MAT SOM HAR EN BEROLIGENDE EFFEKT:
Har du hørt om yogamat?
Vil du spise deg rolig, er det én ting maten bør inneholde.
Vi er mange som kommer gira hjem fra trening eller jobb. Og da vil vi gjerne finne hvilepulsen - raskt.
Vel, det er lettere sagt enn gjort, men faktisk kan du spise deg rolig. Det finnes nemlig mat som har en beroligende effekt på kroppen.
Ifølge Kristine Weber, som er kokebokforfatter og bloggeren bak Mat for muskler, skal du se etter mat som inneholder tryptofan.
Tryptofan er en byggestein i protein som kroppen omdanner til serotonin, som igjen danner melatonin – også bedre kjent som kroppens søvnhormon.
Hvor du finner tryptofan? Chiafrø, nøtter, kiwi og banan har det i rikelige mengder.
Her er tre av Webers oppskrifter du bør sjekke ut når du vil slappe av:
Tropisk chiapudding
3 ss chiafrø
2,5 dl kokosmelk
0,5 dl vann
2 ss kokosstrø
1/2 mango en neve valnøtter
Slik gjør du: Ha chiafrø og kokosmelk i en bolle og la den stå i kjøleskapet noen timer, gjerne over natta. Resultatet er en deilig pudding som du kan smaksette akkurat slik du ønsker.
Den blir ganske tykk, så spe gjerne på med litt vann i etterkant så du får den konsistensen du ønsker. Legg puddingen lagvis med mango i terninger, kokosstrø og hakkede valnøtter.
Søtpotet- og hummusdip (2 porsjoner)
1 søtpotet
200 g (kokte) kikerter
1-2 ss olje
1/2 hvitløksfedd
1-2 ts salt
Slik gjør du: Skrell og kok søtpotet til mør, det går raskere om du skjærer den i mindre biter.
Mos sammen med kikerter, olje, hvitløksfedd og litt salt. Dypp valgfrie grønnsaker i dippen, for eksempel selleri, gulrot, søtpaprika, reddik eller brokkoli.
Smoothie bowl (1 porsjon)
1 fryst banan
1 avokado
2 dl kokosmelk
2 dl ublandet saft
2 fryste spinatputer (eller en stor neve fersk spinat)
Pynt: Bringebær, blåbær, kiwi, cashewnøtter og banan
Slik gjør du: Kjør alle ingrediensene sammen i en blender, konsistensen skal være så tjukk at du kan spise den med en skje. Legg på valgfri topping av frukt, bær og nøtter.
Denne saken ble første gang publisert 02/11 2015, og sist oppdatert 24/06 2017.