De sveipet og fikk match
Disse parene fant kjærligheten på Tinder🔥
Ikke alle Tinder-historier er «Netflix & chill»-historier. Her er to par som fant seg kjæreste gjennom nettdating.
Er du demotivert etter timevis på Tinder uten å ha noen i sikte, dårlig oppførsel og opptil flere mislykkede dater, er det ikke rart at du mister litt troen på at det er mulig å finne kjærligheten der inne fra tid til annen. Men fortvil ikke.
Heldigvis finnes det eksempler på solskinnshistorier om folk som har sveipet til høyre og fått full klaff. Vi har snakket med to par som fant hverandre på Tinder.
🔥 Oda og Kenneth
Oda og Kenneth hadde begge to Tinder i flere år før de møtte hverandre, og forteller begge at det til å starte med var mest et tidsfordriv.
– Til å begynne med var det noe morsomt jeg tok opp på fest med venninner. Jeg har alltid vært glad i å reise, men fikk aldri med noen venninner på det lenger, fordi alle hadde kjærester. Derfor tenkte jeg at jeg fikk sette inn støtet og prøve å finne noen selv også. Jeg har matchet med andre før jeg traff Kenneth, forteller Oda.
– Det var mest for moro, for å matche og møte nye folk. Jeg trodde aldri jeg kom til å møte den store kjærligheten, så jeg var heldig sånn sett, kan Kenneth fortelle.
Lørdag 18. februar 2018 hadde begge sveipet til høyre på hverandre. Så begynte de å prate sammen på datingappen.
– Etter at vi hadde begynt å skravle, fikk jeg konstatert karpaltunnelsyndrom (smerter og plager som oppstår når medianusnerven gjennom karpaltunnelen i håndleddet kommer i klem, red. anm.). Jeg skrev mye jobbmeldinger på telefonen, men nå gjorde det vondt. Etter to dager spurte jeg derfor om vi kunne ringes i stedet, sier Kenneth.
Par #1
💘 Hvem: Oda Holte (29) og Kenneth Midtskogen (30)
💘 Status: Forlovet og nybakte foreldre til en liten gutt på fire måneder.
💘 Bosted: Oslo
💘 Gjør: Kenneth er student og butikkmedarbeider, Oda er sykepleier.
💘 Match: På Tinder lørdag 10. februar 2018.
– Det er forresten et tips - å snakke sammen på telefon først. Da er kanskje lista lavere for å møtes, for man blir litt bedre kjent. For min del har humor veldig mye å si, og hvis man merker at det ikke funker når man snakker sammen, er det kanskje ingen vits i å treffes, sier Oda.
De hadde vært i kontakt rundt en uke før de bestemte seg for å treffes. Den første daten ble tilbrakt på pub i Oslo, med øl og shuffleboard.
– Jeg tenkte at jeg skulle ta det som det kom og ikke ha så høye forventninger – legge lista litt lavt. Men herregud, det sto til forventningene og mer enn det, tenker Oda tilbake på.
– Mine forventninger var ikke så høye – jeg hadde jo møtt mange mennesker før. Men nå hadde vi riktignok pratet mye på telefon først, så man følte jo at man kjente hverandre litt fra før, legger Kenneth til.
Oda forteller at hun er prinsippfast og ikke ville ha med Kenneth hjem den første kvelden, men heller reise hjem og tenke på det.
– Men jeg fikk ham ikke ut av tankene.
Hun inviterte derfor Kenneth hjem til seg allerede dagen etter, og den tredje dagen inviterte Kenneth Oda hjem til seg.
– Det gikk veldig fort i svingene. Rett etter dro Kenneth til Polen med søsknene sine, en tur de hadde fått i gave av foreldrene. Han kom hjem et par dager før jeg skulle reise bort. Før vi møtte hverandre hadde jeg bestilt tur til Hawaii i tre uker. Jeg hadde tenkt å reise uten å ha noen der hjemme i tankene, så det ble jo litt bommert, sier Oda.
Om å reise på langtur så tidlig i et potensielt forhold, sier hun:
– Jeg kjente jo på et savn. Han var en bra person som jeg ikke ble drittlei med én gang. Vi snakket sammen hver kveld.
– Hvordan visste dere at dere ville satse på hverandre?
– Jeg følte at vi hadde like verdier på ting. Han var veldig interessant, veldig smart. Og hyggelig, snill og grei. I tillegg ville han det samme som meg, og ikke en fyr som bare ville playe hele veien, en douchebag. Jeg spurte Kenneth veldig tidlig: «Hva er du ute etter?», for det var viktig for meg og fordi jeg ikke ønsket meg noen som bare var ute etter å leke. Og jeg tror du svarte at du var ute etter noe langvarig, sier Oda til samboeren.
Han bekrefter og fortsetter:
– Jeg var lei av rare dater og useriøse forhold. Jeg sa jeg ville ha barn da jeg var 30 år og at jeg ville prøve å finne noen. Oda hadde gode verdier, var snill og sa det hun faktisk mente om ting. Jeg liker ikke at folk «sugarcoater» alt. Det er kjedelig. Vær deg selv.
Flyttet sammen etter seks måneder
Det tok bare et halvt år før Kenneth flyttet inn til Oda, som eide egen leilighet i Oslo. Kenneth fridde julaften i fjor, og nå er de forlovet. På de samme 33 kvadratmeterne på Grünerløkka bor de fortsatt i dag, men har fått et helt nytt familiemedlem – en sønn på fire måneder.
– Det er fire måneder siden, ganske nøyaktig. 5. september ble han født. Men han er ikke det første Tinder-barnet. Verden går videre, og folk kan ikke bare møtes på byen. Det er greit å bruke hjelpemidlene man har, sier Kenneth.
– Vi må bruke apper for det de er, hjelpemidler. Man kan møte masse folk på Tinder, flere enn man gjør på byen, sier Oda. Hun legger til:
– Jeg synes det er dumt at Tinder har fått et så dårlig rykte og at alle tror alle er der bare for å få seg et ligg. Det gjelder ikke alle. Det er mange som er der også for å finne kjærligheten og det får man være åpen om, selv om man kanskje blir ledd litt av.
– Dere er i dag samboere og foreldre, så man må jo trygt kunne si at dere gjorde suksess med Tinder. Kan dere komme med noen tips til de som er på datingapper i dag og kanskje er litt motløse?
Svaret fra Kenneth kommer kjapt:
– Ingenting kommer gratis. Du kan ikke forvente full match med det første. I likhet med at du må trene for å bli fit og lese for å bli smart, må man også være åpen her og vise at man vil prøve. Det er ikke sikkert at man blir forelsket med én gang.
Oda oppfordrer til å være raus og ikke ha så mange punkter som må krysses av før man gir motparten en sjanse.
– Se det litt an. Kanskje var ikke personen 1.90 meter høy, men har han gode verdier og er snill? Det er litt som å kjøpe en bolig, egentlig! Man kan ikke få alt man vil ha. I tillegg lønner det seg å spørre den andre personen hva vedkommende er ute etter. Det var noe jeg spurte Kenneth om veldig fort. Jeg kaller det «å vifte med de sure sokkene». Da vet dere hvor hverandre står.
🔥 Elisabeth og Sigve
Hverken sykepleierstudent Elisabeth Robertsen fra Lyngen eller maskinistfagstudent Sigve Bratbak fra Harstad skaffet seg Tinder i håp om å finne kjærligheten.
– Jeg lastet det egentlig ned for å se hvem jeg kjente som var der, og hadde ingen intensjon om å bruke det «til noe større», forteller Elisabeth.
– Det var aller mest et tidsfordriv, legger Sigve til.
En dag la Elisabeth imidlertid merke til profilen til Sigve.
– Da jeg så Sigve for første gang, måtte jeg bla gjennom bildene hans flere ganger. Jeg husker at jeg tenkte: «Han her var søt og så veldig snill ut!». Så endte det opp med at jeg liket ham.
Sigve hadde på sin side lagt merke til den sporty sykepleierstudenten, og ga også fra seg en like. Likes ble til match og snart var praten i gang mellom dem.
Par #2
💘 Hvem: Elisabeth Robertsen (20) og Sigve Bratbak (21).
💘 Status: Samboere
💘 Bosted: Tromsø
💘 Gjør: Elisabeth er sykepleierstudent og Sigve er maskinistfagstudent.
💘 Match: På Tinder i april 2019.
«Hey, du var søt» skrev Sigve.
– Det var ingen klein, vanlig Tinder-respons, husker Elisabeth at hun syntes om den første meldingen.
De chattet om hva de pleide å gjøre av fritidsaktiviteter. Elisabeth hadde drevet med klatring en stund og i tillegg var de begge glade i å gå tur i marka. De snakket også om hjemstedene sine.
Etter hvert ble Tinder-chatten byttet ut med Snapchat. Der holdt de kontakten ved å sende bilder til hverandre.
To uker senere møtte de hverandre for første gang. Allerede da hadde de merket at parten gikk lett, og det hadde ikke gått en dag uten at de hadde hatt kontakt. Den første daten ble av det uformelle slaget.
– Sigve gjorde lekser med venner. En av oss, det kan ha vært meg, sendte melding og spurte om vi skulle finne på noe, forteller Elisabeth.
– Jeg spurte om vi skulle kjøre oss en tur, og Sigve sa han ikke kunne være så lenge fordi han skulle på skolen dagen etter. Men da vi begynte å kjøre sa han at han kunne være lenger likevel. Jeg tror vi kjørte rundt i en to-tre timer. Det var en fin måte å starte det på. Det var ingen sånn «stor» setting og et rolig sted å prate, fortsetter hun.
Var med på legevakta
Derfra gikk det nokså slag i slag. En dag uken etter reiste de på nok en kjøretur, før de for første gang besøkte hverandre. Sigve hjalp også Elisabeth med å legge nytt gulv på verandaen.
– Så endte det egentlig bare med at vi hang i lag etter det. Vi gjorde ting sammen som å gå på tur.
– Når fant dere ut at dere var forelsket i hverandre?
– Jeg fant ut at jeg var forelsket i Sigve da han var på besøk en dag. Jeg slo leggen i TV-bordet og måtte på legevakta. Han kjørte meg og satt der og ventet med meg. Det var da jeg første gang tenkte: «Okei, han her må jeg ta vare på. Han er en ordentlig gutt», forteller Elisabeth.
Det viser seg at hendelsen med TV-bordet også satte spor i Sigve. Elisabeth slo seg så hardt at man kunne se inn til beinet, og hun måtte sy fem sting.
– Da kjente jeg at jeg virkelig brydde meg.
Paret har vært sammen siden mai, og har det nå veldig bra. Etter jul flyttet Sigve fra leiligheten sin og inn til Elisabeth. De forteller imidlertid at overgangen til å bli samboere ikke blir så stor.
– Før dette var vi stort sett sammen hele tiden likevel, utenom da vi var med venner.
– Har dere møtt noen fordommer når dere har fortalt at dere har møtt hverandre på Tinder?
– Vi møtte litt fordommer i starten, men etter hvert som forholdet ble mer seriøst virket det som at det ble mer akseptert og ikke bare at folk hoppet til konklusjonen om at Tinder bare er til å skaffe seg ligg. De fordommene var ofte i form av kommentarer.
– Har dere noen tips til andre single som kanskje har mistet motet litt på nettdating-fronten?
– Ikke gjør en så stor greie ut av det at det blir kleint. Kjør en tur for å bli kjent, for eksempel! sier Sigve.
Gjorde interessante funn i Tinder-forskning
Samfunnsviter Ane Charlotte Spilde har skrevet masteroppgave i inntrykksdannelse på Tinder, og gjorde flere interessante funn underveis i forskningen.
Hun gjorde dybdeintervjuer med 12 norske Tinder-brukere, og selv om den generelle oppfatningen blant folk kanskje ofte er at Tinder er en sjekkeapp for tilfeldig og uforpliktende sex, viser Anes masteroppgave et mer nyansert bilde.
Samfunnsviteren oppdaget at informantene hennes var opptatt av langt mer enn ytre faktorer – både personlighet interesser, humor og miljøtilhørighet. Flere var også på Tinder for å date – og holdt muligheten oppe for et seriøst forhold hvis de fant «den rette».
Hun tror det er godt håp om å finne kjærligheten på Tinder i 2020.
– Å ja, absolutt. Basert på min egen forskning kan jeg i hvert fall si at troa på kjærligheten og på muligheten for et godt og langvarig partnerskap ikke er død. Personlig så tror jeg at søken etter en eller annen form for intimitet med og hengivenhet til andre personer er grunnleggende menneskelig, og at hvis den søken en dag opphører slutter vi til en viss grad å være menneskelige.
Denne saken ble første gang publisert 31/01 2020, og sist oppdatert 03/02 2020.