Drømmen i gjørmen

Johnny Haglund jakter Smaragder i Colombia

Jungelbyen Muzo i Colombia flommer over av lykkejegere, både over og under jordens overflate. De kommer i alle aldre. Utsikter til rikdom lokker, men det er ikke bare drømmen om å finne den store smaragden som trekker.

<b>SPREK OLDEMOR:</b> Elena arbeider som om hun var 60, men tror hun er 80. Hun står i gjørmevann og graver og leter etter de verdifulle steinene. Men rikdom er ikke utelukkende årsaken til Elenas smaragdjakt.
SPREK OLDEMOR: Elena arbeider som om hun var 60, men tror hun er 80. Hun står i gjørmevann og graver og leter etter de verdifulle steinene. Men rikdom er ikke utelukkende årsaken til Elenas smaragdjakt. Foto: Haglund, Johnny
Først publisert

Elena er ikke helt sikker på egen alder, men tror hun er rundt 80 år. Pensjonist derimot, er hun ikke. Oldemoren står dagen lag i et elveleie med spade i hendene og tunge slagstøvler på føttene. Med gjørmevann til over anklene og stekende sol fra himmelen, jakter hun på rikdom.

− Jeg fant flere smaragder i går, forteller hun med sliten stemme, før hun går tilbake til arbeidet.

Det er omtrent like langt mellom oldemødres livsvilkår som det er mellom Norge og Colombia. De fleste norske 20-åringer ville slitt med å utføre en fysisk hard jobb lik den oldemor Elena har.

Stakkars dame? Langt ifra:

− Sitte hjemme og glo i veggen bare fordi jeg har blitt litt opp i åra?

Elena smiler så hele ansiktet ligner et kart over Colombias utallige jungelelver.

<b>DUK-NAKKE:</b> Fordi dagene er svært varme <br/>i Muzo og områdene rundt, setter mange av vaqueroene opp en duk over der de graver etter smaragder. Her kan de stå og grave fra morgen til kveld i håp om å finne noe av verdi.
DUK-NAKKE: Fordi dagene er svært varme
i Muzo og områdene rundt, setter mange av vaqueroene opp en duk over der de graver etter smaragder. Her kan de stå og grave fra morgen til kveld i håp om å finne noe av verdi.
Foto: Haglund, Johnny
<b>UNDERJORDISK:</b> 1600 meter under jordas overflate skal man være fysisk og mentalt robust for å jobbe dag etter dag. Men selv om karene har utfordrende oppgaver i jordens indre, skjuler det seg fornøyde arbeidere under alt verneutstyret.
UNDERJORDISK: 1600 meter under jordas overflate skal man være fysisk og mentalt robust for å jobbe dag etter dag. Men selv om karene har utfordrende oppgaver i jordens indre, skjuler det seg fornøyde arbeidere under alt verneutstyret. Foto: Haglund, Johnny

Kappløp

<b>LIKESTILLING:</b> Blant alle de som søker smaragder i elver og jungel, hersker like­stilling. Kvinner og menn jobber like hardt.
LIKESTILLING: Blant alle de som søker smaragder i elver og jungel, hersker like­stilling. Kvinner og menn jobber like hardt. Foto: Haglund, Johnny

Colombia er verdens ledende produsent av smaragder. Selv om de grønne edelstenene finnes over hele verden, Norge inkludert, tilsier ulike anslag at oppunder 90 prosent av utvinningen foregår i Colombia. 

På samme måte som diamanter, er smaragdenes historie blodstenkt. Tilgang til smaragdfelter har stått sentralt i den colombianske borgerkrigen som har pågått med vekslende intensitet i snart 60 år. Flere av de væpnede gruppene har finansiert sin virksomhet gjennom salg av smaragder.

Mens den colombianske stat står bak store deler av utvinningen, foregår en betydelig andel av smaragdjakten i privat regi. De store aktørene driver gruver, vanlige mennesker leter i slagghauger og elver etter oversette steiner. 

En kraftig økning i etterspørselen etter smaragder i verden har gjort jakten på smaragder enda mer lukrativ. Ett av områdene der smaragd-jakten er som mest hektisk er Muzo, der Elena dyrker drømmen om å finne de ettertraktede grønne steinene.

− Jeg har gravd etter smaragder siden jeg var liten jente, og dette er livet mitt, sier hun.

<b>EN ELV AV SMARAGDER:</b> Ikke langt fra Muzo står 300 mennesker, ofte enda flere, og graver i elve­-<br/>leiet i håp om å finne smaragder.
EN ELV AV SMARAGDER: Ikke langt fra Muzo står 300 mennesker, ofte enda flere, og graver i elve­-
leiet i håp om å finne smaragder.
Foto: Haglund, Johnny
<b>INGEN SURE MINER:</b> I og rundt smaragd-metropolen Muzo inne i jungelen, er folk uvanlig vennlige og avslappet – til tross for lange og harde arbeidsdager.
INGEN SURE MINER: I og rundt smaragd-metropolen Muzo inne i jungelen, er folk uvanlig vennlige og avslappet – til tross for lange og harde arbeidsdager. Foto: Haglund, Johnny

Begravd levende

Nå er stemmen hverken spak eller sliten. Den er klar og skarp og gjør det tydelig at det faktisk ikke utelukkende er drømmen om rikdom som gjør at hun står her dag etter dag. Følelsen av å tilhøre et miljø, være med venner eller rett og slett være til nytte, ligger nok nærmere sannheten.

Smaragd­markedet

<b>SMARAGDMARKEDET:</b> I Muzo er det daglig et marked, hvor vaqueroene selger smaragder til kjøpere. Dette skjer hver dag, men søndagene er den viktigste dagen. Da dukker det opp kjøpere fra fjernt og nær.

I jungelbyen Muzo (ca. 10 000 innbyggere) er det daglig et smaragd­marked.

Hit kommer vaqueros med steiner de nylig har funnet, og her møter de kjøpere. Sistnevnte kan være fra Bogota, eller Norge for den saks skyld. Og kjenner du til smaragdenes hemmeligheter og har kunnskap nok til å se hvilken sten som er av god kvalitet og omvendt, kan du virkelig tjene penger her. Vaqueroene selger
svært billig i forhold til internasjonale priser på smaragder.

Men om den gamle damen er sprek som en 60-åring, har hun én bekymring: 

«La bomba».

Rundt 300 mennesker står i dette elveleiet i sand og stein og omgitt av sand og stein. Kommer regnet brått, kommer elven like brått.

− Den begraver oss levende hvis vi ikke kommer oss opp og vekk i en fei, forteller Elena og anslår at mer enn 30 mennesker har mistet livet her de siste årene. Hun innrømmer at selv om hun er like seig til å jobbe som alle andre her, er hun ikke like rask til bens som da hun var yngre.

Da Olaug solgte leiligheten, fikk hun en overraskelse som snudde livet hennes...
Pluss ikon
Da Olaug solgte leiligheten, fikk hun en overraskelse som snudde livet hennes på hodet. Så rammet et nytt sjokk

− Men jeg kan ikke tenke meg en bedre måte å dø på, spøker gamlemor og ler rått før hun fortsetter å grave etter de små, grønne steinene.

<b>MÅLET:</b> En vaquero holder opp noen steiner han har funnet i dag. Slike funn holder drømmen i live og arbeidslysten ved like.
MÅLET: En vaquero holder opp noen steiner han har funnet i dag. Slike funn holder drømmen i live og arbeidslysten ved like. Foto: Haglund, Johnny
Drømmen om de grønne steinene driver industrielle aktører, lykkejegere, håpefulle privatpersoner og væpnede militser under jorden og ned i gjørmen i jungelbyen Muzo.
Drømmen om de grønne steinene driver industrielle aktører, lykkejegere, håpefulle privatpersoner og væpnede militser under jorden og ned i gjørmen i jungelbyen Muzo. Foto: Haglund, Johnny

Fornøyde arbeidere

Mot slutten av 1400-tallet nærmest snublet de spanske conquistadorene over jungelbyen Muzo. De var på jakt etter El Dorado. Men om Muzo ikke var belagt av gull, var det jammen ikke langt unna. En legende hevder at spanjolene oppdaget den første smaragden ved at en grønn stein festet seg i hoven til en av conquistadorenes hester. Etter det var smaragdeventyret i gang, og det pågår for fullt fortsatt.

Muzo ligger bare noen timers kjøring nordover fra hovedstaden Bogota, og i disse traktene handler det nesten utelukket om smaragder. Omtrent alle i området er på en eller annen måte involvert i jakten på de verdifulle steinene. Mange søker på jungelens overflate. Andre graver seg ned mot jordens indre, slik som nordmennene Jan Eivind Risdal, Øyvind Stokka og Svein Magne Soland fra Sandnes (Vi Menn uke 2, 2022).

<b>«NARREGULL»:</b> Svovel­kis, eller narre­gull (pyritt). Vaqueroen Carlos viser frem en solid klump med pyritt, ofte kalt narregull, og innrømmer at drømmen er å finne en smaragd av lignende størrelse og av god kvalitet.
«NARREGULL»: Svovel­kis, eller narre­gull (pyritt). Vaqueroen Carlos viser frem en solid klump med pyritt, ofte kalt narregull, og innrømmer at drømmen er å finne en smaragd av lignende størrelse og av god kvalitet. Foto: Haglund, Johnny

Uansett om gruva er sikret som om den skulle ligge i Norge, eller ei; å jobbe i evig mørke dypt under bakken, er ikke som å jobbe på kontor i Norge. Arbeiderne skal tåle en stri tørn, de skal ikke være redd for trange rom, støv, dårlig luft, eller å bli møkkete.

Men det som er underlig, i alle fall sett fra et norsk ståsted, er alle de fornøyde ansiktene. Fulle av leire og svette, men likevel fornøyde. Årsaken er at smaragder gir gevinst. Det vi si; de som er ansatt i en av de flere titalls gruvene i området, har en grei lønn. De som skraper overflaten, blir sjeldent rike, men de finner nok til å tjene to–tre dollar om dagen (ca. 18–27 kr.).

Trikset er bare å vite hvor en skal grave.

− Ikke all verden, men drømmen om å finne en 10 000-­dollar-­smaragd i morgen vil for alltid trekke folk ut i sand og leire, inn i gruver og fjell, forteller «vaqueroen», eller smaragd-cowboyen, Carlos. Han holder opp en stor kladd med narregull, eller svovelkis, han nylig har funnet.

<b>INGEN SURE MINER:</b> Vanligvis er det litt vrient for en fotograf fra et vestlig land å rusle rundt blant gruvearbeidere og fotografere. Men i og rundt Muzo, er folk uvanlig vennlige og avslappede – til tross for lange og harde arbeidsdager.
INGEN SURE MINER: Vanligvis er det litt vrient for en fotograf fra et vestlig land å rusle rundt blant gruvearbeidere og fotografere. Men i og rundt Muzo, er folk uvanlig vennlige og avslappede – til tross for lange og harde arbeidsdager. Foto: Haglund, Johnny
<b>FRYKTER «LA BOMBA»:</b> Regn kan gjøre elva stor, som igjen kan skylle med seg sand og stein, som igjen kan begrave vaqueroene som står her og graver. Den kallas «la bomba» (bomben), fordi når den kommer, så smeller det slik at det høres ut som en bombe, forteller vaqueroene.
FRYKTER «LA BOMBA»: Regn kan gjøre elva stor, som igjen kan skylle med seg sand og stein, som igjen kan begrave vaqueroene som står her og graver. Den kallas «la bomba» (bomben), fordi når den kommer, så smeller det slik at det høres ut som en bombe, forteller vaqueroene. Foto: Johnny Haglund

Ulovlig, men ok;

Vaqueros betyr cowboy på spansk. Men i smaragd-sammenheng betyr det egentlig en ulovlig smaragdjeger. Vaqueroene som Carlos er selvsagt ikke helt enig i den beskrivelsen. De er fra disse jungeltraktene, og deres forfedre har gravd etter smaragder her i generasjoner.

Jeg kan ikke tenke meg en bedre måte å dø på.

− Dette er vårt land, hvordan kan det være ulovlig å grave på egen eiendom? argumenterer de.

Men dette har myndighetene tatt hensyn til. De ser gjennom fingrene på hva disse smaragd-cowboyene graver opp og finner av verdier, sier Carlos.

Foto: Kart, Muzo.jpg

− En dag finner jeg en smaragd på størrelse med denne, og da skal jeg bo i et hus med utsikt over havet, gliser han og påpeker opprinnelsen for drømmen alle her bærer på:

− Vi vet jo at det ligger enorme verdier begravd i jungelen under oss – trikset er bare å vite hvor en skal grave.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 20 2022

<b>LIKESTILLING:</b> Blant de som søker smaragder i elver og jungel, hersker likestilling. Kvinner og menn jobber like hardt.
LIKESTILLING: Blant de som søker smaragder i elver og jungel, hersker likestilling. Kvinner og menn jobber like hardt. Foto: Haglund, Johnny
<b>INGEN KONTORJOBB:</b> Våte av svette og vann, over en kilometer under bakken hvor mørket er evig, jobbes det så svetten renner i jakten på de verdifulle steinene.
INGEN KONTORJOBB: Våte av svette og vann, over en kilometer under bakken hvor mørket er evig, jobbes det så svetten renner i jakten på de verdifulle steinene. Foto: Haglund, Johnny