langrenn:
8 tips til en vellykket skitur
Én ting er spesielt viktig...
Frister det med en skitur idag? Kanskje du kan komme deg ut i løypa etter jobb eller studiene?
Å gå langrenn trener hele kroppen, og du bygger opp en sterk kjernemuskulatur.
Ikke minst får du masse frisk luft, roser i kinnene og vakre omgivelser med på kjøpet.
Men hva skal til for at turen blir knall?
Gode tips før skituren
1. Ha riktig smurning som gir godt feste og god glid. Turen blir fort kjedelig hvis skiene blir isete eller bakglatte. Kladdete ski er heller ikke særlig stas ...
2. Finn et passende terreng, gjerne med varierte bakker. Da blir turen mer spennende samtidig som du får nye utfordringer. Hvor deilig er det vel ikke å renne ned en skibakke?
3. Vær riktig kledd. Kle deg i materialer som er lett bevegelige og som puster.
4. Sjekk værmeldingen og pass på å bruke klær som verken holder deg for varm eller for kald. Gode, gamle ullklær er alltid en vinner, siden det holder deg varm selv om du blir svett. En bøff er også smart å bruke på skituren. Trekk den over ansiktet hvis du blir veldig kald.
5. Gå sammen med noen! Det øker treningsgleden hvis du har selskap. I tillegg er det tryggere hvis dere skulle gå dere bort.
Artikkelen fortsetter under...
6. Ønsker du en god treningseffekt av skiøkten er du avhengig av å komme deg opp i puls. Vil du holde på en time, er det viktig med en jevn fart hele veien.
Pass på at du ikke kommer over i melkesyreterskelen, da stopper det fort opp!
7. For litt variasjon, kan du prøve deg på intervalltrening på ski. 4x4-intervaller er en fin mulighet om du ikke vil holde på så lenge som en time, men samtidig ønsker god treningseffekt av skiøkten.
Her skal du varme opp i ti minutter, kjøre på med fire minutter hard jobbing og deretter hvile aktivt i to minutter. Dette skal gjentas fire ganger.
8. Skal du på en lengre tur, bør du sørge for å ha med deg godt påfyll av energi i sekken. Nøtter, tørket frukt eller noen brødskiver kan redde enhver tur!
Denne saken ble første gang publisert 11/01 2016, og sist oppdatert 02/05 2017.