Pendlerhunden

Ingen skjønner hvordan hunden Boji får det til

Blant pendlerne i Istanbul er gatehunden Boji blitt et vanlig og hyggelig syn. Hunden benytter seg av hele kollektivtilbudet, det være seg trikk, ferge, tog, buss eller T-bane – uten å løse billett. 

<b>PÅ FERJA:</b> De som mener å kjenne Boji sier han trives best på trikken, men rett som det er tar han seg en fergetur også. Her er han om bord i en av Istanbuls mange ferger som krysser Istanbul-kanalen.  
PÅ FERJA: De som mener å kjenne Boji sier han trives best på trikken, men rett som det er tar han seg en fergetur også. Her er han om bord i en av Istanbuls mange ferger som krysser Istanbul-kanalen.   Foto: Chris McGrath/Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Gatehunden Boji er et mysterium. Alder ukjent. Hvorfra han kom likeså. De som kan hund sier den er i hvert fall delvis gjeterhund. Og den er hannkjønn.

Dukket opp igjen

Boji dukket opp i Istanbuls bybilde sommeren 2021 da ansatte ved Metro Istanbul, byens T-banesystem, oppdaget en noe utenom det vanlige billett-sniker.

En lysebrun, førerløs hund med flagrende ører sto en dag på en perrong og ventet på T-banens ­ankomst. Hunden steg om bord og ble med ett par holdeplasser før den nonchalant gikk av. Dagen etter dukket han opp igjen. Deretter dag etter dag.

Mål og mening

Boji bruker alt Istanbul har å by på av kollektiv transport. Helt ­gratis.

<b>PÅ TRIKKEN:</b> Her tar Boji seg en tur med trikken gjennom Istanbul. Det virker som om han alltid har en plan med hvor han skal. Han venter på en plattform, stiger om bord og går av etter tre-fire-fem plattformer, alt etter hvilket reisemål han synes å ha for dagen. Mens billett-kontrollører bøtelegger tobente billettsnikere blir Boji møtt med et smil og et varmt blikk.   
PÅ TRIKKEN: Her tar Boji seg en tur med trikken gjennom Istanbul. Det virker som om han alltid har en plan med hvor han skal. Han venter på en plattform, stiger om bord og går av etter tre-fire-fem plattformer, alt etter hvilket reisemål han synes å ha for dagen. Mens billett-kontrollører bøtelegger tobente billettsnikere blir Boji møtt med et smil og et varmt blikk.    Foto: Chris McGrath/Getty Images

Billettkontrollørene møter ham med et smil og varmt blikk. Overvåkningskameraer har fanget ham opp på 29 forskjellige stasjoner rundt om i millionbyen. Selv om Boji reiser med både tog, buss, T-bane og ferge virker det som om han er aller mest glad i byens historiske trikk.

Filmene tatt av ham med overvåkningskameraer tyder på at han har mål og mening med pendlingen sin. Hunden går ofte på og av på de samme stasjonene, blir i bydelen en stund og tar kollektivtransporten tilbake.

<b>PÅ T-BANEN:</b> Det er rushtid og alle setene er opptatt. Men de daglige pendlerne er så vant til Boji at ingen reagerer på at gatehunden stiger på og legger seg på golvet mellom dem. 
PÅ T-BANEN: Det er rushtid og alle setene er opptatt. Men de daglige pendlerne er så vant til Boji at ingen reagerer på at gatehunden stiger på og legger seg på golvet mellom dem.  Foto: Chris McGrath/Getty Images
<b>KJENDIS:</b> En gutt sitter ved siden av Boji på trikken gjennom Istanbul mens moren hans foreviger øyeblikket. Det er ikke hver dag man reiser kollektivt med en kjendis på nabosetet. 
KJENDIS: En gutt sitter ved siden av Boji på trikken gjennom Istanbul mens moren hans foreviger øyeblikket. Det er ikke hver dag man reiser kollektivt med en kjendis på nabosetet.  Foto: Chris McGrath/Getty Images

Velger midterste vogn

Hvor gatehunden har lært sine manerer er et mysterium. Boji er nemlig et eksempel til etterfølgelse som pendler. Han respekterer reglene og lar de andre passasjerene stige av trikken eller T-banen før ham og venter alltid til de andre har gått om bord før han selv trasker inn. Er det ingen seter ledige tar han uten kjendisnykker golvet.

<b>REISENDE`: </b>Gatehunden Boji tar trikken i Kadikoy-distriktet i Istanbul i oktober i år.
REISENDE`: Gatehunden Boji tar trikken i Kadikoy-distriktet i Istanbul i oktober i år. Foto: REUTERS/Murad Sezer

Bruker han trikken eller T-banen velger han om mulig den midtre vognen der togene kobles sammen, det punktet kalles «boji» på tyrkisk, derav navnet gitt ham av ansatte i kollektivtransporten.

Passasjerer som har reist i samme vogn som Boji bekrefter inntrykket av ham som en hund med usedvanlig gode manerer. Medreisende omtaler ham i menneskelige vendinger og snakker om et lavmælt og veloppdragent firebent vesen som gjerne setter seg på et sete og sitter stille og ser tankefullt ut vinduet under ferden.

Når han tar fergen over Istanbul-kanalen, virker han spesielt opptatt av utsikten. Da sitter han fascinert, nærmest trollbundet og ser utover sjøen.

Les også: Mattilsynet ble møtt av et trist syn da de tok seg inn i boligen

<b>PÅ VEI TIL T-BANESTASJONEN:</b> Boji går med bestemte skritt ned trappen til en T-banestasjon i Istanbul sentrum for å reise til en annen bydel. Senere på dagen tar han banen tilbake og stiger av på samme stasjon som turen startet. 
PÅ VEI TIL T-BANESTASJONEN: Boji går med bestemte skritt ned trappen til en T-banestasjon i Istanbul sentrum for å reise til en annen bydel. Senere på dagen tar han banen tilbake og stiger av på samme stasjon som turen startet.  Foto: Chris McGrath/Getty Images
<b>VENTER PÅ T-BANEN:</b> Boji venter tålmodig på at T-banen skal komme til en stasjon i Istanbuls undergrunn. Gatehunden bruker alt av storbyens kollektive transport for å komme seg rundt, det være seg ferger, busser eller storbyens historiske trikker. Det hender han reiser 30 kilometer på en dag.
VENTER PÅ T-BANEN: Boji venter tålmodig på at T-banen skal komme til en stasjon i Istanbuls undergrunn. Gatehunden bruker alt av storbyens kollektive transport for å komme seg rundt, det være seg ferger, busser eller storbyens historiske trikker. Det hender han reiser 30 kilometer på en dag. Foto: Chris McGrath/Getty Images

Egen Twitter-konto

Den pendlende gatehunden er blitt en skikkelig kjæledegge for de rundt 1,3 millioner kollektivreisende i Istanbul. De har helt siden han begynte å reise rundt i storbyen delt bilder av ham på sosiale medier. Til og med byens borgermester følger Boji på hans Twitter-konto. P

å flere av innleggene på sosiale medier oppfordrer Boji reisende til å følge reglene når de reiser kollektivt. Som for eksempel velmenende råd som «ikke kryss den gule linjen før T-banen har stoppet. Det er ­farlig.»

Les også: Forskere har funnet ut hvorfor hunden skakker på hodet

På innsiden av Hitlers hemmelige fabrikk
Pluss ikon
På innsiden av Hitlers hemmelige fabrikk

På verdens offisielle dyredag den 4. oktober delte mange av Istanbuls pendlere selfier sammen med ham. Og ikke nok med det – byens trafikketat har sørget for at den hjemløse, reiseglade gatehunden har fått oppfølging av veterinær hvor han får alle nødvendige vaksiner og jevnlige helsesjekker. Boji har til og med fått en personlig trener som trener med ham og jevnlig sjekker hans mentale helse.

<b>FOTOMOTIV:</b> Andre reisende både tar bilder av den berømte pendlerhunden eller ønsker å bli foreviget sammen med ham. 
FOTOMOTIV: Andre reisende både tar bilder av den berømte pendlerhunden eller ønsker å bli foreviget sammen med ham.  Foto: Chris McGrath/Getty Images
<b>PÅ BØLJAN BLÅ:</b> Boji på vei mot et ledig sete mens en ferge transporterer ham og andre pendlere mellom bydelene i Istanbul. Ingen reagerer rart på en førerløs hund. De vet hvem han er, en av Istanbuls største kjæledegger. 
PÅ BØLJAN BLÅ: Boji på vei mot et ledig sete mens en ferge transporterer ham og andre pendlere mellom bydelene i Istanbul. Ingen reagerer rart på en førerløs hund. De vet hvem han er, en av Istanbuls største kjæledegger.  Foto: Chris McGrath/Getty Images

GPS

I tillegg er Boji blitt utstyrt med en GPS slik at ansatte og alle som følger ham på sosiale medier kan være med på den daglige pendlingen. GPS-en har avslørt at hundens mest brukte reisevei er med T1-trikken som går langs Istanbuls historiske halvøy. Han virker å ha en forkjærlighet for «gamlebyen».

Les også: Brudd for eierne til hunden Anton «Fra bølle til bestevenn». Slik går det med Anton nå

Nå er ikke Boji bare Istanbuls kjæledegge lenger. Han er i ferd med å bli kjendis langt utenfor Istanbul og til og med Tyrkias grenser. Store deler av verden er i ferd med å oppdage ham. Det er mye som tyder på at Tyrkias mest folkerike by gjennom den eierløse gatehunden er i ferd med å få en ny, stor turistattraksjon. Og det lukter vel en Hollywood- spillefilm lang vei?

<b>BESIKTAS NESTE:</b> Besiktas er både en bydel i Istanbul og navnet på et berømt tyrkisk fotballag. Om Boji skal på kamp eller bare utforske bydelen vet bare han. Men her er pendlerhunden om bord i fergen som skal skal til Besiktas.  
BESIKTAS NESTE: Besiktas er både en bydel i Istanbul og navnet på et berømt tyrkisk fotballag. Om Boji skal på kamp eller bare utforske bydelen vet bare han. Men her er pendlerhunden om bord i fergen som skal skal til Besiktas.   Foto: Chris McGrath/Getty Images
<b>EGEN TRENER:</b> Hundetrener Ali Yesilirmak gjør diverse øvelser med Boji for å sjekke hundens mentale helse nå som den er i ferd med å bli en internasjonal kjendis.  
EGEN TRENER: Hundetrener Ali Yesilirmak gjør diverse øvelser med Boji for å sjekke hundens mentale helse nå som den er i ferd med å bli en internasjonal kjendis.   Foto: Chris McGrath/Getty Images

GATEHUND

Istanbul - hvor Boji bor på gaten - er en storby på rundt 15 millioner innbyggere, hvorav ca. 1,3 millioner reiser daglig kollektivt sammen med pendlernes firbente kjæledegge. En gatehund - som for eksempel Boji - er i følge Verdens helseorganisasjon "enhver hunD som ikke er under direkte kontroll av et menneske." Med andre ord "en hjemløs hund". Man regner med at det bare i Istanbul finns mellom 400 000 og 600 000 hjemløse hunder og katter.