Test av tennstål
Test av tennstål
Tennstål er enkelt sagt en videreutvikling av flintsteinen. Light My Fire har videreutviklet flintsteinen og laget et effektivt og slitesterkt tennstål.
Test av tennstål: Et sett består av en rasp og et tennstål. Du drar raspa langs tennstålet, nesten som om du skal spikke. Raspa er kniven, og tennsålet er pinnen. Under denne operasjonen slås det gnister med en temperatur opp mot 3000 grader. For å få flest og størst gnist er den beste teknikken å holde et godt press og ikke dra for raskt. Du kan bruke en kniv istedenfor raspa om du f.eks. skulle miste raspa.
Ved hjelp av tennstålet tenner du gassbrenneren rimelig enkelt på første forsøk. Bensin- og rødspritbrenneren må du trene litt på å tenne, men det er fortsatt enkelt. Parafin er vanskelig å tenne direkte med tennstålet.
Skal du fyre bål og bruke tennstål til å tenne opp med, krever det trening og at du forbereder deg godt før du starter opptenningen. Godt med tørre, tynne neverstrimler og rikelig med tørr opptenningsved i små biter er en god start. Hvis du planlegger kun å bruke tennstålet ute på tur, vil jeg anbefale at du tar med deg noe knusktørt spon eller at du har tørr never liggende i sekken. Tennstålet virker selv om det er vått.
Vårt tennstål har vært med på tur i tre-fire måneder, og har for det meste vært brukt til å tenne gass- og bensinbrenneren. Det viser nesten ikke tegn til slitasje. Produsenten oppgir at den modellen vi har testet (Modell Army) skal gi 12 000 gnistdoser - noe som skulle holde en stund!
Fakta |
Denne saken ble første gang publisert 03/07 2007, og sist oppdatert 04/05 2017.