Johnny Haglund oppsøker hetebølge

48 grader i skyggen

En ekstrem hetebølge herjer i India og Pakistan. Og selv om kamelbonden Bauallal i Thar- ørkenen bor vanvittig langt unna oss, merker selv vi i Norge konsekvensene av 48 varmegrader i India.

<b>KLI-FOKK:</b> Hvetekli, eller som Bauallal kaller det: «huden til hvete, verdens beste dyrefôr», flyr gjennom den ekstremt hete lufta langt ute i Thar-ørkenen. Da bildet ble tatt, viste termometeret 48 grader i skyggen.
KLI-FOKK: Hvetekli, eller som Bauallal kaller det: «huden til hvete, verdens beste dyrefôr», flyr gjennom den ekstremt hete lufta langt ute i Thar-ørkenen. Da bildet ble tatt, viste termometeret 48 grader i skyggen. Foto: Haglund, Johnny
Først publisert Sist oppdatert

Langt ute i Thar-ørkenen, under en knallblå himmel, danser store mengder hvetekli i den svake vinden. Kamelbonden Bauallal (45) prøver så godt han kan å fange den opp. Det meste får han tak i, men mye blir spredd utover den knusktørre bakken. Og noe klistrer seg til hud og hår. Ikke så merkelig, i skyggen er det 48 varmegrader.

Vant til varmen

De fleste andre steder i verden ville slike temperaturer innbudt til ly i skygge, kald drikke og fri fra kroppsarbeid. Men ikke for Bauallal. Jobben med å transportere ti tonn hvetekli fra åker til lagringsplass vil ta ham og kamelen hans syv dager. Lønna er knapt hva en nordmann tjener om dagen.

− 15 000 Rupi (ca. 1890 kr) for en ukes arbeid er godt betalt, smiler han og trekker frem vannflaska.

Før han selv tar noen slurker, heller han noen dråper på kamelens føtter.

<b>HJERTEMASSASJE:</b> Kamelbønder redder livet til en okse etter at hjertet stoppet på grunn av lang tid med ekstrem hete, ifølge bøndene. De trakk ut tunga og ga hjertemassasje. Og oksen klarte seg. Like etter var den på beina igjen.
HJERTEMASSASJE: Kamelbønder redder livet til en okse etter at hjertet stoppet på grunn av lang tid med ekstrem hete, ifølge bøndene. De trakk ut tunga og ga hjertemassasje. Og oksen klarte seg. Like etter var den på beina igjen. Foto: Haglund, Johnny

− Jeg er oppvokst i ørkenen, jeg er vant med hete og tørke, påpeker han.

Men i år kom varmen veldig tidlig. Bauallal opplever den mer intens og langvarig enn noensinne. Han peker på sin syv år gamle kamel:

Han sliter i varmen. Og da kan du tenke deg hvordan andre dyr plages.

<b>VENTER PÅ KJØPERE:</b> Mange har byttet ut kamelen med bil. Bilen går raskere og kan laste mer, men kommer seg ikke like godt frem i ulendt terreng som en kamel. Men under ekstrem hete er de kanskje bedre egnet enn kameler.
VENTER PÅ KJØPERE: Mange har byttet ut kamelen med bil. Bilen går raskere og kan laste mer, men kommer seg ikke like godt frem i ulendt terreng som en kamel. Men under ekstrem hete er de kanskje bedre egnet enn kameler. Foto: Haglund, Johnny

Hjertet stoppet

Tettest befolkede ørken

I Thar-ørkenen i India bor omtrent 80 mennesker pr. kvadratkilometer.

Til sammenligning har Sahara, som er verdens tynnest befolkede ørken, 0,4 mennesker pr. kvadratkilometer.

Om vinteren kan temperaturen i Thar-ørkenen falle ned mot null grader, mens om sommeren kan det nærme seg 50 plussgrader. Ørkenen dekker et område på omtrent 200 000 kvadratkilometer (mer enn fire ganger så stort som Finnmark).

Regn er sjelden vare, men kommer det, er det gjerne mellom juli og september. 

Noen mil unna, i byen Bikaner, er varmen om mulig enda mer intens. Vinden som gjorde livet litt lettere i ørkenen, er fraværende i byen. Allerede klokken åtte om morgenen nærmer temperaturen seg 40 grader. Kamelbønder fra fjern og nær har kommet for å selge dyrefôr på et lite marked. Noen er her på oppdrag for storbønder, andre selger på egne vegne. Mens selgerne venter på kjøpere, flakker kveg rundt på leting etter hvetekli som har falt på bakken. Det faller ikke mye kli. Det som derimot faller, er en okse. Den går rett i bakken.

− Hjertet, roper en av mennene.

De er ikke uvanlig at dyr kreperer i slik varme. Karene vet hva de må gjøre. Én av mennene trekker tunga ut av munnen på oksen, slik at den ikke kveles. En annen begynner med hjertemassasje. Dette er karer som er vokst opp med dyr, hete og ørken. Ingen mukker. Og oksen overlever.

I hinduismen er kuer og okser hellige. Å redde en okse fra døden, gir god karma. Men det er ikke karene så opptatt av.

− God karma er vel og bra, men vi trenger kveg for å få melk, vi har ingen å miste, sier en av kamelbøndene og forklarer at selv om de ikke spiser kvegkjøtt, er også oksene viktige. Vil man vi ha kalver, trengs okser.

<b>STARTER TIDLIG:</b> For å unngå de mest ekstreme temperaturene, starter Bauallal dagen grytidlig.
STARTER TIDLIG: For å unngå de mest ekstreme temperaturene, starter Bauallal dagen grytidlig. Foto: Haglund, Johnny

De fattige mest utsatt

<b>VANN-VIDD:</b> − Skal vi klare å overleve, er jeg nødt til å finne en måte å vanne avlingene mine på, påpeker storbonden og hvete­dyrker Dindal Singh. Her jobber et team med å bore etter vann på eiendommen hans.
VANN-VIDD: − Skal vi klare å overleve, er jeg nødt til å finne en måte å vanne avlingene mine på, påpeker storbonden og hvete­dyrker Dindal Singh. Her jobber et team med å bore etter vann på eiendommen hans. Foto: Haglund, Johnny

En ekstrem hetebølge herjer i disse strøkene. Mars måned i år er den varmeste som er registrert i India siden målingene startet for 121 år siden. Samtidig opplevde landet 71 prosent mindre regn enn normalt. Hvis ekspertene får rett, blir det ikke bedre med det første.

− Innbyggerne på grensen mellom India og Pakistan kan regne med opp mot 50 plussgrader – kanskje mer, lyder avisoverskrifter verden over. Juli blir verst.

Da Olaug solgte leiligheten, fikk hun en overraskelse som snudde livet hennes...
Pluss ikon
Da Olaug solgte leiligheten, fikk hun en overraskelse som snudde livet hennes på hodet. Så rammet et nytt sjokk

Som vanlig er de fattige mest utsatt. Men denne gangen er konsekvensene følbare for langt flere, langt unna. Hetebølgen Bauallal opplever i den fjerne Thar-ørkenen, rammer faktisk så langt unna som Norge.

<b>DRIKKER TETT:</b> Men det går i vann og te. Klokka er bare åtte om morgenen, men gradestokken viser allerede 38 grader. Fra markedet hvor kamelbønder selger dyrefôr.
DRIKKER TETT: Men det går i vann og te. Klokka er bare åtte om morgenen, men gradestokken viser allerede 38 grader. Fra markedet hvor kamelbønder selger dyrefôr. Foto: Haglund, Johnny
<b>TIDKREVENDE JOBB:</b> Når Bauallal er ute på jobb, tar det tid. Selv om han begynner i otta, jobber han ofte utover dagen. Til tross for ekstreme temperaturer.
TIDKREVENDE JOBB: Når Bauallal er ute på jobb, tar det tid. Selv om han begynner i otta, jobber han ofte utover dagen. Til tross for ekstreme temperaturer. Foto: Haglund, Johnny

Tilgang på mat

Tilbake i landsbyen Udairamsar har Bauallal parkert kamelen i bakgården. Han fyller opp tre bøtter vann for å slukke dyrets tørst. Så forteller han at på tross av at ekstreme temperaturer og fravær av nedbør, er det ikke vannmangel i akkurat dette området av India.

− Det er grunnvann under deler av ørkenen. De som borer finner som regel vann, forteller han.

En langt større utfordring er tilgang på mat.

− Gress og alt som gror tørker inn. Det betyr mindre mat til kveg, som igjen produserer langt mindre melk enn vanlig, forteller Bauallal.

Aller hardest rammet er hveteavlingene.

Jeg begynner å jobbe klokken fire om morgenen.

− Hveteavlingene i området er halvert, forteller han og skylder på sol og varme, fravær av regn samt altfor høye kostnader med kunstig vannanlegg.

Men noen prøver å gjøre noe med det.

<b>NATTARBEID:</b> En kamel­ekvipasje benytter den svale natteluften til å forflytte seg og lasten.
NATTARBEID: En kamel­ekvipasje benytter den svale natteluften til å forflytte seg og lasten. Foto: Haglund, Johnny

Elendig hveteavling

Ute i ørkenen borer et team etter vann. De har også gravd et basseng de kler med plastduk i håp om å kunne lagre vann.

− Skal vi klare å overleve, er jeg nødt til å finne en måte å vanne avlingene mine på, påpeker storbonden og hvetedyrker Dindal Singh. Den tidligere politimannen har brukt alt av sparepenger på vannboring, og hevder alternativet er å ikke overleve.

− Hveteavlingen i år har gått elendig. Det er så vidt jeg klarer å beholde gården, innrømmer han.

Dindal Singh er ikke alene om det. I store deler av India er hveteproduksjonen hardt rammet. Og det merkes langt utenfor Dindal og Bauallals verden.

<b>MINDRE MELK:</b> På grunn av tørken er det mindre mat til kveg, som igjen gir mindre melk til menneskene. Noen velger å ha kveget hjemme og fôre det selv. Men i India er det svært vanlig at kveget går fritt og gresser, så samles de inn på morgenen eller kvelden for melking.
MINDRE MELK: På grunn av tørken er det mindre mat til kveg, som igjen gir mindre melk til menneskene. Noen velger å ha kveget hjemme og fôre det selv. Men i India er det svært vanlig at kveget går fritt og gresser, så samles de inn på morgenen eller kvelden for melking. Foto: Haglund, Johnny
<b>FREDFULLT ARBEID:</b> Bauallal humper ut i ørkenen på sin vogn, trukket av hans syv år gamle kamel.
FREDFULLT ARBEID: Bauallal humper ut i ørkenen på sin vogn, trukket av hans syv år gamle kamel. Foto: Haglund, Johnny

Stopp i eksport

India er verdens nest største hveteprodusent etter Russland. Men også Ukraina er en betydelig produsent av hvete. På grunn av krigen i landet, vil ukrainernes produksjon falle betraktelig i 2022. Verden vil være avhengig av hvete fra de andre store produsentlandene – som India. Og selv om det meste av Indias hveteproduksjon vanligvis går til eget forbruk, hadde myndighetene i år store planer om å eksportere mange tonn hvete for å få mer penger til statskassen. I vinter, før heten satte inn, ønsket inderne også å bidra til å kompensere for bortfallet i Ukrainas hveteproduksjon.

Men hetebølgen og dårlige avlinger har tvunget indiske myndigheter inn på en ny kurs: All eksport av hvete fra landet er stoppet.

− For å sikre våre egne behov, påpekte myndighetene.

En kamel kommer seg frem der ingen biler i hele verden klarer å kjøre.

Dagen etter at nyheten ble kjent midt i mai, steg verdens hvetepriser med seks prosent.

Slikt påvirker beholdningen i lommebøkene, selv for oss langt oppe i nord.

Foto: Haglund, Johnny
Kjøler ned kamelen.
Kjøler ned kamelen. Foto: Haglund, Johnny

Tar natten til hjelp

For Bauallal er dette verdenspolitikk. Ikke at han ikke bryr seg. Men som familiemann er Bauallal mest opptatt av hvordan han skal få mat på bordet til sine barn i morgen. Og neste uke. Han stresser ikke med det. For Bauallal ser ut til å ha verdens mest fredfulle jobb, der han og kamelen daglig humper inn i ørkenen på vei til sine oppdragsgivere.

Men varmen volder ham litt bry. Kameler er bygd for ørken og høye temperaturer, men selv de har en grense. Løsningen på problemet er å snu litt på døgnet.

− Jeg begynner å jobbe klokken fire om morgenen, forteller Bauallal.

<b>– HVOR MYE:</b> En kamlebonde og hans assistent står på dyrefôr vekta for å sjekke hvor mye hvetekli de har på vogna og dermed hvor mye de skal ta betalt av en kjøper.
– HVOR MYE: En kamlebonde og hans assistent står på dyrefôr vekta for å sjekke hvor mye hvetekli de har på vogna og dermed hvor mye de skal ta betalt av en kjøper. Foto: Haglund, Johnny
<b>FARGERIKE:</b> Innbyggerne i Thar-ørkenen, verdens tettest bebodde ørken, er ofte svært fargerike. Særlig kvinnene.
FARGERIKE: Innbyggerne i Thar-ørkenen, verdens tettest bebodde ørken, er ofte svært fargerike. Særlig kvinnene. Foto: Haglund, Johnny

Selger kamelen

Da er ørkenen sval og kamelen kan trekke et par tonn dyrefôr gjennom ørkenen uten problemer. Bauallal er veldig forsiktig med kamelen sin. Han passer på å fôre den riktig, gi den nok drikke − og nå under hetebølgen, også kjøle den ned til tider.

− Jeg kjøpte den for 48 000 Rupi (ca. 6000 kr) for to år siden, forteller Bauallal.

Det tok ham syv dager å ri fra et kamelmarked i Jaisalmer og hjem til Udairamsar. Han regner med å selge kamelen for rundt 100 000 Rupi i nær fremtid.

− Kamel er en investering, sier Bauallal og kan ikke helt forstå at vi ikke har kameler i Norge.

− Hvordan får dere fraktet mat og andre saker inn og ut av ørkenen da, undrer han?

<b>BORER ETTER VANN:</b> – Skal vi klare å overleve, er jeg nødt til å finne en måte å vanne avlingene mine på, påpeker storbonden og hvetedyrker Dindal Singh. Her jobber et team med å bore etter vann på eiendommen hans.
BORER ETTER VANN: – Skal vi klare å overleve, er jeg nødt til å finne en måte å vanne avlingene mine på, påpeker storbonden og hvetedyrker Dindal Singh. Her jobber et team med å bore etter vann på eiendommen hans. Foto: Haglund, Johnny
<b>DRIKKER MYE:</b> Kamelen til Bauallal, som faktisk ikke har et navn, drikker tre bøtter vann straks den er hjemme etter jobb i ørkenen.
DRIKKER MYE: Kamelen til Bauallal, som faktisk ikke har et navn, drikker tre bøtter vann straks den er hjemme etter jobb i ørkenen. Foto: Haglund, Johnny

Kamel-mangel

At Norge ikke har ørken, og kameler bare er noe vi kan se i en dyrepark, forstår han kanskje ikke så mye av. Men han innrømmer at kameler er for de få. Også her.

− I min landsby er det rundt 10 000 familier, men bare ti kameler, forteller han. Tidligere var tallet langt høyere, men flere har byttet ut kamelen med bil.

− En kamel kommer seg frem der ingen biler i hele verden klarer å kjøre, påpeker han, men innrømmer at slik det ser ut nå, med ekstrem varme og ingen nedbør, er det vanskeligere å holde en kamel i drift enn en bil.

− Hvis en bil stopper, kan du reparer den. Dør en kamel, er den borte for alltid, slår Bauallal bekymret fast, men lyser opp når to barn stikker hodet inn i bakgården hans.

− De kommer for å se på kamelen min, forteller han stolt og avslutter like stolt:

− Du skal ha en pokker så bra bil for å konkurrere med en kamel.

<b>BEHAGELIG TEMPERATUR:</b> Tidlig om morgenen kommer tre kamelbønder gjennom gatene på vei mot markedet.
BEHAGELIG TEMPERATUR: Tidlig om morgenen kommer tre kamelbønder gjennom gatene på vei mot markedet. Foto: Haglund, Johnny
Storbonde og hvetedyrker Dindal Singh (venstre), sammen med kamelbonden Bauallal.
Storbonde og hvetedyrker Dindal Singh (venstre), sammen med kamelbonden Bauallal. Foto: Haglund, Johnny

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 35 2022