Test av gulost
Tre oster får terningkast seks
Bare to av dem er ekte ost.
Jo oftere du spiser ost, desto viktigere er det at den er bra for deg!
Den dukker opp over alt: i matpakken, i salaten og i tacoen. Gulost er en utmerket kilde til protein, kalsium, vitamin A og ulike B-vitaminer. Men de gir oss også fett av den mettede typen, samt kalorier. Derfor har det lenge eksistert lettoster med mer protein og kalsium, og mindre fett og kalorier.
Testresultater
Tre oster skiller seg vesentlig ut, og får terningkast seks. Det er avstand til neste, som får en firer. Ingen femmere denne gangen, altså!
Mills Vita Hjertego' Gul er testens vinner - men er det en ost? Du kan spise den og bruke den i matlaging på akkurat samme måte som du bruker vanlige oster.
Tine Lettere Norvegia inneholder mest protein av alle ostene, og mye kalsium også.
Tine Jarlsberg Lite er et godt hverdagsvalg med masse kalsium og protein og lite kalorier.
Planteoljer
Osten kan også gjøres sunnere ved å bytte ut melkefettet med planteoljer.
Det er bra for helsa, men gjør at osten ikke lenger er «ekte». Ekte ost inneholder kun melk/fløte, salt, løpe og ev. tilsetningsstoffer. Vi har tatt med en «uekte» ost i testen, fordi den brukes som en vanlig ost i matlaging.
Slik testet vi
Vi har plukket et utvalg av 13 oster og en «uekte» ost som selges i vanlige dagligvarebutikker i Norge.
Vi rangerer ostene ut ifra det rent ernæringsmessige. Lite kalorier, lite fett, lite mettet fett og lite salt trekker opp, det samme gjør mye protein og kalsium. Noen produkter er ikke merket med innhold av salt og mettet fett - det trekker ned.
Smaken får du selv gleden av å vurdere. Og vil du skifte til en magrere ost, er det kun snakk om en vanesak, så ikke gi deg!
Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost
LES OGSÅ:
Billig-kjøttdeig får terningkast seks
Se hvilket skinkepålegg du bør velge
Her er den sunneste brødblandingen
Denne saken ble første gang publisert 05/12 2012, og sist oppdatert 28/06 2017.