Ølhovedstaden:

Skål for Dublin

De lokker med kirker og museer, men ingenting slår pubene i Irlands hovedstad, og byens største attraksjon er bryggerhuset til Guinness.

PUP-BY: Dublin er pub-byen framfor noen.
PUP-BY: Dublin er pub-byen framfor noen. Foto: PETER NAGY MED FLERE
Sist oppdatert
NASJONALØLET: Det verdensberømte Guinness-ølet kommer fra Dublin og på besøkssenteret kan du både få tappesertifikat og en pint eller to.
NASJONALØLET: Det verdensberømte Guinness-ølet kommer fra Dublin og på besøkssenteret kan du både få tappesertifikat og en pint eller to. Foto: Peter Nagy

Å være turist er en krevende og mangeartet idrett. Det spørs hvor man er. I Himalaya blir det mest fjellklatring, i syden ligger du på stranda og i alpene står du på ski.

I Irlands hovedstad Dublin tar det ikke lang tid før jeg finner ut hva byen har å by på. Det første jeg oppdaget er hvorfor Irland blir kalt den grønne øya.

Det er grønt der, ja. Men hvorfor? Se på kartet. Helt vest i Europa ligger den grønne øya og tar imot alt Atlanterhavet har å by på av regn. Så med mindre du liker å svømme på land, er det innendørssport som gjelder.

MEST POPULÆRT: Temple Bar Pub består av mange små seksjoner og er så ultrapubaktig at den kunne ha vært i Disneyland.
MEST POPULÆRT: Temple Bar Pub består av mange små seksjoner og er så ultrapubaktig at den kunne ha vært i Disneyland. Foto: PETER NAGY MED FLERE

Turistbyrået skryter gjerne av kirker og museer, noen sogar med spor fra vikingenes herjinger. Vikingene har høy stjerne i Irland. Men når jeg er på ferie, foretrekker jeg å suge til meg den lokale kulturen og mingle med de innfødte.

DUBLINS ELDSTE: Brazenhead ble åpnet i 1178 og er en turistmagnet, uten at det ødelegger det lokale preget.
DUBLINS ELDSTE: Brazenhead ble åpnet i 1178 og er en turistmagnet, uten at det ødelegger det lokale preget. Foto: Peter Nagy

Det gjør du best på pub og på det området stiller Dublin i verdensklasse. Jeg tipper at byen har en pub for hver femtiende meter i hver eneste gate, og innenfor alle kategorier. Små, rustikke, brune, enda brunere, og noen nye, stilistiske.

Øl, øl, øl

Skal du gjøre pubene i Dublin, kan det være artig å ha et bykart og en plan. Noen av pubene har en særegen historie, andre har spesielle tilbud.

Jeg klarte å gå innom syv puber på fire timer og nyte en halvliter på hvert sted. Whelans byr på svært gode musikere i fri utfoldelse og nattklubbatmosfære.

O' Donaghues byr på spontane opptredener av irske musikere og Dublins mest fotograferte pubdør. På Long Hall får du ifølge ekspertene byens beste pint of Guinness, jeg synes den smaker helt okei.

LES OGSÅ: The Dubliners Pub O`Donaghues

Jeg vandrer ned til elva Liffey som deler byen i to. Mine pubbesøk begrenser seg til nordsiden av elva, som er mest turistvennlig. På sydsiden får mix with the locals et mer autentisk preg, for de som er litt tøffere enn meg.

Ved Liffey ligger Brazenhead, byens eldste pub fra 1198 og med god stemning selv midt på lyse dagen. Jeg går videre til Foggy Dew, en litt uirsk pub med reagge på menyen.

Temple Bar Pub ligger i Temple Bar-distriktet, det mest turistvennlige og fargerike området i byen. Puben er den livligste og mest besøkte av alle, nesten som pubenes Disneyland.

Dawson Lounge et stykke oppe i gaten lever på å være Dublins minste pub med plass til 12, men er heller ikke noe mer enn det. Min runde avspeiler mangfoldet, men du kan like gjerne gå fra pub til pub etter innfallsmetoden. Opplevelsen er like stor.

Populære Guinness

Morsomt nok er opplevelsessenteret til nasjonalølet Guinness Dublins mest populære turistmål, men så er den også den fineste jeg har sett i kategorien "vi gjenskaper hvordan vi lager øl og brennevin".

MANGE PUBER: Dublin har et utall av puber...
MANGE PUBER: Dublin har et utall av puber... Foto: Peter Nagy

I 100 år var den gigantiske bygningen bryggerhus for Guinness-ølet, verdens største i sitt slag. Her foregikk den siste gjæringsprosessen i gigantiske tanker, den største rommet alene 8000 fat med øl.

I år 2000 ble huset gjort om til besøkssenter, og jeg tråkker meg opp åtte etasjer mens jeg følger brygge-prosessen fra korn i åkeren til kullsvart øl på glass. På toppen venter belønningen, en penthousebar med 360 graders utsikt over Dublin.

Mange har et anstrengt forhold til det sorte ølet, hvis farge kommer av at bygget blir brent før gjæringen starter. Men hvis du lukker øynene før du drikker ølet, vil du oppdage at smaken er lys og delikat. For irene er Guinness like naturlig som morsmelk og denne delen av irsk kultur er lett å svelge.

LES OGSÅ:

Lær å tappe Guinness

250 år med Guiness

Denne saken ble første gang publisert 08/12 2009, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også