å vite om partnerens kjærlighetsspråk er at man slipper å gå i lange tider å forsøke formidle sin hengivenhet uten å vite om det merkes, ifølge samlivsrådgiverne.

Noen vil eksempelvis føle at partnerens forsøk virkelig når inn hvis kjæresten holder ham igjen på vei til jobb for er ekstra kyss. Mens andre føler seg bedre sett og forstått hvis det står blomster på kjøkkenbordet eller stua plutselig er malt.

– Mange kvinner savner for eksempel emosjonell støtte fra mannen, men han gir på sin måte, ved å være trofast, ordentlig og arbeidsom, men så sier han kanskje ikke så mye om hva han føler. Da er det viktig at hun blir klar over at hans gaver er av den mer konkrete sorten, sier Gran.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

– Man unngår også at man på gullbryllupsdagen får et hjertesukk om hvorfor man aldri får komplimenter, mens man ellers har gått og klemt og kysset partneren daglig for å vise hvor deilig man synes den andre er, sier Lilledalen.

Når man snakker om samlivsspørsmål er det noe med å klare å se hva som handler om følelser og hva som handler om kommunikasjon.

Les også: Derfor misforstår menn og kvinner hverandre

«Hvordan vil du bli elsket?»

For å finne ut hvilket språk man selv og partneren snakker, er det enkleste å spørre, og snakke sammen.

– Snakk sammen om dette! Utforsk. Gjør en kveld, eller et tiår ut av det! Still partneren spørsmål som «hvordan liker du best at jeg viser jeg elsker deg?», eller «er det slik at du liker gaver eller komplimenter best?» eller er det annet du setter pris på at jeg gjør for deg når jeg vil vise hvor glad jeg er for deg?», råder Lilledalen.

Hvis man er mer eksperimentelt anlagt, så kan man jo utforske i hemmelighet og se hva partneren responderer på. Men det kan uansett være lurt å verifisere. Respons kan også handle om dagsform, forutgående episoder, kontekst eller annet, ifølge psykologen.

– Dessuten er det flere av oss som har flere kjærlighetsspråk. Som verdsetter både tjenester og små overraskelser, og ei heller misliker vakre ord i ny og ne. Så også om du skulle avdekke kjærlighetsspråk nummer én, så er det ingen grunn til å forkaste de andre umiddelbart, sier hun.

Les også: Sexvektøyet alle par trenger

Behov, tanker og følelser

Selv om det er nødvendig å akseptere hverandres personlighet og hverandres kjærlighetsspråk, er det likevel ikke tilstrekkelig.

Dersom den ene ikke er lydhør for den andres dype behov, vil forholdet likevel kunne gå i stykker.

– Par må høre på hverandre, ta hensyn til hverandres dype behov og ta hverandres tanker og følelser imot. Å være ærlig, å si ting på en ikke-anklagende måte, å snakke fra sitt ømmeste sted, øker sjansen betraktelig for at den andre lytter og ikke trekker seg unna eller går i forsvar, sier Gran.

Et parforhold er et emosjonelt bånd, ikke en forretningsforbindelse eller et bytteforhold. Også voksne trenger hverandre for å oppleve tilknytning og bekreftelse, slik barn gjør.

– Hvis vi opplever partneren som «vårt trygge sted», tør vi mye mer, også ute i verden, på jobben, i de utfordringene vi møter, sier hun.

Pssst! Å lære seg kjærlighetsspråk «reddet» forholdet til Guro Fostervold Tvedten.

Kjærlighetens fem språk

Psykologen Gary Chapman opererer med fem kjærlighetsspråk (Kjærlighetens fem språk, Lunde forlag; 1999), og dette er den mest kjente teorien. Han oppfordrer par til å utforske både eget og partnerens språk.

  • Hva slags språk er naturlig for deg, og hva tror du er din partners naturlige kjærlighetsspråk?
  • Snakk sammen om hvordan dere opplever hverandres kjærlighetsspråk.
  • Er kjærlighetsspråket mellom dere det samme i dag som da dere var nye som par?

Nummer en: Anerkjennende ord

Det ligger stor makt i ord. Mange trenger å høre fra partneren at man er ønsket og elsket. Mange trenger ros og komplimenter for å kjenne at de blir satt pris på, at de blir sett og hørt. Hvis vi har en partner som trenger aner-kjennende ord for å være lykkelig, er ikke tause handlinger nok, de må suppleres med ord, for dette er vår partners morsmål.

Nummer to: Tid for hverandre

I manges liv er tid et knapt gode, og mange forhold lider under det. For mange er det derfor en kjærlighetserklæring når partneren gir av sin tid, når han eller hun for eksempel slår av tv, flytter seg vekk fra pc-en og gir sin fulle oppmerksomhet i stedet for å være tilstede med et halvt øre.

Nummer tre: Gaver

I mange kulturer er gaver et naturlig symbol på fred, vennskap og forbrødring, så det er ikke merkelig at mange setter stor pris på gaver som uttrykk for kjærlighet og hengivenhet. En blomsterbukett eller en bok som vi vet partneren har ønsket seg lenge, sier mer enn mange ord dersom partneren er en person som verdsetter symbolske tegn på kjærlighet.

Nummer fire: Tjenester

Tjenester defineres som noe vi gjør som vi vet at partneren setter pris på. Vi kan glede partneren mer enn vi aner ved å tjene, gjennom å uttrykke vår kjærlighet ved å gjøre noe for ham eller henne. Det kan være helt enkle ting, som å lage mat, dekke bordet, støvsuge, bære ut søpla, klippe hekken, rake løv eller skifte vann i akvariet. Det kan høres ut som bagateller - men det finnes egentlig ikke bagateller i et parforhold. Alt vi gjør og ikke gjør, har en mening.

Nummer fem: Fysisk nærhet

Berøring er livgivende. Barn som ikke blir holdt eller får oppleve hudkontakt, visner. Slik er det også med voksne, og noen er helt avhengige av fysisk nærhet for å føle at de hører til. Det er deres kjærlighetsspråk. Uten fysisk nærhet, seksuell kontakt og berøring, føler de seg totalt avvist av partneren. Ord, tjenester, gaver og vennlige handlinger er til liten hjelp dersom partneren lengter seg syk etter kyss, klapp og klem og trenger fysisk nærhet for å føle seg elsket og satt pris på.

Når vi anstrenger oss for å lære hva den andre trenger for å føle seg ønsket og trygg, sier vi samtidig: Jeg er her for deg. Jeg ser deg og hører deg. Jeg forstår hvem du er. Når vi lærer hverandres kjærlighetsspråk, bekrefter vi tilknytningen og båndet mellom oss.

Punktene finnes i heftet «Godt samliv. Parkurs.», Bufetat. Sissel Gran har hatt hovedansvaret for revisjonsarbeidet, sammen med Bufdir.