Smørrebrød og skateboardkunst
Det kimer nu til julefest
I det vi tenker at nå kan det ikke bli mer julete, så kommer det jaggu et Luciatog med 50–60 hvitkledde og syngende unger. Det går knapt an å få mer julestemning enn i Tivoli i København.
Mange av tradisjonene vi forbinder med jul stammer fra andre områder i verden. Julenissen er basert på legender om den kristne biskopen Nikolaus av Myra, som virket i Lilleasia. Tradisjonen med juletre og gaver på julaften har vi fra Tyskland. Julestrømpa er en amerikansk tradisjon og gløgg skal stamme fra romerske soldater som trengte noe å styrke seg på i kulden. Det er på høy tid å innføre ytterligere en internasjonal tradisjon: besøke København i førjulen.
Danskenes jul er i de fleste henseende som vår. Alle ovennevnte tradisjoner finner du også i de fleste danske hjem, og i Københavns gater er det omtrent umulig å unngå å bli minnet om at det er jul. Det er julemarkeder over alt: trær, lyktestolper og butikkvinduer er lesset ned av lys og julepynt. Lukten av gløgg, brente kastanjer og julebakst henger som et velduftende teppe over byen. Og når man knapt tror at det kan bli mer jul drar man selvsagt til Tivoli, som i adventstiden ser ut som det er forsynt med et containerlass med julepynt.
Det er folk overalt. Noen er her for å vandre omkring og ta til seg inntrykkene, andre for å se på Luciatoget. Noen drikker gløgg eller annet fluidum under serveringsbodenes varmelamper, andre er på vei til julebord. Til Grøften, som vi.
Lune smørrebrød
Vi nevnte at danskenes juletradisjoner er ganske lik våre. På noen områder skiller den seg imidlertid ut, kanskje spesielt når det kommer til mat.
Der vi har ribbe, torsk, lutefisk og pinnekjøtt, har de gjerne and, gås eller flæskesteg. Sistnevnte er riktignok ikke så langt unna vår egen ribbe, den skal være med svor og svoren skal være sprø.
Før jul, på julebord og familiesammenkomster, skal det imidlertid aller helst være lune smørrebrød og snaps. Da starter man gjerne til frokost, som er danskenes lunsj, og så kan man sitte gjennom hele dagen og spise og drikke.
Juleøl
København er breddfull av steder som tilbyr slike julebord med smørrebrød og annet snadder, altfor mange til at vi kan ramse opp alle. Men Schønnemann er en god, gammel favoritt. De har holdt det gående siden 1877, og er blant annet Hellstrøms favoritt i byen. Det er umulig å komme utenom Kanal Cafeen eller Skindbuksen. Restaurant Kronborg er en annen klassiker, en lunsjrestaurant som holder oppe litt lenger når det er jul. En femte er altså Grøften, i Tivoli.
Tivoli i København er verdens eldste fornøyelsespark
Vi bestiller full pakke, eller «Grøftens store julebord», som den heter. Først kommer et fat med sjømat – sild, gravlaks, reker og rødspette med remulade. Rikelige porsjoner. Det er mye å velge blant på menyen. Hva med «Grøftens snapsmenu» til 270 danske kroner? Sild med ett glass snaps inkludert og så Grøftens Skipperlabskovs ad libitum – etter behag – om du orker. Neste servering er kjøtt: Lun leverpostei, sylte, medisterkaker, stekt andebryst, ribbe (kamsteg) og æbleflesk – røkt bacon med stekte epler og løk. Til dessert er det ost og riskrem, men da er jeg så mett at jeg må melde pass etter første bit.
Det hele skylles ned med øl og snaps, og der man mett og litt trett sjangler ut fra stedet trenger man strengt tatt ikke mer drikke. Men kvelden er ennå ung, jeg er i embets medfør må vite, og har fått snusen i at Tivoli-julen ikke er den samme uten et stopp på Anarchist. Her har de spesialisert seg på juleøl, og vi drikker oss gjennom et knippe danske julevarianter. Konklusjon: danskene kan sitt juleøl – de også.
Brukskunst og jul for juleløse
Flere marked
Et julemarked det kan være verdt å få med seg er H.C. Andersens julemarked på Kongens Nytorv. Her er det eventyrstemning fra midten av november til 21. desember, og er et av de klassiske danske julemarkedene. Det finnes et eget julemarked på Højbro plads, du vet der de tre små kineserne befinner seg. Drar du litt nord for byen, til Klampenborg, finner du et koselig julemarked inne i skogen, i fornøyelsesparken Bakken. Dette er et alternativ til Tivoli, med langt færre gjester og mindre trengsel.
Neste dag er det tid for å angripe julen fra motsatt ende. Vi har gjort unna ekstremjul på Tivoli, og må prøve noe helt annet. Julemarkedet i Christiania er noe helt annet. Faktisk er det et av Københavns eldste, og et av de største innendørsmarkedene i Skandinavia.
Inne i Den Grå Hall finner man mer enn hundre boder med alt fra hjemmelagd brukskunst til importerte varer fra alle verdenshjørner. Det er også en kafé her, og innimellom er det konserter og annen underholdning. Markedet åpner den første lørdagen i desember, og holder åpent til 20. desember klokken 18. Da lukkes det ned, lokalene tømmes, for resten av julen arrangeres De Juleløses Jul, et tilbud til alle som ikke har noen å feire jul med eller noe sted å feire.
Skatekunst
Vi kommer i snakk med Benjamin Rubæk. Han selger alt fra klokker og tallerkener til skap, stoler og lampeskjermer.
Første fredag i november blir kalt J-dagen? Da kommer årets julebrygg, som blir feiret i hele byen
– Alt er laget av gamle skateboard, forteller han.
Som aktiv skater gjennom mange år opparbeidet han seg en fin liten bunke med ødelagte skateboard. Han bestemte seg for å finne en måte å gjenbruke dem på.
– Jeg kjenner de fleste i miljøet, både her og i resten av Norden, så nå får jeg ødelagte skateboard fra alle. Jeg kommer ikke til å gå tom, ler han.
Kunstnersjeler
Tidligere var det rimelig for nordmenn å dra til Danmark. Den gang verden fortsatt var i sjokk over norske ølpriser, og man kunne spare penger på en tur med danskebåten og litt storinnkjøp. Det er ikke like «dejlig» å være norsk i Danmark nå. Mye skyldes den svake norske kronen. I turistområdene i København overstiger faktisk prisene på øl de hjemme, og prisene i enkelte butikker forteller oss at det ikke er penger å spare. Snare tvert om.
Du kan ta ferge mellom bydelene, de kalles Havnebussen og går i rute store deler av dagen
Nettopp derfor er et besøk i Christiania så tilfredsstillende. Med en flaske øl i hånden for 30 kroner, og boder breddfulle med pent prisede gjenstander, får man igjen fornemmelsen av å være på ferie i et land som er billigere enn vårt eget. I løpet av en snau time er posene fulle av gaver til mor, far, tanter og kusiner, og det gjør da heller ikke noe at man vet at pengene går rett til menneskene som har laget tingene. Det er absolutt ingenting å si på håndverket heller. Fristaden Christiania er kjent for beryktede Pusher Street og et liberalt syn på blant annet cannabis, men området er også fylt opp av kunstnersjeler og kreative folk.
Skøyter og pannekaker
Etter å ha gjort unna julehandelen er det på tide med litt lunsj på Broens Gadekøkken, snaue ti minutters gange fra Christiania. Dette er en utendørs «mathall», med en rekke mat- og drikkeboder med ulike konsepter. Stedet åpnet i 2018, og er et samarbeid mellom Copenhagen Street Food og eierne av restauranten Noma, som har tre stjerner i Michelin-guiden. På Broens viser en rekke av Københavns velrenommerte restauranter frem hva de har å by på, i tillegg til at gjestekokker fra hele verden er innom fra tid til annen for å vise frem sin mat og sin tolkning av streetfood.
Med sin plassering mellom Nyhavn og Christianshavn er det et svært populært sted for lunsj, drinker og vorspiel, sommer som vinter. Om sommeren kan det anbefales å ta den bestilte maten med ned til vannkanten. Om vinteren legges det is på Broens Skøitebane. Skøyter kan leies på stedet. Vi kjøper oss noen pannekaker, eller crêpes som det heter så fint, og supplerer med noen kopper kakao med ulike typer sprit. Vi slår oss ned under en varmelampe ved siden av skøytebanen. Danskene er ikke født med ski på beina. Heller ikke skøyter kan det se ut til, til tross for at de har et landslag i ishockey som har yppet seg mot storheter som USA og Canada. Det er en viss underholdning å se de mange «bambiene» som snubler omkring der ute.
Mange nordmenn
Etter lunsj tusler vi bort til Nyhavn, som også er kledd opp til jul. Det begynner å tikke mot kveld, og her er tilbudene om øl og snaps på rekke og rad. Vi lager oss en liten lysløype langs den ikoniske bryggen, og ber om å få smake de ulike spesialitetene de har på fat og flaske. På alle kanter er det blide dansker, og det er neimen ikke langt mellom blide nordmenn heller. Tydeligvis er det mange som allerede har lagt «førjulstur til København» inn på listen av juletradisjoner, og med den fjerde eller femte drammen innabords er det enkelt å skjønne hvorfor. Det er fortsatt dejlig å være norsk i Danmark, og kanskje spesielt i desember.
Deilig å være norsk i Danmark
København har 1,4 millioner innbyggere og er Skandinavias nest største by, etter Stockholm, og en stor favoritt blant nordmenn både sommer og vinter. Tradisjonelt har vi holdt oss i området mellom Tivoli, Kongens Nytorg, Nyhavn og Christianshavn, men byen har en rekke andre spennende bydeler, som Refsehaleøen, Nordhavn, Østerbro og Frederiksberg. Byen er en drøm for syklister og er også kjent for arkitektur, restaurantene, museene og fornøyelsesparkene. Det er også flere kasinoer i byen om du føler for å prøve lykken ved blackjack- eller pokerbordet, eller med enarmede banditter.
Slik kommer du dit:
Du kommer deg enkelt til København med både bil, båt og fly, avhengig av hvor du kommer fra. Danskebåten er en opplevelse i seg selv. Det er flere flyavganger daglig til København. Bestiller du i god tid kan du få flybilletter og billetter på båten til rundt 500 kroner.
Her bor du:
Copenhagen Strand er et fint hotell i gåavstand fra Nyhavn og Christianshavn med utsikt over vannet. Radisson har både hotell ved Tivoli og like ved Christianshavn. I tillegg finnes det hoteller i alle prisklasser.
Her spiser du:
Når du har fått nok av julemat kan du dra til Kødbyen, som har en rekke gode restauranter, eller dra til Copenhagen Street Food på Reffen. I den andre enden av skalaen finnes en rekke restauranter med Michelin-stjerner. I 2022 hadde København-restaurantene hele 24 Michelin-stjerner til sammen. Geranium har tre stjerner, holder til i åttende
etasje i FC Københavns stadionbygning og regnes som en av verdens beste restauranter.
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 57 2023