Trøster og pleier dyrene

Dyrene i Ukrainas dyreparker er redde og kalde

Det er ikke bare Ukrainas befolkning som lider under det russiske bomberegnet. Dyreparkene rundt om i landet er fulle av traumatiserte dyr. Tapre ansatte blir værende i de stengte parkene for å pleie og trøste dem.  

<b>TRAUMATISERTE DYR:</b> En løve står i en innhegning dyreparken i den ukrainske småbyen Demydiv nord for hovedstaden Kyiv. Løven og de fleste andre dyrene er tydelig traumatiserte grunnet skuddveksling og bomberegn etter at Russland invaderte Ukraina.
TRAUMATISERTE DYR: En løve står i en innhegning dyreparken i den ukrainske småbyen Demydiv nord for hovedstaden Kyiv. Løven og de fleste andre dyrene er tydelig traumatiserte grunnet skuddveksling og bomberegn etter at Russland invaderte Ukraina. Foto: Ed Ram/Getty Images
Først publisert

Det går hektisk for seg i dyreparkene i Ukraina. En løve står i en innhegning i en dyrepark ikke langt fra Ukrainas hovedstad Kyiv. Den virker skvetten og tydelig traumatisert av smellene fra bombene og granatene som regner over nærområdet. Ansatte som trosser truslene fra krigen og er blitt igjen i dyreparken for å ta seg av dyrene som ikke er blitt evakuert gir løven en blanding av bedøvende og beroligende medikamenter. 

<b>DYR DØR AV HJERTESTANS:</b> Ansatte og <br/>frivillige laster en kamel inn i et kjøretøy. Den må evakueres fra Feldman Ecopark i byen Kharkiv fordi dyreparken er blitt beskutt gjentatte ganger under den russiske invasjonen. Mange av dyrene er blitt flyttet til parker lenger unna krigssonen. Minst fem ansatte og et hundretalls dyr i Ukrainas dyreparker er blitt uskyldige ofre for krigen. 
DYR DØR AV HJERTESTANS: Ansatte og
frivillige laster en kamel inn i et kjøretøy. Den må evakueres fra Feldman Ecopark i byen Kharkiv fordi dyreparken er blitt beskutt gjentatte ganger under den russiske invasjonen. Mange av dyrene er blitt flyttet til parker lenger unna krigssonen. Minst fem ansatte og et hundretalls dyr i Ukrainas dyreparker er blitt uskyldige ofre for krigen. 
Foto: NTB
<b>SKJELVENDE NESHORN:</b> En ansatt i dyreparken i Demydiv gjør sitt beste for å berolige et neshorn som skjelver og er urolig etter drønnene fra bombene som har regnet over nabolaget. 
SKJELVENDE NESHORN: En ansatt i dyreparken i Demydiv gjør sitt beste for å berolige et neshorn som skjelver og er urolig etter drønnene fra bombene som har regnet over nabolaget.  Foto: Ed Ram
<b>NØDGENERATOR:</b> Nå som det er vinter og kaldt og krigen fremdeles herjer er dyreparkene avhengige av donasjoner som for eksempel improviserte generatorer som kan skape nok varme til å holde tropiske dyr varme.
NØDGENERATOR: Nå som det er vinter og kaldt og krigen fremdeles herjer er dyreparkene avhengige av donasjoner som for eksempel improviserte generatorer som kan skape nok varme til å holde tropiske dyr varme. Foto: Getty Images
<b>NY OVN:</b> Et nytt varmesystem som nylig er blitt installert for å redde dyr fra å fryse i hjel i løpet av de kalde vintermånedene blir inspisert av en ansatt ved dyreparken i Demydiv. 
NY OVN: Et nytt varmesystem som nylig er blitt installert for å redde dyr fra å fryse i hjel i løpet av de kalde vintermånedene blir inspisert av en ansatt ved dyreparken i Demydiv.  Foto: Getty Images

Evakuert

Samtidig løper en flokk sebraer i samme dyrepark rett inn i et gjerde i et panisk forsøk på å flykte fra de voldsomme eksplosjonene. En lemur i Kyiv Zoo som nettopp har født en liten unge blir så stresset av smellene at hun forlater sin nyfødte baby. Det er bare såvidt de ansatte greier å redde livet til nykomlingen.

Tropiske dyr fryser i hjel uten varme fra generatorer.

I dyreparken i småbyen Demydiv kommer et neshorn bort til gjerdet rundt innhegningen sin rett etter et bombeangrep med mye drønn og smell for å bli trøstet og klødd på hornet av en ansatt. I Kharkiv blir en gjenstridig og forskremt kamel dyttet inn i en lastebil for å bli evakuert sammen med flere andre dyr.

I Mariupol Wildlife Park i den russisk-kontrollerte Donetsk-­regionen i Øst-Ukraina har en ansatt midlertidig adoptert to nyfødte løveunger som er blitt forlatt av sine tidligere eiere som har rømt ­landet og ikke kunne ta dem med seg. Noe lignende skjer med to nyfødte tigerunger et annet sted i Ukraina. De fire er blitt tatt hånd om og får i dag pleie og omsorg i Mariupol Wildlife Park.  

<b>STREKKER HALS:</b> I stedet for å dukke for bomberegnet strekker denne sjiraffen hals innenfor gjerdene i innhegningen.
STREKKER HALS: I stedet for å dukke for bomberegnet strekker denne sjiraffen hals innenfor gjerdene i innhegningen. Foto: Getty Images
<b>NYFØDT OG FORLATT:</b> <br/>Natalya Lutsenko som jobber som teknolog ved Mariupol Zoo holder en nyfødt løveunge. Byen Mariupol ligger i den russisk-kontrollerte Donetsk-regionen i Øst-Ukraina. To nyfødte løveunger ble forlatt av sine eiere da de flyktet fra landet. 
NYFØDT OG FORLATT:
Natalya Lutsenko som jobber som teknolog ved Mariupol Zoo holder en nyfødt løveunge. Byen Mariupol ligger i den russisk-kontrollerte Donetsk-regionen i Øst-Ukraina. To nyfødte løveunger ble forlatt av sine eiere da de flyktet fra landet. 
Foto: NTB
<b>MED SYMPATI FOR HVERANDRE:</b> En liten jente får kontakt gjennom glass­ruten med John, en 18 år gammel sjimpanse i dyreparken XII Months Zoo som ligger nord for Kyiv. Hun og foreldrene var de eneste besøkende akkurat denne dagen. Før russernes invasjon var dyreparken ofte overfylt av besøkende.
MED SYMPATI FOR HVERANDRE: En liten jente får kontakt gjennom glass­ruten med John, en 18 år gammel sjimpanse i dyreparken XII Months Zoo som ligger nord for Kyiv. Hun og foreldrene var de eneste besøkende akkurat denne dagen. Før russernes invasjon var dyreparken ofte overfylt av besøkende. Foto: NTB
<b>MAT FOR ROTTER:</b> En kvinne mater en rotte i Odessa Zoo. Takket være dyreparkens direktør Igor Belyakov har over 700 dyr som tilhører ukrainske flyktninger fått husly og blitt tatt vare på i Odessa Zoo siden begynnelsen av invasjonen.
MAT FOR ROTTER: En kvinne mater en rotte i Odessa Zoo. Takket være dyreparkens direktør Igor Belyakov har over 700 dyr som tilhører ukrainske flyktninger fått husly og blitt tatt vare på i Odessa Zoo siden begynnelsen av invasjonen. Foto: NTB

Tilbake

Alle de fire største dyreparkene i Ukraina – i Kyiv, Kharkiv, Mykolaiv og Odessa – har opplevd bomberegn. Både ansatte og frivillige har gjort og gjør fremdeles en heroisk innsats både for å berolige og evakuere dyr fra parkene som er blitt beskutt gjentatte ganger. Dyr blir fortløpende flyttet til dyreparker lenger vest i landet hvor krigen ennå ikke har kommet. Men det er ikke plass til alle så mange må bli igjen i krigssonene.  

Etter et bomberegn kommer et neshorn til en ansatt for å få trøst.

Kyiv Zoo er en av de største dyreparkene i det tidligere Sovjetunionen og den største i Ukraina. Den er på 40 hektar og har i fredstid rundt 380 ansatte og i gjennomsnitt snaut 300 000 besøkende årlig. Dyreparken stengte på ubestemt tid rett etter den russiske invasjonen i februar i fjor. Men de rundt 50 dyrepasserne og cirka 30 familie­medlemmer flyttet etter kort tid tilbake for å ta vare på dyrene. Parken har også åpnet dørene for hundrevis av dyr som har tilhørt familier som har flyktet fra landet.  

<b>SKUDDREDD SEBRA:</b> Denne sebraen er fremdeles i dyreparken i Odessa. Her titter den forsiktig ut av døren etter at lyden av bomber i det fjerne har stilnet.
SKUDDREDD SEBRA: Denne sebraen er fremdeles i dyreparken i Odessa. Her titter den forsiktig ut av døren etter at lyden av bomber i det fjerne har stilnet. Foto: NTB
<b>DYRENES REDNINGSMANN:</b> Direktør for dyrehagen i Kyiv Kirill Trantin. Han har åpnet dørene til dyreparken og reddet flere hundre dyr i siden invasjonen i februar 2022. 
DYRENES REDNINGSMANN: Direktør for dyrehagen i Kyiv Kirill Trantin. Han har åpnet dørene til dyreparken og reddet flere hundre dyr i siden invasjonen i februar 2022.  Foto: NTB
<b>RUSSISK RAKETT I DYREPARKEN:</b> En mann sjekker en rakett som nylig landet midt inne i dyreparken i Mykolaiv. Flere russiske raketter har landet i dyreparkene rundt om i landet.
RUSSISK RAKETT I DYREPARKEN: En mann sjekker en rakett som nylig landet midt inne i dyreparken i Mykolaiv. Flere russiske raketter har landet i dyreparkene rundt om i landet. Foto: Getty Images
<b>UROLIG:</b> En bjørn vandrer urolig rundt i en innhegning i dyreparken i Demydiv.
UROLIG: En bjørn vandrer urolig rundt i en innhegning i dyreparken i Demydiv. Foto: Ed Ram

Pengemangel

I tillegg til bekymringer for dyrenes ve og vel opplevde flere av dyrepasserne at deres egne hjem ikke lenger føltes trygge. Men det er ikke trygt i dyreparkene heller. I skrivende stund er minst fem ansatte blitt drept, to av dem skutt på kloss hold, og over 100 dyr har omkommet grunnet de russiske angrepene. Blant dyrene som har måttet bøte med livet er både sjimpanser, orangutanger og kenguruer. Flere av dem har dødd av hjertestans på grunn av stress.

Løven er synlig traumatisert av bomberegnet.

Til tross for risikoen ved å forbli i de krigsutsatte dyreparkene sier de ansatte og frivillige at de blir værende til siste slutt for å hjelpe de traumatiserte dyrene. Men problemene tårner seg opp. Krigen har for eksempel skapt pengemangel for Ukrainas dyreparker. På grunn av svinnende inntekter både blant folk og stat går det på stumpene løs når det gjelder mat for både stab og dyr.

<b>ETTER BOMBEREGNET:</b> Bildet viser ødeleggelser etter russisk bombing av EcoPark Zoo i utkanten av Kharkiv. Ammunisjon lå i etterkant spredt rundt om i parken.
ETTER BOMBEREGNET: Bildet viser ødeleggelser etter russisk bombing av EcoPark Zoo i utkanten av Kharkiv. Ammunisjon lå i etterkant spredt rundt om i parken. Foto: NTB

Uten nesten noen betalende besøkende har de privateide dyreparkene så godt som ingen inntekter.  Og nå som det er blitt vinter og kulde har et ekstra dilemma meldt seg: Dyr som opprinnelig hører hjemme i varme, tropiske strøk fryser i hjel i den kalde ukrainske ­vinteren. Dyreparkene i Ukraina er avhengige av pengegaver og donasjoner til innkjøp av generatorer som kan skape varme for alle dyrene som ikke er skapt til å overleve i arktisk kulde. 

Krigen i Ukraina

Russland angrep nabolandet Ukraina den 24. februar 2022. Krigen pågår fortsatt. Konflikten er en politisk og militær krise som oppsto mellom Russland og Ukraina i 2013-2014 som førte til at Krimhalvøya som er en del av Ukraina ble annektert av Russland. Begge landene har lidd store tap. Selv ikke dyreparker har fått stå i fred. En privateid dyrepark noen mil nord for hovedstaden Kyiv opplevde for eksempel at en russisk tanks kjørte rett gjennom gjerdet og en russisk tropp beleiret parken i 35 døgn.  

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 09 2023