Farge-­opprøret

Johnny Haglund blant forbrytelser som ble kunst:

Colombias hovedstad, med over syv millioner innbyggere, har blitt et mekka for gatekunst. Tidligere grå og triste vegger lyses opp av enorme, fargesprakende graffitibilder. Men overgangen fra å være en kriminell handling til en kulturell praksis, kostet en ung gutt livet.

<b>EXTRA LARGE:</b> En gate med høye, grå vegger på begge sider har blitt omgjort til et museum av storslagen kunst. Ungjentene Valeria og Paula midt i bildet er svært begeistret for sin bys gatekunst, og kommer hit ofte for å nyte de fargerike veggene.
EXTRA LARGE: En gate med høye, grå vegger på begge sider har blitt omgjort til et museum av storslagen kunst. Ungjentene Valeria og Paula midt i bildet er svært begeistret for sin bys gatekunst, og kommer hit ofte for å nyte de fargerike veggene. Foto: Haglund, Johnny
Publisert

16 år gamle Diego Felipe Becerra, med kunstnernavnet Tripido, dro ut i byen med sprayboksene på leting etter vegger han kunne male på. Politiet dukket opp, og Diego løp. Politiet dro frem skytevåpen. Den unge gutten ble skutt og døde.

I et forsøk på å rettferdiggjøre drapet, fant politiet opp en historie om at Diego hadde ranet en buss.

Men sannheten kom for en dag, og byens innbyggere var i harnisk. Folk gikk ut i gatene og protesterte. De kjente altfor godt til politiets brutalitet. Dette var den berømte dråpen.

Resultat ble overraskende. Myndighetene valgte å forandre loven. Graffiti, Diegos lidenskap, ble nå beskrevet som en kulturell praksis, og ikke en kriminell handling.

<b>DAGLIGDAGS:</b> Selv midt i Bogotás sentrum pryder graffitikunst veggene. I øyeblikket er det dette motivet som lyser opp, men brått blir kunsten malt over med ny kunst. Hvor lenge hvert bilde får lov å bli, avhenger av veggens eier og kunstnerne selv.
DAGLIGDAGS: Selv midt i Bogotás sentrum pryder graffitikunst veggene. I øyeblikket er det dette motivet som lyser opp, men brått blir kunsten malt over med ny kunst. Hvor lenge hvert bilde får lov å bli, avhenger av veggens eier og kunstnerne selv. Foto: Haglund, Johnny
<b>DANSER I FARGERIKE KULISSER:</b> Juan (til venstre, bak kamera) og hans dansetropp, lager video i en av hovedstadens fargerike bakgater.
DANSER I FARGERIKE KULISSER: Juan (til venstre, bak kamera) og hans dansetropp, lager video i en av hovedstadens fargerike bakgater. Foto: Haglund, Johnny
<b>ENORM:</b> Bogotá er med sine over syv millioner innbyggere, enorm. Her fra et populært utkikkspunkt over byen. Også fra dette perspektivet kan graffiti ses lang der nede i byen.
ENORM: Bogotá er med sine over syv millioner innbyggere, enorm. Her fra et populært utkikkspunkt over byen. Også fra dette perspektivet kan graffiti ses lang der nede i byen. Foto: Haglund, Johnny
<b>FRI FANTASI:</b> Gatekunstnerne har en utrolig fantasi. Og fordi det nå er lovlig, kan de bruke tid og flid på sine motiver. Tidligere da graffiti var en kriminell handling, måtte de jobbe i ly av mørket og natten.
FRI FANTASI: Gatekunstnerne har en utrolig fantasi. Og fordi det nå er lovlig, kan de bruke tid og flid på sine motiver. Tidligere da graffiti var en kriminell handling, måtte de jobbe i ly av mørket og natten. Foto: Haglund, Johnny

Enorme dimensjoner

Høye vegger kapsler inn fabrikker og lagerbygninger. Himmelen sees langt der oppe, over støy og industri. Men dette er Colombias hovedstad, og her har myndigheter og gatekunstnere gått sammen. Resultatet er unikt og slående vakkert. 

Gata er full av malerier. Eller graffiti. Malt og tegnet av flere kunstnere med stor K. For slikt kan ikke rables ned av ukyndige.

Én ting er selve motivet. Men hva som kanskje er mer imponerende, er størrelsen.

Bildene er enorme. 10 meter høye eller mer.

<b>RUVENDE:</b> Dette fantasirike bildet har en utrolig detaljrik­dom. Og det er stort; mer enn ti meter høyt.
RUVENDE: Dette fantasirike bildet har en utrolig detaljrik­dom. Og det er stort; mer enn ti meter høyt. Foto: Haglund, Johnny
<b>GRAFITTIBYEN:</b> Kveld i hovedstaden.
GRAFITTIBYEN: Kveld i hovedstaden. Foto: Haglund, Johnny
<b>LYSER OPP:</b> En trist vegg har fått nytt liv i sentrum av Bogotá. 
LYSER OPP: En trist vegg har fått nytt liv i sentrum av Bogotá.  Foto: Haglund, Johnny
<b>KUNST PÅ HJUL:</b> Før pandemien ble det arrangert sykkelturer rundt om i Bogotá for å studere gatekunsten. Sykling er for øvrig en aktivitet som utføres med en viss risiko. I gjennomsnitt er det 47 sykkelpåkjørsler daglig i Colombias hovedstad.
KUNST PÅ HJUL: Før pandemien ble det arrangert sykkelturer rundt om i Bogotá for å studere gatekunsten. Sykling er for øvrig en aktivitet som utføres med en viss risiko. I gjennomsnitt er det 47 sykkelpåkjørsler daglig i Colombias hovedstad. Foto: Haglund, Johnny
<b>NYTT LIV:</b> Et bygg prydes med et enormt bilde midt i Bogotás sentrum. Bare fantasien strekker til, kan man forestille seg hvor trist og kjedelig denne veggen må ha sett ut før graffitien.
NYTT LIV: Et bygg prydes med et enormt bilde midt i Bogotás sentrum. Bare fantasien strekker til, kan man forestille seg hvor trist og kjedelig denne veggen må ha sett ut før graffitien. Foto: Haglund, Johnny

Politidrap

Brått blir kunsten malt over.

− Maler du på et oversiktlig lerret, ser du helheten av hva du lager. Men når du maler et bilde med slike gigantiske proporsjoner, må du minst et titalls meter unna motivet før du ser helheten, forteller danseren og kunstneren med kallenavnet Juan Graffiti, og sier som sant er:

− Slikt er uhyrlig vanskelig.

Fenomenet er velkjent også i Norge. Men her hjemme blir gatekunst ofte omtalt som hærverk. Kanskje har vi noe å lære av Bogotá – for slik var det også her tidligere. En dypt tragisk hendelse måtte altså til før byens ledere snudde. Men selv om politidrapet på en 16-årig graffiti­kunstner snudde opp ned på lovverket, er ikke all gatekunst like populært. Heller ikke i Bogotá.

<b>I FULL UTFOLDELSE:</b> Juans dansetropp gir alt når en video skal lages i Bogotás fargerike bakgater.
I FULL UTFOLDELSE: Juans dansetropp gir alt når en video skal lages i Bogotás fargerike bakgater. Foto: Haglund, Johnny
<b>VEIARBEID:</b> Når arbeid utføres i byen, blir det liksom litt mindre stygt hvis veggen rundt er fargerik.
VEIARBEID: Når arbeid utføres i byen, blir det liksom litt mindre stygt hvis veggen rundt er fargerik. Foto: Haglund, Johnny
<b>CANDELARIA-DISTRIKTET:</b> Særlig er denne delen av byen fylt til randen av bilder. Vegger, trapper, underganger og kafeer. Graffiti overalt. Og de fleste bildene har et budskap; politikk, urbefolkning, klima, kampen mot narkotika.
CANDELARIA-DISTRIKTET: Særlig er denne delen av byen fylt til randen av bilder. Vegger, trapper, underganger og kafeer. Graffiti overalt. Og de fleste bildene har et budskap; politikk, urbefolkning, klima, kampen mot narkotika. Foto: Haglund, Johnny
<b>CANDELARIA DISTRIKTET:</b> Særlig er denne delen av byen fylt til randen av bilder. Vegger, trapper, underganger og kafeer. Graffiti overalt. Og de fleste bildene har et budskap; politikk, urbefolkning, klima, kampen mot narkotika.
CANDELARIA DISTRIKTET: Særlig er denne delen av byen fylt til randen av bilder. Vegger, trapper, underganger og kafeer. Graffiti overalt. Og de fleste bildene har et budskap; politikk, urbefolkning, klima, kampen mot narkotika. Foto: Haglund, Johnny
<b>KUNST:</b> En fabrikkvegg har fått gatekunst og brått blir dens vegger ikke bare vakrere, men har også blitt en turistattraksjon.
KUNST: En fabrikkvegg har fått gatekunst og brått blir dens vegger ikke bare vakrere, men har også blitt en turistattraksjon. Foto: Haglund, Johnny

Opprør mot stjerne

I 2013 ble den canadiske pop- og ungdomsidolet Justin Bieber filmet i Bogotá mens han sprayet på en vegg. Problemet var at kjendisen hadde politieskorte. Dette var kort tid etter at graffitikunst ble avkriminalisert. Folk hadde friskt i minnet politiets brutalitet mot gatekunstnerne. Og her kom en utenlandsk kjendis, som ble passet på av det samme politiet.

Det endte med at mer enn 300 gatekunstnere protesterte i gatene.

Maler du et bilde av slike gigantiske proporsjoner, må du minst et par titalls meter unna motivet før du ser helheten.

Biebers verk − det canadiske flagget med et marihuanablad i midten i stedet for et lønneblad, ble heller ikke godt mottatt av byens gatekunstnere.

− Dårlig fantasi, var dommen over kjendisens verk.

Deretter malte hundrevis av graffitikunstnere over Biebers graffiti. Hjemmegjort er velgjort.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 19 2022

<b>INGEN ALDERSGRENSE:</b> Bildene tiltaler alle alderstrinn.
INGEN ALDERSGRENSE: Bildene tiltaler alle alderstrinn. Foto: Haglund, Johnny
Foto: Kart.jpg

Graffiti

Oppsto i New York på 1960 -og -70 tallet som en del av undergrunnskulturen.

I 1984 ble den amerikanske filmen Beat Street satt opp på Colosseum kino i Oslo. Den omhandlet gatedansere, rappere og graffitikunstnere i New York, og får av mange æren får å ha ført graffiti til Norge.

Men om resultatet i dag blir omtalt som kunst, street art og moderne kunst, var det ikke slik i starten. Særlig Oslo Sporveier gikk hardt ut mot graffiti og taggere. De brukte årlig millioner på å fjerne «griseriene» fra T-banevogner. Fortsatt brukes store summer for å fjerne signaturer kjent som «tagger».

Siden 2001 har det årlig vært arrangert en gatekunst-festival, Nuart, i Stavanger. Arrangøren Martyn Reed har nå bestemt seg for å legge ned hele festivalen etter at Kulturrådet ikke lenger vil bidra med offentlig pengestøtte.

Denne saken ble første gang publisert 21/04 2022.

Les også