Drilling i grilling

Med et par triks og litt kreativitet i ermet kan du trylle fram de lekreste grillretter til sankthans.

Sankthans er sommerens grilldag nummer én. Vi har de beste grilltipsene.
Sankthans er sommerens grilldag nummer én. Vi har de beste grilltipsene.
Først publisert Sist oppdatert

Det er gøy med grill. Det er sosialt, enkelt og er en vesentlig del av sommerkosen vår. Sankthans er sommerens grilldag nummer én, ellers er det særlig i helgene, når jobben ikke står for døren, at grillmat står på menyen.

Ta deg noen minutter til forberedelser, gjerne ikke mer enn hva tennvæsken bruker på å trekke inn i kullet. Da blir resultatet desto bedre.

Tålmodighets-marinade
Marinade setter smak, og litt olje må til for å gi maten en jevn brun farge og sørger for at den ikke svir seg fast til risten.

Enda viktigere er det å smøre deg selv med tålmodighet. En kontinuerlig strøm av tennvæske på kullene er for det første farlig. For det andre er det stor sjanse for at tennvæsken vil sette en ekstra «spiss» på maten.

Dynk kullene godt til å begynne med, og la tennvæsken få trekke inn i noen minutter. Tenn på og vent i nesten 30 minutter, til kullene blir grå-hvite. Først da, kan du legge på maten. Med gassgrilling går det heldigvis raskere. Sett blussene på sterk varme i 10 minutter med lokket på, så er du klar.

Ikke stikk
En gyllen grillregel er å ikke stikke gaffelen i maten når du skal snu den. Da siver både saft og smak ut, og du kan risikere å sitte igjen med et tørt og smakløst stykke kjøtt. Bruk heller en stekespade eller en grillpinsett eller -klype.

Hotte reker
Fisk bør være så fersk som mulig når du griller den, men du bør ikke legge stykker av fisk rett på grillen så sant det ikke er en fast type. Husk å pensle med olje. Fisken er ferdig grillet når det danner seg små fettdråper på overflaten. Du kan også grille fisken hel eller på tykk aluminiumsfolie.

Skalldyr er en ny grillhit, og går svært kjapt å grille. Reker og kamskjell, for eksempel, kan enkelt marineres og tres på spyd. Et minutts grilling på hver side er nok.

Se tips og oppskrifter på grillspyd her

Godtepose
Dersom du bruker folie for å lage porsjonspakker når du griller maten slipper du du unna med nesten null oppvask. Disse pakkene kan bli svært spennende. Skjær for eksempel opp grønnsaker i passe biter og poteter i tynne skiver. Krydre med salt, pepper og urter. Legg evt. skiver av fisk eller kyllingfilet på toppen av grønnsakene, og smak til med noen dråper sitron. Pakk folien tett rundt maten, og legg det på grillen. Dette blir saftig og smakfullt!

Se oppskrifter på mat i folie her

Krevende kylling
Kylling på grill kan være en utfording. Det enkleste er dele den opp i mindre biter. Grillspyd med kylling er både populært og enkelt å lage, men dersom du vil grille store stykker av kylling bør du være forsiktig med sterk varme. Flytt gjerne kyllingen ofte mellom varme og mindre varme områder av grillen. Da blir den ikke brent på utsiden og rå inni - en vanlig feil hos de mindre erfarne grillkokker. Husk også å pensle med olje flere ganger under grillingen.

Hvis du skal tilberede kyllingfilet på grillen, kan det være lurt å skjære noen snitt i den slik at varmen kommer bedre til. Store fileter av kylling og kalkun kan som sagt også pakkes inn i aluminiumsfolie og langtidsgrilles sammen med dine favorittgrønnsaker og - urter. Et annet godt tips er å banke ut kyllingfileten slik at den kan fylles med ost og rulles inn i spekeskinke. Fest med tannpirkere. Fileten er ferdig hvis det siver ut saft når du stikker i den.

Steketider for kjøtt på grill:
Filet av storfe: 20-25 min
Filet av svin: 15-20 min
Filet av lam: 5-6 min.

Grillede hotte scampi
Grillede kyllingspidd med rødløk og mynte
Grillede østers med smørsaus
Grillet svinebog med krydderskorpe
Grillet fisk i pita
Flintstek med appelsin
Grillmiks med kylling

Også desserten kan tilberedes over kullene. Her er frukt en selvfølgelighet.
Grillede bananer med bringebærsmør
Grillet marinert frukt

Flere grilloppskrifter får du her
Få tips og oppskrifter på potetsalater her

Kilder: kylling.no (Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt), «Weber's Gøy med grill» av Scott Givot (Gyldendal 2006)