SORTE BØNNER:
Denne brownien vil overraske deg!
Nesten ikke til å tro hva den er laget av.
Søt og saftig bakst som smelter på tungen er noe de fleste av oss er svært glad i. Men at det er så veldig bra for helsa vår, kan vi vel ikke påstå.
Likevel er det fullt mulig å gjøre baksten sunnere.
Ja, du vil ikke tro hva du kan putte opp i røra av godsaker.
Sorte bønner, for eksempel? Ja, du hørte rett.
Ifølge Gunn Helene Arsky, som er ernæringsfysiolog cand. scient i BAMA gruppen AS, og forfatter av boken «Spis deg ung», egner de seg helt ypperlig i en søt kake.
- Bønner er protein- og fiberrike, og de er saftige. Så de passer glimrende inn i en tung kake som brownies, sier Arsky til ShapeUp.
Vil regulerer blodsukkeret
Men uansett om du har masse bønner i kakene, betyr ikke det at du bør fråtse i vei.
- En kake bør aldri bli så «sunn» at du spiser masse hver dag, men alle monner drar, og en kake som er sunnere, men som fortsatt smaker himmelsk, er jo bare bra, sier Arsky.
Generelt vil bønner, på grunn av typen karbohydrater og mengden fiber, også virke blodsukkerregulerende, forklarer hun videre.
- Med andre ord vil en litt søt og fet kake som en brownie, være mindre uheldig for blodsukkeret enn en vanlig brownie. Men ikke helt bra, altså, sier hun.
Kjøp dem klare til bruk
Svarte bønner er en helt vanlig del av et sunt kosthold i land som USA og Mexico, men blir nok litt mer oversett her hjemme. De har et høyt protein- og fiberinnhold, og er en god kilde til folsyre, jern, magnesium, thiamin, molybden og andre viktige mineraler.
I tillegg har de lav glykemisk indeks, noe som bidrar til å holde blodsukkeret stabilt.
Den dype fargen kommer fra de helsebringende antioksidantene antocyanin flavonoider, som reparerer celler og renser kroppen for giftstoffer. Svarte bønner gir deg med andre ord massevis av viktige næringsstoffer som vil hjelpe deg å holde energinivået på topp hele dagen.
Det enkleste er å kjøpe svarte bønner som er klare til bruk. Hvis du velger å kjøpe dem rå, må de bløtlegges over natta og kokes før bruk.
Dette er den billigste løsningen. Uansett hvordan du velger å skaffe deg disse næringsrike superbønnene, vil du garantert stusse over at du ikke har inkludert dem i kostholdet ditt for lenge siden.
Perfekt med sjokolade
Svarte bønner er tradisjonelt brukt i salater, risretter, supper og ulike former for meksikansk mat. Men hvem hadde vel trodd at svarte bønner og sjokolade er en perfekt smakskombinasjon?
Med litt kreativitet og kjennskap til foodpairing, en metode brukt til å identifisere smaker som passer sammen, kan man skape fantastiske oppskrifter. Fordi svarte bønner og sjokolade deler sentrale smakskomponenter, passer de perfekt i selskap med hverandre.
Fortsatt skeptisk? Prøv da vel! Du blir garantert hekta, du også. Her er en himmelsk oppskrift som kombinerer svarte bønner og sjokoladesmak.
Brownie fudge proteinbar
Disse barene er sunnere, billigere, mer naturlige og smaker bedre enn de du kjøper i butikken. Og de svarte bønnene gir dem en fantastisk konsistens. En garantert slager til fredagskosen!
DU TRENGER (8 BROWNIES):
300 g svarte bønner, kokte og klare til bruk
4 ss usøtet kakaopulver
50 g proteinpulver med sjokoladesmak
1/4 ts salt
1 dl honning eller agavesirup
4 ss smeltet kokosnøttolje
2 ts vaniljeekstrakt
1/2 ts bakepulver
1 dl knuste kakaobønner (caco nibs)
SLIK GJØR DU:
Varm stekeovnen til 175 grader. Bland alle ingrediensene, bortsett fra kakaobønnene, i en food processor. Kjør på med høy hastighet til du får en jevn røre.
Rør inn kakaobønnene. hell røren i en smurt, firkantet form. Stek barene midt i ovnen i 15-17 minutter.
Ta ut formen omtrent hvert femte minutt og rør om. Pass på å ikke steke barene for lenge. De skal være myke og litt fuktige når du tar dem ut av ovnen. Avkjøl og sett barene i kjøleskap for å stivne i minst 2 timer før du skjærer dem opp i passende størrelser.
De kan oppbevares i kjøleskapet i minst en uke! Hurra!