Spesialstyrkenes abeidshest BLE satt på bakken − igjen

Forfulgt av problemer 

Flere dødsulykker reiser spørsmålet om den fantastiske tiltrotor-fuglen V-22 Osprey også er en ulykkesfugl. 

ALLSIDIG MASKIN: Tiltrotormaskinen CV-22 Osprey har farten, rekkevidden og høydepotensialet til et fly, og allsidigheten, manøvrerbarheten og bekvemmeligheten til et helikopter.
Publisert Sist oppdatert

Ideen med å kombinere helikopterrotorer med vinger ble unnfanget med Bell XV-3 i 1955. Det la grunnlaget for dagens V-22 Osprey tiltrotorfly som brukes av det amerikanske marinekorpset og luftforsvarets Air Force Special Operations Command. En prototyp på Bell Boeing V-22 Osprey fløy for første gang i 1989. 

Pentagon godkjente produksjonsstart i 2005 og de første maskinene ble satt inn i operativ drift i det amerikanske forsvaret i 2007. Det finnes to nesten identiske varianter av V-22: Marinekorpset benytter MV-22, mens spesialstyrkene til det amerikanske luftforsvaret bruker CV-22.

Det avanserte tiltrotor-konseptet har en trøblete forhistorie. V-22 Osprey var i utviklingsfasen forfulgt av mange uhell, noe som truet med å velte hele prosjektet. Blant annet mistet 23 US Marines livet i to fatale hendelser i 2000, og to testpiloter omkom i en krasjlanding på Hawaii i 2015. 

NØDLANDING SENJA: I august 2022 måtte et V-22 Osprey nødlande i Stongodden naturreservat på Senja. Det var en smule trøblete å hente maskinen ut igjen.

Frynsete rykte

Flere uhell og midlertidige flyforbud opp gjennom historien har gitt tiltrotorflyet et frynsete rykte. I Ospreyens levetid har over 50 mennesker mistet livet i krasjlandinger, hvorav 20 av dødsulykkene har skjedd i fire forskjellige hendelser de siste to årene, ifølge Forecast Internationals Defense & Security Monitor

. I juni 2022 ble fem marinesoldater drept da et Osprey styrtet i California. Tidligere samme år omkom fire marineinfanterister da et Osprey styrtet i Beiarn i Nordland i forbindelse med øvelsen Cold Response. Årsaken skal imidlertid ha vært menneskelig svikt, ikke mekanisk.

MENNESKELIG SVIKT: Den fatale krasjlandingen i Gråtådalen i Beiarn i mars 2022 skyldes ikke mekanisk, men menneskelig svikt.

Men i august 2022 valgte US Air Force å parkere alle sine Osprey på grunn av clutch-problemer. Marinekorpset på sine side fortsatte å fly Osprey. Så i desember 2023 ble hele Osprey-flåten til det amerikanske forsvaret parkert etter at åtte soldater tilhørende Air Force Special Operations Command døde da et Osprey styrtet i Japan. 

På bakgrunn av bevismaterialet konkluderte ulykkeskommisjonen med at ulykken var forårsaket av en «katastrofal svikt» i girkassen til den venstre rotoren, noe som ledet til at Ospreyen fikk ubalanse. Kommisjonen la til at pilotens handlinger da problemene oppsto forverret situasjonen og medvirket til ulykken. 

SPESIALSTYRKER: Før V-22 Osprey ble fullt operativt, opplevde man både kostnads­overskridelser og høy ulykkes­rate. Senere har hybridflyet gjort krigsinnsats i flere land, og har vist seg svært egnet til operasjoner som involverer spesialstyrker. Det har blant annet blitt benyttet av norske marinejegere under øvelser i Nord-Norge (bildet). 

Slutter å virke

Og det er nettopp girkassen som er en tilbakevendende utfordring med V-22. Flere av de fatale hendelsene knyttes til overføringen mellom motor og proprotor. Ifølge Defense & Security Monitor er problemet at clutchen glipper for så plutselig virke igjen, noe som forårsaker umiddelbar skade på drivlinjen og potensielt motorhavari som gjør tiltrotormaskinen vanskelig å manøvrere. 

FLØY IGJEN: Etter dødsulykken i Japan i november 2023 ble V-22 Osprey satt på bakken. I mars 2024 ble det klarert for å fly igjen av amerikanske Naval Air Systems Command. Men etter en ny nesten­ulykke er nå hele flåten parkert igjen. 

Forsvarsdepartementet har prioritert clutchutskiftninger på flere CV-22-fly, men det underliggende problemet er ikke fullstendig kjent eller forstått av militæret eller produsenten, hevder Defense & Security Monitor.

Satt på bakken igjen

I mars 2024 fikk Osprey klarsignal til å fly igjen av amerikanske Naval Air Systems Command, men ble kort tid senere satt på bakken igjen etter en nestenulykke i New Mexico i november. Et V-22 Osprey måtte nødlande på Cannon Air Force Base etter at den ene motoren sviktet. 

I NORGE: Osprey har vært flere ganger i Norge de seneste årene. Her er et MV-22 Osprey tilhørende US Marine Corps i nærheten av Bardufoss i august 2023. 

Undersøkelser har avdekket visse likheter med den fatale ulykken i Japan i 2023. Årsaken til motorsvikten skal ha vært metalltretthet, men i en annen del av girkassen enn i ulykkesflyet i Japan. Den amerikanske flåten på rundt 400 Osprey ble satt på bakken og det var snakk om at de ikke ville vende tilbake i full tjeneste før tidligst i midten av 2025.

Ikke mistet troen

Men tidlig i desember i fjor fikk den amerikanske marinen og luftforsvaret klarsignal til å bruke V-22 Osprey igjen etter inspeksjoner av girkassen til tiltrotor-maskinen. Det amerikanske forsvaret har ikke mistet troen på det avanserte flyet. Tvert i mot mener de at det er masse liv og mange oppdrag igjen for Osprey. Faktisk planlegger de fortsatt bruk av dagens utgave helt fram til 2062.

SATT PÅ BAKKEN: Hele den amerikanske flåten av Osprey-maskiner er satt på bakken, og vil trolig ikke fly igjen før rundt midten av 2025. 

Naval Air Systems Comman ønsker å standard­isere Osprey-­versjonene til samme konfigurering for enklere, mer kostnads­effektivt vedlikehold med hyppigere oppgraderinger. Samtidig jobbes det hos produsentene med et system som skal overvåke vibrasjonene i komponenter i girkassen og dermed avsløre svakheter før noe ryker og forårsaker havari.

TEKNISKE DATA

Bell Boeing CV-22 Osprey

Verdens første tiltrotor-fartøy som både kan fly som et fly og lande som et helikopter. CV-22 er versjonen som ble utviklet til amerikanske spesial­styrker med større drivstofftanker for økt rekkevidde. Ved første utenlandsoppdrag fløy fire CV-22 non-stop fra Florida til Mali med lufttanking underveis.

Toppfart: 509 km/t

Maks rekkevidde uten tanking: 3590 km

Maks avgangsvekt ved bruk av rullebane: 27 tonn

Motor: 2x Rolls-Royce Allison turbomotor, hver med 6150 hk.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 03 2025