Skotland i februar:

Whisky og is

En gjeng med glade gutter med forkjærlighet for skotsk maltwhisky gjorde det eneste rette: Dro til kilden. På glatta. Whisky og is med andre ord.

MINST: The Edradour - verdens minste skotske maltwhisky-destilleri.
SPIRIT SAFE: Ja, det heter det. Folket på Aberfeldy passer godt på de edle dråpene som kommer fra destillasjonskjelene ¿ the pot stils.
SMAKEN AV SKOTTLAND: Rolf spyttet ikke i glasset på Whiskytur, og hvorfor skulle han det?
VAKKERT: Det skotske høylandet er vakkert, og whiskyen er god.
BURSDAG: Pål hadde bursdag den dagen vi besøkte Talisker. Er det rart han er fornøyd?
GODT UTVALG: Svært få veikroer i Norge har tilsvarende utvalg.
DALHWINNIE NED I SKJUL: Whisky og snø ved Dalhwinnie-destilleriet.
EN DRÅPE VANN er ok, forklarer guiden på The Edradour.
Publisert Sist oppdatert
DALHWINNIE NED I SKJUL: Whisky og snø ved Dalhwinnie-destilleriet.
SPIRIT SAFE: Ja, det heter det. Folket på Aberfeldy passer godt på de edle dråpene som kommer fra destillasjonskjelene ¿ the pot stils.

Turen fra Torp til Glasgow ble munter. Forventningene var store. Da vi ankom det skotske høylandet var det snø i lufta. Leiebil med sommerdekk og rattet på feil side på smale islagte veier var i seg selv spennende nok. Men vi tok tiden, vårt norske bondevett og erfaring fra smale norske vinterveier til hjelp - og sneglet oss oppover i høyden.

Tett i tett i tett snø

Destilleriene ligger tett. Det samme gjør småbyer med puber. Begge deler til glede for oss alle, ikke minst dem som slapp unna å kjøre.

Landskapet er vakkert og kan i perioder konkurrere med Vestlandet i skjønnhet og dramatikk. Flokker med hjort i åssidene og utsikten til fish and chips, mørkt øl og en liten whisky i lunsjen gjør ikke opplevelsen dårligere.

Skotlands minste

Vi stoppet på Aberfeldy-destilleriert, som har et stort og informativt whiskymuseum. Vi besøkte også Skotlands minste destilleri, The Edradour, nær landsbyen Pitlocry og dens lakseelv, golfbaner og overnattet standsmessig; på slott. Hos Niel, som er flink til å lage mat - og kjenner en vi kjenner som er der en gang hvert år og fisker laks i elva som renner like ved - og gir vann til Whisky-produksjonen ved Endradour.

Vannet fra en sidebekk omgjøres til whisky av de tre ansatte som gjør det meste på gamlemåten. Og har en whiskybar med et artig utvalg spesielle whiskyer. Vi fant ingen usmak på noen av dem.

Isle of Skye - Talisker

GODT UTVALG: Svært få veikroer i Norge har tilsvarende utvalg!

Vi fortsatte helt til Isle of Skye, hvor den særpregede Talisker-whiskyen lages. Øya ligger i de indre Hebridene - og vi så med selvsyn hvorfor det smaker tang og tare av denne øywhiskyen.

200 sorter på veikro

Veikroa underveis var ganske annerledes enn de norske - og hadde 200 ulike whiskyer i baren, et stort bibliotek med whiskybøker, brukbar mat og hyggelige damer bak baren.

Kan vi bli her?

Kanskje ikke så rart en av gutta utbrøt:

BURSDAG: Pål hadde bursdag den dagen vi besøkte Talisker. Er det rart han er fornøyd?

- Kan vi ikke bare blir her, vi har jo kjørt nok bil snart?

Glasgow by night

Men, vi skulle altså til Talisker, og tilbake til Glasgow. Veien gikk forbi Loch Ness - vi så ikke sjøuhyret - men kom til Inverness, en annen kjent by,- og whisky.

Etter en kveld og natt i Glasgow hvor utelivet fikk godkjent og puben The Pot Still imponerte med Skottlands største utvalg av whisky, 370 i tallet, gjensto det bare å komme seg hjem og gå på rødt i tollen, bagasjen var tyngre enn da vi kom.

VAKKERT: Det skotske høylandet er vakkert, og whiskyen er god. Pål foreviger øyeblikket.