Ferieøya Rhodos
Et sikkert kort
I mylderet av greske øyer er Rhodos en sikker vinner. Her finner du alt fra kritthvite strender og blått hav, til hyggelig byer, middelalderfestninger og klaustrofobiske tunneler.

Den duggfriske ølen ser forlokkende ut i den stekende varmen som enkelt når inn til restaurantbordene. Dagens første strandtur er unnagjort, og nå er det tid for lunsj.
– Det er godt å være tilbake på Rhodos, medgir Somjai Paulsen (42) mens hun setter gaffelen i det innbydende fiskemåltidet
på tallerkenen.
Oslo-kvinnen, som opprinnelig er fra Thailand, ser flere likhetstrekk mellom de greske øyene og sitt hjemland.
– Gjestfriheten og den imøtekommende væremåten kjenner jeg meg igjen i. Det behagelige klimaet er også en av årsakene til at jeg gjerne vender tilbake hit til Rhodos, sier hun.
Selv om hun har vært på øya flere ganger, finner hun stadig nye ting å oppdage.
– Det er det som er så herlig her. Alltid koselig å gå i gamlebyen, eller vandre langs de trange smugene i Lindos, for neste dag å prøve en strand man ikke har vært på tidligere. Rhodos har mye å by på, og hver gang jeg er her, får jeg lyst til å oppleve mer, sier Paulsen.

Livet etter pandemien

Innehaver Tsambika smiler bredt mens hun serverer mer leskende drikke i varmen til Somjai og de andre restaurantgjestene på Ouzaki Taverna i Kolimbia, en halvtimes kjøring fra Rhodos by. På gresk vis setter hun også frem ouzo til alle – og tar selv en skål med gjestene mens hun danser til zorbaen i bakgrunnen.
– Vi åpnet to år før pandemien, og man kan trygt si vi fikk en trang start. Men nå er turismen heldigvis på vei tilbake, sier Tsambika, som faktisk deler navn med en av øyas mest populære strender.
Ikke helt gresk
Med sitt behagelige middelhavsklima med varme somre, milde vintre og 300 soldager i året, har Rhodos vært en sikker chartervinner for solhungrige skandinaver i en årrekke. Fra den middelalderske gamlebyen til postkortaktige strender, her finner man noe for enhver smak. Overalt hvor man går, møter man gjestfriheten som grekerne er så kjent for.
Men Rhodos har faktisk kun vært gresk i snaue 75 år. Riktignok etter å ha tilhørt antikkens Hellas i sin tid. Ifølge Store norske leksikon havnet Rhodos under Romerriket etter Aleksander den stores død. Deretter tilhørte øya Det bysantinske riket før det ble erobret av osmanene i 1522. I 1912 ble Rhodos en del av Italia, før øya tilfalt Hellas igjen etter andre verdenskrig, i 1947.
Her følger et lite utvalg av noen av tingene man kan oppleve på øya.

Rhodos by
Et besøk til Rhodos er ikke komplett uten en tur til Rhodos by og spesielt gamlebyen, som står på UNESCOS verdensarvliste. Johannitterne delte Rhodos by i to etter at de gikk i land på Rhodos i 1309. Den indre kjernen besto av Ridderbyen, mens handelsbyen lå i en halvsirkel rundt. De bygde også en fire kilometer lang mur inni byen, som er godt bevart den dag i dag og en turistattraksjon i seg selv. Murene og tallrike byggverk er fra johannittertiden og gamlebyen er en blanding av bysantinsk, romersk og tyrkisk arkitektur. På innsiden av festningsverket ligger gamlebyen, og her er det kun gågater. Et mylder av sjarmerende tavernaer og butikker venter.
Den nye delen av byen, Mandraki, har også mye å by på. Ved havnen kan man blant annet se stedet der den berømte Kolossen på Rhodos ble bygget. Den 30 meter høye statuen til ære for solguden Helios ble ødelagt av et jordskjelv 226 år før Kristus. Rhodos by har også en fin bystrand som er mye besøkt, tross en del vind. Byen har også et populært kasino.
Strendene

lange Seven Springs-tunnelen der man vasser i stummende mørke mens veggene blir trangere og trangere.
Rhodos er kjent for sine mange, vakre strender. En tur til Tsambika-stranden, en halvtimes kjøring fra Rhodos, er en flott opplevelse. Her finner man flere strandrestauranter, og den kritthvite stranden ligger lunt til bak noen frodige åser som gir beskyttelse mot vinden som ofte råder på Rhodos. Stranden er langgrunn, og derfor populær blant barnefamiliene.
Faliraki-stranden, et kvarters kjøring fra Rhodos by er øyas kanskje mest kjente. Antallet sol- og badetrengende står dermed i stil.
Ønsker man roligere forhold, kan Gennadi-stranden sørøst på øya anbefales. Underlaget er riktignok steinete og badesko anbefales. Men vannet er krystallklart og perfekt for snorkling. Og her finner du garantert fred og ro. Agathi-stranden ligger ti minutter unna Lindos som er stedet å gå hvis du vil ferdes blant de lokale.
Også vestsiden av Rhodos har flere fine strender, men her blåser det mer.

Flere middelalderborger
Rhodos har flere byggverk, festninger og borger stående igjen etter johannitterne. På vestsiden av øya finner man blant annet Kritina-slottet som ligger ved byen ved samme navn. Ikke minst kan en tur til Monolithos anbefales. Slottet ble bygget på en 236 meter høy åsside i 1476. Utsikten utover havet og bukten under er inntagende. Det perfektet stedet å ta et bilde!

Fra sommerfugler til antikke bosettinger
På vestsiden, 35 kilometer sør for Rhodos by, finner man restene etter den antikke byen Kamiros, som ble oppført i det sjette århundre før Kristus. Et arkeologisk arnested.
Eller hva med en tur til sommerfugldalen med det passende navnet The Valley of the Butterflies, 26 kilometer fra Rhodos by, der sommerfugler i hopetall tiltrekkes av den spesielle tresorten som befinner seg der. Dalen har også et naturhistorisk museum.
En kort kjøretur fra Rhodos by finner man Kalithea Springs. Kildevannet her er kjent for sin helbredende effekt. Fra åpningen i 1929 strømmet folk fra hele verden til i håp om å få lindret leddplager, bli kvitt astmaen eller til og med diabetes. Kilden lå brakk i flere år, men gjenåpnet i 2007 og er i dag en populær turistattraksjon med både restaurant, nærliggende hotell og en konsertarena.
Seven Springs i nærheten av Kolimbia, en halvtime fra Rhodos by, er også verdt et besøk. En elv, med utspring fra syv kilder, renner langs et hyggelig restaurantområde. Her kan man hilse på påfugler som går rundt på området i all sin fargeprakt. Hovedattraksjonen er imidlertid den 150 meter lange tunnelen som leder ut i en flott naturpark. Tunnelen er trang og bare to meter høy. For en voksen, kraftig mann kan plassen oppleves som knapp. Her går man dessuten i stummende mørke, og det er ikke lett å snu om man først har gått inn. Ikke for de med klaustrofobi!
Kilder: voyagetips.com, snl.no, history.com, britannica.com, ving.no, apollo.no, historienet.no, getyourguide.com
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 32 2022