Spesialstyrkenes abeidshest BLE satt på bakken − igjen
Forfulgt av problemer
Flere dødsulykker reiser spørsmålet om den fantastiske tiltrotor-fuglen V-22 Osprey også er en ulykkesfugl.

Ideen med å kombinere helikopterrotorer med vinger ble unnfanget med Bell XV-3 i 1955. Det la grunnlaget for dagens V-22 Osprey tiltrotorfly som brukes av det amerikanske marinekorpset og luftforsvarets Air Force Special Operations Command. En prototyp på Bell Boeing V-22 Osprey fløy for første gang i 1989.
Pentagon godkjente produksjonsstart i 2005 og de første maskinene ble satt inn i operativ drift i det amerikanske forsvaret i 2007. Det finnes to nesten identiske varianter av V-22: Marinekorpset benytter MV-22, mens spesialstyrkene til det amerikanske luftforsvaret bruker CV-22.
Det avanserte tiltrotor-konseptet har en trøblete forhistorie. V-22 Osprey var i utviklingsfasen forfulgt av mange uhell, noe som truet med å velte hele prosjektet. Blant annet mistet 23 US Marines livet i to fatale hendelser i 2000, og to testpiloter omkom i en krasjlanding på Hawaii i 2015.

Frynsete rykte
Flere uhell og midlertidige flyforbud opp gjennom historien har gitt tiltrotorflyet et frynsete rykte. I Ospreyens levetid har over 50 mennesker mistet livet i krasjlandinger, hvorav 20 av dødsulykkene har skjedd i fire forskjellige hendelser de siste to årene, ifølge Forecast Internationals Defense & Security Monitor
. I juni 2022 ble fem marinesoldater drept da et Osprey styrtet i California. Tidligere samme år omkom fire marineinfanterister da et Osprey styrtet i Beiarn i Nordland i forbindelse med øvelsen Cold Response. Årsaken skal imidlertid ha vært menneskelig svikt, ikke mekanisk.

Men i august 2022 valgte US Air Force å parkere alle sine Osprey på grunn av clutch-problemer. Marinekorpset på sine side fortsatte å fly Osprey. Så i desember 2023 ble hele Osprey-flåten til det amerikanske forsvaret parkert etter at åtte soldater tilhørende Air Force Special Operations Command døde da et Osprey styrtet i Japan.
På bakgrunn av bevismaterialet konkluderte ulykkeskommisjonen med at ulykken var forårsaket av en «katastrofal svikt» i girkassen til den venstre rotoren, noe som ledet til at Ospreyen fikk ubalanse. Kommisjonen la til at pilotens handlinger da problemene oppsto forverret situasjonen og medvirket til ulykken.

Slutter å virke
Og det er nettopp girkassen som er en tilbakevendende utfordring med V-22. Flere av de fatale hendelsene knyttes til overføringen mellom motor og proprotor. Ifølge Defense & Security Monitor er problemet at clutchen glipper for så plutselig virke igjen, noe som forårsaker umiddelbar skade på drivlinjen og potensielt motorhavari som gjør tiltrotormaskinen vanskelig å manøvrere.

Forsvarsdepartementet har prioritert clutchutskiftninger på flere CV-22-fly, men det underliggende problemet er ikke fullstendig kjent eller forstått av militæret eller produsenten, hevder Defense & Security Monitor.
Satt på bakken igjen
I mars 2024 fikk Osprey klarsignal til å fly igjen av amerikanske Naval Air Systems Command, men ble kort tid senere satt på bakken igjen etter en nestenulykke i New Mexico i november. Et V-22 Osprey måtte nødlande på Cannon Air Force Base etter at den ene motoren sviktet.

Undersøkelser har avdekket visse likheter med den fatale ulykken i Japan i 2023. Årsaken til motorsvikten skal ha vært metalltretthet, men i en annen del av girkassen enn i ulykkesflyet i Japan. Den amerikanske flåten på rundt 400 Osprey ble satt på bakken og det var snakk om at de ikke ville vende tilbake i full tjeneste før tidligst i midten av 2025.
Ikke mistet troen
Men tidlig i desember i fjor fikk den amerikanske marinen og luftforsvaret klarsignal til å bruke V-22 Osprey igjen etter inspeksjoner av girkassen til tiltrotor-maskinen. Det amerikanske forsvaret har ikke mistet troen på det avanserte flyet. Tvert i mot mener de at det er masse liv og mange oppdrag igjen for Osprey. Faktisk planlegger de fortsatt bruk av dagens utgave helt fram til 2062.

Naval Air Systems Comman ønsker å standardisere Osprey-versjonene til samme konfigurering for enklere, mer kostnadseffektivt vedlikehold med hyppigere oppgraderinger. Samtidig jobbes det hos produsentene med et system som skal overvåke vibrasjonene i komponenter i girkassen og dermed avsløre svakheter før noe ryker og forårsaker havari.
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 03 2025