ernæring:
Kutter du bort godsakene i jordbæret?
En tabbe å være for ivrig med oppkuttingen, ifølge eksperten.
Jordbær inneholder fiber, antioksidanter og vitamin C.
Men for å få hele spekteret av de helsemessige fordelene, bør du vente med å kutte jordbærene så lenge som mulig.
Visse næringsstoffer, spesielt vitamin C, er nemlig følsomme for lys og oksygen.
Når du skjærer i jordbærene, kan mange av de næringsrike elementene forsvinne.
– Generelt vil frukt og grønnsaker holde seg best når de er hele. Når de kuttes opp vil noe av næringsstoffene forsvinne lettere. Derfor lønner det seg å beholde jordbærene hele, sier Pia Kristine Larsen, som er ernæringsfysiolog ved Oslo Medisinske Senter.
- Hvis du ønsker å skjære dem opp, bør det i så fall gjøres rett før de spises og ikke la de ligge oppkuttet, legger hun til.
Minst like bra frosne
Jordbær og annen frukt og grønnsaker som er frossen, beholder dessuten mange av de viktige næringsstoffene fordi de fryses kort tid etter plukking.
– Derfor er frosne frukt og grønnsaker minst like bra som de ferske. Noen ganger kan de også være mer næringsrike, påpeker Larsen.
Gunn Helene Arsky, ernæringsfysiolog i Bama, mener derimot at det er helt ok å spise rester dagen derpå.
– Ikke tenk at jordbærene er blitt så fattige på vitamin C at de ikke er verdt å spise, sier hun.
- For det første er det masse vitamin C igjen etter én dag i kjøleskapet (ikke rart, i og med at jordbærene i utgangspunktet inneholder mer vitamin C enn appelsin!), og for det andre er det så mye annet bra i jordbærene som ikke forsvinner under lagring, kuttet eller ei.
Denne saken ble første gang publisert 20/01 2016, og sist oppdatert 02/05 2017.