SUPERFRØ:
Bytt ut pasta med dette!
Superfrøet (!) quinoa er både glutenfritt og fullt av sunt fett, fiber og antioksidanter.
Fakta om quinoa
Kokt quinoa har en delikat, nøtteaktig smak. Den vanligste typen quinoa er gulaktig, men det finnes andre varianter som er oransje, rosa, røde, lilla eller svarte.
Overflaten på quinoafrøene inneholder saponiner som har en såpeaktig og litt bitter smak. Mesteparten av denne overflaten er fjernet på de frøene vi får kjøpt i butikken, men det kan likevel være lurt å vaske quinoafrøene før bruk for å fjerne eventuelle rester av saponiner. Dette gir en enda bedre smak, men skal du tenke sunnhet skal du ikke være så redd for litt bitre saponiner. Disse stoffene har nemlig vist seg å kunne redusere betennelsestilstander i kroppen.
Quinoa kokes ved å ha en del quinoa og to deler vann i en gryte og la det koke med lokk i ca. 15 minutter.
Kanskje er quinoa allerede en del av kostholdet ditt, men hvis ikke er det absolutt verdt å prøve ut.
Sjansen er nemlig stor for at quinoa kommer til bli en favoritt!
I motsetning til det mange tror, er quinoa et frø, ikke en kornsort. Som andre frø er quinoa full av sunt fett, fiber og antioksidanter.
Quinoa er særlig rik på flavonoidene quercetin og kaempferol, og inneholder faktisk mer av disse antioksidantene enn blåbær.
Dette, sammen med det faktum at quinoa, i motsetning til korn, også inneholder protein av høy kvalitet, gjør at dette frøet er så næringsrikt at det av mange kalles for supermat.
Mettende og næringsrikt
Quinoa kan brukes i varme og kalde salater eller til middag istedenfor pasta, ris og potet. Quinoa er også glutenfritt, noe som gjør frøet supert for de som trenger et alternativ.
Quinoa er rik på protein, inneholder alle de essensielle aminosyrene og er spesielt rik på aminosyren lysin, noe som gjør den til et bra valg for vegetarianere.
Dette gjør også at quinoa egner seg som mat etter trening. Du kan for eksempel kombinere dette sunne måltidet med PT-Pias shapeupkickstart-program, eller et 20-minutters treningsprogram for hele kroppen.
Sunt alternativ til pasta
Protein metter godt og gir liten blodsukkerstigning, og det gjør quinoa til et bra alternativ til pasta, ris og potet for dem som ønsker å begrense inntaket av raske karbohydrater.
Quinoa inneholder rikelig med magnesium, folat og riboflavin, og er en spesielt god kilde til mangan. Som med nøtter, helkorn og andre frø, vil et kosthold med quinoa kunne være med på å forebygge en rekke livsstilssykdommer.
Har du lyst til å prøve andre oppskrifter kan du jo prøve deg på sunnifisert pizzabunn, polarbrød med søtpotet eller deilige middagsretter med laks, kylling og tunfisk.
Brød med quinoa
Kok quinoa etter anvisning på pakken, og la den avkjøle seg. Skjær agurk, mango og avokado i biter. Grovhakk valnøtter og skjær chili i små biter eller tynne ringer. Bland avokado, agurk, mango og vårløk med quinoa og valnøtter. '
Ha over litt olivenolje. Hakk opp fersk koriander, og bland inn i salaten.
Smak til med frisk limesaft.
Quinoa egner seg også godt i brød. Enten ved at du har frøene (ferdig kokte) hele i deigen, eller ved å bruke quinoamel som du kan få kjøp i de fleste helsekost-
butikker. Ettersom quinoa er glutenfritt, har det ikke heveegenskapene til annet mel, derfor er det lurt å samtidig bruke hvetemel eller annet mel som inneholder gluten, eventuelt din glutenfrie melblanding.
Quinoasalat med koriander, mango og chili
Du trenger: (3 porsjoner)
100–120 g quinoa
1 avokado
1 agurk
1 mango
2–4 vårløk
fersk koriander
100 g valnøtter
1 lime
olivenolje
½ rød chili