Spis mer avokado
Derfor bør du spise masse avokado
Denne dødsfete frukten sørger for at næringsstoffene tas enda bedre opp i kroppen!
Slik velger du en god avokado
• En moden avokado skal være nokså myk, men den skal ikke ha mørke innsunkne områder på skallet. En avokado som er avlang istedenfor avrundet på toppen, har vanligvis modnet på treet, og har derfor en bedre smak.
• Hvis du skal servere avokado i en salat eller annen rett, kan det være lurt å presse litt lime eller sitron over avokadokjøttet slik at det ikke blir brunt før servering.
• Kjøp gjerne litt harde avokadoer og la dem modnes i romtemperatur i et par dager. En moden avokado kan holde seg i kjøleskap i opptil en uke.
Visste du at avokado faktisk er en frukt – og ikke en grønnsak?
Avokadofrukten inneholder mye fett og er ganske kaloririk. Men det trenger da slett ikke være negativt!
Akkurat som granateple, er avokado en frukt du bør spise jevnlig rett og slett fordi avokado er stappfull av gunstige næringsstoffer.
- Helseeffektene skyldes innholdet av umettet fett, vitaminer, kostfiber, antioksidanter og mineraler. Det er for eksempel godt med kalium i avokado, dette naturlige saltet kan senke blodtrykket, sier Gunn Helene Arsky, ernæringsfysiolog i Bama, til Det Nye ShapeUp.
Perfekt mellommåltid
Og den inneholder ikke så mange kalorier som mange tror. En halv avokado gir rundt 200 kcal, altså et perfekt lite mellommåltid.
Den byr på lite karbohydrater, og mye fiber, noe som gjør at avokado gir et stabilt blodsukker og metter godt.
Som i oliven og olivenolje, er det mye enumettet fett i avokado. Dette fettet har vist seg å være spesielt gunstig for helsa, blant annet ved å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer.
Økt opptak av antioksidanter
Både avokado, oliven og olivenolje er matvarer som inngår i et typisk middelhavskosthold, et kosthold som har vist seg å være noe av det sunneste du kan ha.
Fettet i avokado er ikke bare sunt i seg selv, men det øker faktisk opptaket av antioksidanter fra maten.
Det betyr at hvis du har avokado eller avokadoolje i en salat, vil du få i deg mer antioksidanter enn hvis du spiser salaten uten avokado.
Ulike karotenoider
I tillegg til at avokado øker opptaket av antioksidanter fra andre grønnsaker, får du også rikelig med karotenoider fra selve avokadoen.
Dette er antioksidanter som mange forbinder med røde og oransje frukt og grønnsaker som tomater og gulrøtter, men det er faktisk mye karotenoider i avokado også.
Noen forskere tror at det er nettopp den helt spesielle sammensetningen av ulike karotenoider som finnes i avokado som gjør at det er så sunt.
I tillegg til å spise avokadoen som det er, egner det seg ypperlig i smoothies, salater, desserter og sauser.
Denne saken ble første gang publisert 30/12 2015, og sist oppdatert 30/06 2017.