Halal tilbyr Sydenferie
Halal-hotell i Tyrkia
Hvis du vil på Sydenferie uten Charter-Per og Kari, er det bare å bestille flybilletter til Antalya-provinsen i Tyrkia og sjekke inn på et halal-hotell. I dette trendy konseptet er det meste kjønnssegregert og alkoholfritt.

menn på en pir på delen av badeområdet som er tillatt for begge kjønn på Adin Beach Hotel i Antalya i det sørlige Tyrkia. De blå og grå skilleveggene i bakgrunnen skjuler delen av badeområdet bare tillatt for kvinner. Halal-hoteller har til felles at de har kjønnsadskilte områder, ikke tillater alkohol, bare serverer halal-mat, har egne avlukker for bønn, moskeer, og krever en
anstendig kleskode.
Det ser ut som et Syden-hotell. Flotte fasiliteter. Bassenger i fleng. Blått hav strekker seg så langt øyet kan se, og på den knallblå himmelen skinner sola varmt. Ser du på klokkene på veggen som viser verdens tidssoner, vil du nok oppdage at Mekka har fått sin egen klokke. Og ved innsjekk kommer den første lille annerledes vrien: Velkomstdrinkene er uten unntak alkoholfrie. Når du kommer på rommet, ligger en vakker innbundet Koran og venter på kommoden ved sengen, sammen med – litt mer som ventet – en fjernkontroll til TV-en.
Ser du ut vinduet, begynner du å se konturene av en helt annen charterferie. Det er høye skillevegger mellom bassengene. Seksjoner delt inn i menn og kvinner. I ett basseng ser du far og sønn leker. I et annet mor og datter. Det er kanskje samme familie som bor under samme tak i Oslo eller London, men her må de bade adskilt om ikke mor vil bruke en heldekkende klesdrakt i vannet. I en seksjon hvor familiemedlemmer av begge kjønn kan oppholde seg må kvinnene nemlig bade i en burkini, en badedrakt for kvinner som mest minner om en heldekkende våtdrakt med innebygd hette.



Nå har de slått ut håret og har på seg små bikinier.
Raskest voksende charter-trend
Dette er halal-ferie, den raskest voksende chartertrenden for tiden. Halal-hoteller blir etablert i alle verdenshjørner, med Antalya i Tyrkia foreløpig i førersetet. Muslimer fra hele verden, inklusive Norge, strømmer hit for å nyte Sydenferie på sine premisser. Kvinnene går rundt på hotellene iført hodeplagg og lange, løstsittende drakter. Menn er også konservativt antrukket. På halal-hotellene er alt halal. Det serveres bare halal-mat, det vil si kjøtt fra dyr slaktet i henhold til muslimsk lov og som ikke inneholder noe svinekjøtt. Alkohol er selvsagt strengt forbudt. Men det du er garantert på halal-hoteller er bønnerom, moskéer, strender og bassenger adskilt for menn og kvinner.
Velkomstdrinkene er uten unntak alkoholfrie.
Kvinnene har sine egne områder skjermet bak høye vegger eller seilduker i alle himmelretninger. Ingen skal kunne se inn. Ikke fra andre hotellers strender, ikke fra havet eller fra vinduene høyt oppe i hotellenes etasjer. Her inne skal kvinner kunne føle seg trygge på at ingen menn ser dem bade i tettsittende badedrakter, eller det verste av alt – i bikini. For her møter du igjen de samme tildekkede kvinnene du så i lobbyen, men nå har de slått ut håret og har på seg små bikinier der de enten strekker seg ut på solsenger eller avkjøler seg i svømmebassenget.




Pioneren
Det er høye skillevegger mellom menn og kvinner.
Det aller første halal-hotellet så ikke dagens lys i Antalya, men i verdens mest folkerike islamske nasjon, Indonesia. Pioneren var Sofyan Hotel i hovedstaden Jakarta, som i 1992 introduserte sitt «halal gjestfrihet-konsept». Det betyr at hotellet driver etter islamsk lov. Kjeden med halal-hoteller er åpne for både muslimer og ikke-muslimer. Men alle må etterleve hotellenes regler og begrensninger.
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 01 2022


