Sveitsisk politi har ingen svar

Stålkapsel på 800 kilo med 230 liter brennevin sporløst forsvunnet fra bunnen av innsjø

Det begynte som et brennevin-jippo og endte som kriminalmysterium: Hvem stjal den 800 kilo tunge kula med 230 liter gin fra bunnen av innsjøen mellom Tyskland og Sveits?

<b>BEST PÅ BUNNEN:</b> 800 kilo edelstål, betong og gin på vei ned i Bodensjøen for lagring og PR-jippo. Men så forsvant alt sporløstø. En ny pr-jippo eller et kupp begått av tørste tyver? Sveitsisk politi har ingen svar.
BEST PÅ BUNNEN: 800 kilo edelstål, betong og gin på vei ned i Bodensjøen for lagring og PR-jippo. Men så forsvant alt sporløstø. En ny pr-jippo eller et kupp begått av tørste tyver? Sveitsisk politi har ingen svar. Foto: Diana Strohmeier/Fischgroup
Først publisert Sist oppdatert

Alle gode ting er ti, proklamerte sveitserne Cello Fisch og Jenny Strohmeier ambisiøst. Av ti ulike ingredienser hadde de laget sin egen gin som skulle lagres ti uker på ti meters dyp i Bodensjøen mellom Sveits og Tyskland. Og deretter skulle brennevinet med den høyst spesielle historien fylles over på 395 flasker.

− Innsjøens mystikk kan smakes. Aromaen er blitt enda finere, uttalte de to gin-produsentene, og refererte til kvalifiserte, men ikke navngitte ginsmakere i februar. Da hadde de nettopp hentet opp ladning nummer to fra bunnen av Bodensjøen.

Mystikk skulle de få mere av, mer enn de likte.

Dyp smak

<b>SCHNAPPS-IDEE:</b> Jeny Strohmeier og Cello Fisch driver et lite eventselskap i en liten sveitsisk by. Nå er det blitt nyheter over i Europa etter at deres gin-kapsel forsvant fra bunnen av en innsjø.
SCHNAPPS-IDEE: Jeny Strohmeier og Cello Fisch driver et lite eventselskap i en liten sveitsisk by. Nå er det blitt nyheter over i Europa etter at deres gin-kapsel forsvant fra bunnen av en innsjø. Foto: Diana Strohmeier/Fischgroup

Å senke hundrevis av liter gin ned i en innsjø og la den ligge der for lagring, fremstår som en levendegjøring av det tyske begrepet Schnapps-Idee. Men Cmello Fisch og Jenny Strohmeier i event- og cateringselskapet Fischgroup i landsbyen Romanshorn hadde en tanke bak:

Flere produsenter av brennevin, vin og musserende vin lagrer deler av produksjonen sin under vann i en periode. Ligger varene dypt nok, er temperaturen forbløffende stabil, lyspåvirkningen minimal og trykkpåvirkningen konstant. Vrakdykkere har funnet over 200 år gammel champagne i like gamle skip på havbunnen. Og champagnen skal ha vær forbløffende drikkbar.

Fisch og Strohmeiers gin skulle ikke ligge så lenge, men likevel lenge nok til å fange Bodensjøens ånd, ifølge nyhetsmagasinet Der Spiegel.

De fikk produsert en kule av edelstål med plass til godt over 200 liter nybrent gin. For at ikke kulen skulle rulle av sted, ble den skrudd fast på en kvadratisk betongplate, 20 centimeter tykk, og 120 centimeter bred og dyp. Av hensyn til fisk i strøket, måtte kulens overflate mattes.

I 2020 ble første ladning fraktet ut på en lekter og firt ned i Bodensjøen. Vel oppe igjen, ble posisjonen registrert med GPS-koordinater, supplert med mer tradisjonelle overrettsmerker. Ti uker senere ble kulen hevet, helt over på nummererte flasker og solgt.

− Den smakte finere og rundere, og uten den vanlige kraftige spritsmaken på toppen, sier Jenny Strohmeier til Der Spiegel.

Suksessen var ikke voldsom, men stor nok til at jippoen ble gjentatt i 2021. Men da den skulle gjentas for tredje gang, begynte mange å lure.

Mysterium

I august i fjor ble gin-kulen senket for tredje gang. 7. desember skulle ladning hentes fra lagringsplassen utenfor Romanshorn. Men dykkeren som gikk ned for å feste løftekjettingen i betongplaten under kula, kom opp som et spørsmålstegn. Her var ingen kule! Og ingen spor etter den heller!

− Meget spesielt, bemerker Matthias Graf, talsmann for politiet i Thurgau-distriktet overfor Der Spiegel. Alkoholrelatert kriminalitet er ikke noe nytt, men tyveri av sprit på dypt vann? Politiets dykkere ble sendt ned, fant avtrykket av betongplaten på bunnen der gin-gula hadde vært, men ingen spor etter hvor den kunne ha blitt av.

− Om den er heist opp med kran, løftet ved hjelp av en luftpute eller fjernet på annet vis, vet vi ikke. Men den må på ett eller annet vis være fjernet med menneskehånd. Men i mangel av spor og aktuelle etterforskningskritt, er saken henlagt inntil videre, sier polititalsperson Claudia Brunner til avisen Augsburger Allgemeine.

Spritmysteriet er omtalt i en rekke tyske og sveitsiske medier: Alle stiller det samme spørsmål: Hvem klarer å finne en nedsenket kule i en innsjø og deretter klarer å fjerne den 800 kilo tunge innretningen ubemerket? Og hva skal tyvene i så fall med ginen? Å selge den er som å be om å bli tatt. Og rundt 230 liter gin kan vel bli litt i meste laget for en snever gruppe tyver?

Da Lise sa hun ville skilles, stengte ektemannen Ludvig seg inne med en hagle....
Pluss ikon
Da Lise sa hun ville skilles, stengte ektemannen Ludvig seg inne med en hagle. Det forandret livet deres for alltid

Kan gin-kulens forsvinning rett og slett være en ny PR-jippo for spritprodusenter med behov for litt omtale?

− Vi hadde vært bra dumme om vi hadde bløffet om tyveriet. Vi hadde i så fall begått en straffbar handling, og hvorfor skulle vi det? spør Jenny Strohmeier i Fischtgroup til Der Spiegel.

Det foreligger ingen opplysninger som kan tilsi at en nyankommen skatteflyktning fra norsk finansmiljø med ønske om billig børst er mistenkt for å ha gjort ei gin-kule.