Spis et villsvin:

Villsvinske tilstander i Toscana

Toscana er fullt av mat, vin og villsvin. Det kan kombineres med hell. Heng med på villsvin-tur i Toscana.

Først publisert Sist oppdatert
VILLSVINVIN: Cingale heter denne vinen. Det betyr villsvin på lokal dialekt. En tegning av et villsvin pryder etikketen.
VILLSVINVIN: Cingale heter denne vinen. Det betyr villsvin på lokal dialekt. En tegning av et villsvin pryder etikketen.

Du skal ikke ha vært så lenge i Toscana før du har sett dem: Etikketene med villsvinhoder, eller utstoppete villsvin - i restaurantrer og matbutikker. På skinker, spekepølser eller på vakumpakkede kjøttbiter på butikken. Cingale. Italiensk, eller mer presist; lokal dialekt, for "villsvin".

Det samme navnet møter du på restaurant-menyene. Villsvin er ofte brukt i det lokale kjøkkenet.

Mye villsvin

Årsaken er åpenbar: Det er mye villsvin i Toscana. Italienere er glad i mat og bruker de råvarer de har for hånden. Dermed blir det laget mat av villsvinkjøtt i Toscana. I mange varianter. Villsvin kan spekes, kokes eller stekes. Med eller uten krydder, og/eller vin. Villsvin kokt i Brunello er en lokal spesialitet. Det samme er spekeskinke av villsvin - med skinn/pels på. Man kan trygt si at disse skinkene skiller seg ut der de henger i taket på butikkene sammen med skinker med mer tradisjonelt utseende.

Men, Toscanerne gjør mer ut av villsvinene sine enn som så. Mange butikker har villsvin i inngangspartiet. Noen utstoppet, noen utskjært, andre i form av "bamser", enn si kose-villsvin. Eller suvenirer, om du vil.

De fleste turister ser ikke villsvin i levende live. Villsvinet holder seg i skjul inne i de dype toscanske skoger, eller beveger seg i åpent landskap i ly av mørket. Slik ville dyr gjør.

Det foregår en omfattende jakt på de ville grisene. Derav matforedlingsindustrien rundt arten.

Fersk kjøtt, speket kjøtt, kosedyr, firmalogoer, navn på restauranter.Villsvin preger enkelt sagt hele Toscana.

Villsvin-vin

Men, det stopper ikke der.

Vinmaker Alessandro Francios ved det velrenomerte Chianti-slottet Castello di Querceto er også jeger. Villsvin-jeger. Han forteller at villsvinene er en plage. I ly av nattemørket kommer de ut i vinmarkene og fråtser i vinmakerens råvare: vinen. Altså druene. Da blir det "krig". Vinbonden søker fellingstillatelse og feller skadedyrene - og forsvarer således sin verdifulle avling. Bonusen er villsvinkjøtt i fryseren og på bordet.

Francois og Castello di Querceto har gitt selveste toppvinen, i allefall prismessig, navn etter de ville grisene som regjerer vilt i området og på gårdens utvalgte vinmarker.

-Vi plantet nye druetyper for oss - tradisjonelle franske druer. Vi gledet oss over at de vokste og så bra ut her. Natten før første innhøsting og vinproduksjon raserte villsvinene vinmarken. Ingenting var igjen. Jeg var så spent, gledet meg til å høste druene og lage den første vinen fra denne vinmarken. Men måtte vente et år ekstra. Derfor har all vin fra disse vinmarkene fått navnet Cingale - villsvin, sier vinmaker og villsvinjeger Alessandro Francois som har fått en lokal kunstner til å tegne villsvin som pryder flaskene med villsvin-vin.