FRUKT:

Én (stor) mango dekker dagsbehovet for vitamin C!

Like god i salat som i smoothie og juice.

INNEHOLDER MASSE VITAMIN C OG A: Mange gode grunner til å unne seg en mango eller to, med andre ord.
INNEHOLDER MASSE VITAMIN C OG A: Mange gode grunner til å unne seg en mango eller to, med andre ord. Foto: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert
KAN SKRELLES PÅ MANGE MÅTER: Et lurt triks er å kutte opp bitene i terninger.
KAN SKRELLES PÅ MANGE MÅTER: Et lurt triks er å kutte opp bitene i terninger. Foto: Getty Images

Næringsinnhold per 100 gram

Energi: 66 kcal

Fett: 0,4 g

Karbohydrater: 14 g

Kostfiber: 1,6 g

Protein: 0,8 g

Vitamin C: 36 mg

Vitamin A (Beta-karoten): 640 µg

Folat: 43 µg

Kalium: 168 mg

Visste du at mango er den mest populære, og ikke minst mest spiste, frukten i verden etter banan?

Det er ikke så rart, for i tillegg til å smake søtt og godt, er frukten proppfull av vitamin C og A, som har flere viktige funksjoner i kroppen vår.

Faktisk så vil en stor mango på 200 gram dekke dagsbehovet for vitamin C, og nesten halvparten av dagsbehovet for vitamin A.

Proppfull av godsaker

Vitamin C er viktig for dannelsen av kollagen. Den virker også som en antioksidant, og fremmer opptak av ikke-hemjern.

A-vitaminet har en positiv effekt på synet vårt, og da særlig mørkesyn, og vedlikeholder hud og slimhinner, hormonproduksjon, beindannelse og immunforsvaret.

Som toppen av kransekaka, er mango også en flott kilde til kostfiber, som er gunstig for tarmhelsen.

Fin i juice, smoothie og salat

Det finnes over 1000 varianter av mango, og de varierer både i størrelse og farge. Fruktkjøttet er en blanding av gul og oransje, og smaken er søt, aromatisk og litt krydret.

Superfrukten egner seg like godt alene, som smakstilsetter i juice og smoothie. Den kommer opprinnelig fra India, men i dag dyrkes den også i land som Peru og Brasil.

Du kan spise mangoen som den er, eller bruke den i en dessert eller som tilbehør til mange ulike matretter.

Den spesielle søte mangosmaken gjør seg ekstra godt i salater, og til både kjøtt, fugl og fisk. Mango kan også brukes i alt fra smoothien til smakstilsetter i for eksempel frokostgrøten.

Her er en supergod oppskrift til tacokvelden:

Mangosalsa med chili

Hva med å prøve en spennende chunky mangosalsa til tacoen neste gang? Den søte mangosmaken tar virkelig tacokvelden til nye høyder!

Du trenger (2 porsjoner):

1 stor mango

2 stk. vårløk

1 rød chili

2 ss frisk koriander

1 ss hvitvinseddik

2 ss olivenolje

1 stk. lime (saften)

salt og pepper

Slik gjør du: 

Skjær mango i småbiter. Finhakket vårløk, chili og koriander, og tilsett mangoen. Bland alt godt og smak til med limesaft, salt og pepper. Sett salsaen kaldt før servering.

MANGOSALAT MED CHILI: Masse koriander og helt perfekt til tacokvelden!
MANGOSALAT MED CHILI: Masse koriander og helt perfekt til tacokvelden! Foto: Getty Images