SLIK GJØR DU TACOEN SUNNERE
Lag sunn og hjemmelaget Taco på 25 minutter
Bytter du ut den vanlige fredags-Tacoen med disse ingrediensene så blir det ikke bare godt, men også sunt.
Taco er blitt Norges nye nasjonalrett sies det. Hvorfor ikke kombinere både det sunne og det gode?
Med PT-Pia i spissen er #Shapeupkickstart allerede i full gang, og gjennom januar og februar guider hun deg gjennom sitt enkle og effektive treningsprogram, som passer for både nybegynnere og middels godt trente.
Men det er kanskje også på tide og bytte ut noen av matvarene hjemme på kjøkkenet?
Tina Holt og Birgitte Magnussen la om til en grønnere livsstil for åtte år siden, noe som blant annet har resultert i den mye omtalte boka Renere liv, som ble utgitt tidligere i år.
Fokus på næringsstoffer
Tina har mange års erfaring som journalist og redaktør innenfor kosthold og livsstil, og Birgitte er i dag Norges eneste grønne makeupartist. Det er de som står bak denne Taco-oppskriften, hvor de tar utgangspunkt i økologiske produkter.
Da de begynte å lese om en økologisk livsstil, fikk de nemlig øynene opp for nye muligheter.
– Mat og ingredienser som tilfredsstiller de økologiske kravene bruker lengre tid på å produseres, fordi de ikke er kjemisk behandlet. Forskning viser at de tar til seg mer næringsstoffer enn ikke-økologiske varer, forteller Tina og Birgitte.
- Finere hud
– En stor fordel med en grønnere livsstil er at kroppen slipper å kjempe imot giftstoffer hele tida, noe som resulterer i et økt energinivå og et jevnt blodsukker, fortsetter Tina.
Jentene har opplevd at både huden, håret og neglene har forbedret seg etter livsstilsendringen, og understreker at det er vanskelig å forutse effekten av de samlede kjemiske stoffene kroppen utsettes for daglig.
TACO
Dette trenger du:
1 ½ ss rapsolje
1 stor løk
2 gulrøtter
2 selleristenger
2 hvitløksfedd
½-1 chili uten frø
3 ss tomatpuré
1 boks hakkede tomater
1 dl vann
2 ts paprikapulver
½ ts kajennepepper
1 ½ ts spisskummen
1 ts korianderpulver
2 ts gurkemeie
300 g x 3 ferdigkokte bønner (svarte eller kidney), kikerter og linser ¼ ts kanel
Slik gjør du
Hakk løk, gulrot og selleri og stek det gyllent i oljen i en kjele. Ha i hvitløk og chili, og stek til alt er blitt blankt og mykt. Ha i tomatpuré, salt og pepper, og la det steke et par minutter til mens du skrur ned platen til middels varme. Ha i hakkede tomater.
Ha deretter i krydderet, og la det småkoke i 5 minutter mens du skyller bønner, linser og kikerter.
Ha det i gryta og la alt sammen putre på middels til lav varme i ca. 15 minutter. Fyllet skal bli ganske «tørt», slik at det ikke renner saus overalt, men pass på så det
ikke svir seg.
LEFSER
Dette trenger du:
(10 stykker, 40 minutter)
150 g maismel
60 g quinoamel
4 ss fiberhusk
1 ts bakepulver
1 ts havsalt
4 dl vann
Slik gjør du:
Bland alt det tørre i en stor bolle.
Tilsett vann mens du rører det sammen. La svelle i 15 minutter. Strø maismel på en benkeplate, og hell deigen ut av bollen. Del opp i 10 like deler, og rull dem til boller. Bruk MYE maismel når du kjevler ut til tortillalefser, ellers blir det klissete. Stek
i tørr panne på høy varme i et par
minutter til de har fått farge.