Villmarkslivs Turskole

Vann på vin­ter­tu­ren

Snø­smel­ting hø­rer vin­ter­tu­rer til, men du spa­rer mye ener­gi om du kla­rer å finne vann iste­den­for.

<b>ENER­GI­TAP:</b> Vind for­len­ger ko­ke­tid og driv­stoffor­bruk. Selv når man bru­ker vind­skjerm.
ENER­GI­TAP: Vind for­len­ger ko­ke­tid og driv­stoffor­bruk. Selv når man bru­ker vind­skjerm. Foto: Randulf Valle
Først publisert Sist oppdatert

Vann har to egen­ska­per som gjør det ener­gi­kre­ven­de å lage varm drikke av snø. For det før­s­te har vann høy var­me­ka­pa­si­tet, slik at det kos­ter mye ener­gi å var­me opp vann én grad.

I til­legg har vann svært høy smel­te­var­me. Det kos­ter svært mye ener­gi å få is og snø til å smel­te. Det har du kan­skje mer­ket når du har smel­tet snø?

Så len­ge det er snø- og is­klum­per i van­net, skjer det til­sy­ne­la­ten­de in­gen­ting, men så fort alt er smel­tet, går tem­pe­ra­tu­ren raskt opp.

Om vi ser bort fra var­me­tap til om­gi­vel­se­ne, er ener­gi­be­ho­vet for å var­me opp ett kilo vann fra 0 til 100oC 418 kJ.

Å smel­te en kilo is kre­ver 333 kJ. Der­som du star­ter med snø som hol­der 0oC og skal smel­te den og koke vann, går alt­så 44 % av ener­gi­en med til å smel­te snø­en.

Du bru­ker alt­så nes­ten dob­belt så mye ener­gi på å smel­te snø som å var­me opp is­kaldt vann.

Vann­kil­der

Lytt til Villmarksliv

Hver fredag kommer en ny episode av vår podkast. Du kan lytte til vår podakast på:

...og på de fleste andre podkasttjenestene som finnes.

Selv midt­vin­ters er det ofte mu­lig å finne åpent vann om du er opp­merk­som. Selv gan­ske små el­ver og bek­ker kan være åpne i par­ti­er, el­ler du kan høre det kluk­ker un­der isen – slik at noen slag med øks, is­øks el­ler ski­stav er nok til å åpne opp så du får til­gang.

Også på vann og inn­sjø­er kan det være rå­ker i isen i tran­ge sund el­ler and­re strøm­ster­ke par­ti­er, men vær svært for­sik­tig her, et­ter­som isen kan være tynn mot kan­ten på råka. Det kan også være over­vann på isen. Noen plas­ser kan du se at snø­en på isen er grå­lig. And­re gan­ger mer­ker du det først når du går ut dit. Da har du mu­lig­he­ten til å fylle flas­ker og kje­ler.

<b>RÅK:</b> Selv midt­vin­ters er det ofte mu­lig å finne åpent vann.
RÅK: Selv midt­vin­ters er det ofte mu­lig å finne åpent vann. Foto: Randulf Valle

Smart smel­ting

Om du først er nødt til å smel­te snø, er det fle­re fak­to­rer som kan være med å av­gjø­re driv­stoffor­bru­ket. Det al­ler vik­tig­ste er å unn­gå vind, si­den det på­vir­ker smel­te- og ko­ke­tid kraf­tig. Selv med god vind­skjerm kan man i lett vind for­len­ge ko­ke­tid og driv­stoffor­bruk med 20 %. Uten vind­skjerm kan du opp­le­ve at van­net ald­ri ko­ker opp. Snø­smel­ting i yt­ter­tel­tet er der­for langt mer ef­fek­tivt.

Store gry­ter gir også bedre ut­nyt­ting av driv­stof­fet, og det­te gjel­der spe­si­elt for bren­ne­re som sprer flam­me­ne mye. Med små gry­ter går mer av var­men tapt på si­de­ne. Gry­ter med var­me­veks­ler­rib­ber er mest ef­fek­ti­ve, men kan gi kraf­tig øk­ning i ut­slip­pe­ne av den svært gif­ti­ge gas­sen kull­os. En stor, flat­bun­net kje­le er der­for et godt valg til snø­smel­ting. Kje­len bør hel­ler ikke være dek­ket av sot. Jeg har målt 7 % øk­ning i ko­ke­tid for so­te­te kje­ler. And­re rap­por­te­rer om gan­ske mye stør­re tall.

Man­ge bren­ne­re gir også høy­ere virk­nings­grad når ef­fek­ten ikke er satt helt på fullt, og du spa­rer selv­sagt ener­gi på å la være å var­me van­net helt til ko­ke­punk­tet.

<b>TUNGT:</b> Is­bo­ret gir en­kel til­gang til vann, men i de fles­te til­fel­ler er det mer vekt­ef­fek­tivt å ta med mer driv­stoff til pri­mu­sen.
TUNGT: Is­bo­ret gir en­kel til­gang til vann, men i de fles­te til­fel­ler er det mer vekt­ef­fek­tivt å ta med mer driv­stoff til pri­mu­sen. Foto: Randulf Valle

Grov­kor­net snø

Lett og luf­tig ny­snø er dår­lig rå­stoff for snø­smel­ting. For det før­s­te får du plass til svært lite i gry­ta, og for det and­re kre­ver det mer tid og ener­gi å smel­te fin­kor­net snø enn grov­kor­net, om­dan­net snø. Jeg har målt en for­skjell på ca. 10 %.

For å finne grov­kor­net snø må du ofte gra­ve deg litt ned i snø­laget. Du kan også spa­re brenne­stoff ved å fylle snø i en vann­tett pakk­sekk og ta den med inn i tel­tet el­ler leg­ge den i sola en stund før du star­ter å smel­te over pri­mu­sen. Spe­si­elt på sein­vin­te­ren når sola står på, vil snø­en i en svart pakk­sekk både kun­ne var­mes opp og star­te på smel­te­pro­ses­sen i be­ty­de­lig grad.

Ta med is­bor?

Løn­ner det seg å ta med is­bor på vin­ter­tur – bare med tan­ke på å spa­re driv­stoff? Vi reg­ner at det går ca. 15 gram driv­stoff for å smel­te en kilo snø til vann, og at et is­bor vei­er 2,5 kilo. Om vi i ste­det for is­bo­ret had­de tatt med 2,5 kilo ben­sin, ville vi vært i stand til å smel­te rundt 160 kilo snø. Rent vekt­mes­sig er det alt­så sjel­den en god idé å ta med is­bor for å slip­pe snø­smel­ting. Men det er utro­lig lett­vint å ha til­gang til vann, og så er det jo all­tid en mu­lig­het for eks­tra mid­dag...

My­ter?

Et par gam­le råd har imid­ler­tid vist seg å ha li­ten el­ler in­gen ef­fekt. Man­ge til­set­ter litt vann i bun­nen av kje­len når de star­ter snø­smel­ting. Tan­ken er at van­net skal gi bedre kon­takt mel­lom snø og kje­le. Jeg un­der­søk­te det­te i et en­kelt for­søk med to kilo grov­kor­net snø og en halv li­ter vann.

I før­s­te for­søk ble van­net til­satt snø­en før smel­tin­gen star­tet. I det and­re for­søket ble van­net til­satt et­ter at snø­en had­de smel­tet.

Ko­ke­ti­den i de to til­fel­le­ne var iden­tisk. Det vir­ker alt­så ikke som om det­te rå­det har noen ef­fekt, men det kan være at det har stør­re inn­virk­ning om man skal smel­te fin­kor­net snø.

Man­ge er også svært nøye på at lok­ket på kje­len skal være på hele ti­den. Jeg sjek­ket det­te ved å koke 1,5 li­ter vann fem gan­ger. I før­s­te for­søk ble lok­ket tatt av fire gan­ger i lø­pet av ko­ke­ti­den. Hver gang var lok­ket av i ca. 5 sek. For hvert for­søk ble lok­ket tatt av en gang mind­re, slik at lok­ket var på hele ko­ke­ti­den i fem­te for­søk. Det var in­gen for­skjell i ko­ke­tid på de fem for­søke­ne.

Klikk her for et godt tilbud på Villmarksliv