Øl gir sunt kjøtt
Marinerer du kjøttet i øl reduseres nivåene av kreftfremkallende stoffer som oppstår ved steking. Dette gjelder også rødvin.
Hvis du liker stekt mat og like fullt er opptatt av å være ved god helse, bør du marinere i øl eller rødvin. Steking av mat øker nivåene av de kreftfremkallende stoffene heterosykliske aminer (HA). Stekt og grillet mat har spesielt høye verdier av HA siden høye temperaturer omdanner sukkerarter og aminosyrer i muskelvev til HA.
En rekke stoffer, som olivenolje, sitronsaft og hvitløksmarinade, reduserer HA-mengder i grillstekt kylling med omkring 90 prosent. Også rødvin reduserer HA i grillstekt kylling.
4-6 timers marinering
Nylig har forskere ved Porto-universitetet i Portugal sett på effektene av øl- og rødvinsmarinade på stekt kjøtt. De påviste at seks timer lang marinering i øl eller rødvin reduserte mengden av HA med opptil 90 prosent sammenlignet med umarinert stekt kjøtt.
En tredje type av HA ble mer redusert av øl enn av rødvin. Øl reduserte mengdene betydelig etter fire timer mens vinmarinade krevde seks timer.
Skjønnere foretrakk smaken av ølmarinert stek fremfor smaken av vinmarinert stek.
Denne saken ble første gang publisert 10/03 2009, og sist oppdatert 05/05 2017.