SUNN MAT:
Cupcakes med hva-for-noe i kremen?
Lei av juleribbe, medisterkaker og dryppende fete desserter? Her er fire superfreshe oppskrifter du vil elske nå!
Joda, det er fantastisk med noen dager med pinnekjøtt, medister og ribbe, men at det er spesielt sunt skal vi ikke påstå.
Likevel - det er lov å kose seg i julen, men så kan det være godt å spise noe som er litt sunt og fresht.
Her gir Det Nye ShapeUp sine faste matspaltister Mia Eckhoff og Irina Smit deg 4 deilige oppskrifter du bør sjekke ut - og legg merke til at de bruker mange av de samme ingrediensene i flere av oppskriftene, slik at det skal bli litt enklere:
Surdeigspanini med gul pesto
Dette trenger du - 2 porsjoner:
Surdeigsbrød
1–2 tomater
1 neve spinat
3–4 skiver mozzarella
Gul pesto:
1 raspet gulrot
1 bit ingefær
saften fra 1/2 sitron
3 ss olivenolje
1–2 ss ristede pinjekjerner, solsikkekjerner eller cashewnøtter
1/4 ts kummin
litt salt
Slik gjør du:
Kjør alt sammen i en blender eller med en stavmikser til du får en jevn og passe tykk pesto.
Legg alt pålegget på surdeigsbrødet og legg i et toastjern eller paninijern til brødet er sprøtt og osten er smeltet.
Tips: Surdeigsbrød kan gi lavere blodsukkerstigning sammenlignet med vanlig brød.
Gulrotmuffins med avokadokrem
Du trenger til 8 små muffins:
3 egg
3 ss yoghurt naturell eller kokoskrem
1 ts honning
0,5 dl nøytral olje
3 dl mel (vi brukte sammalt speltmel)
1 dl havregryn
2 ss linfrø
2 ss bakepulver
2 never raspet gulrot
3 ss revet parmesan
1 liten klype salt
Slik gjør du:
Visp eggene luftige og tilsett yoghurt eller kokoskrem, revet gulrot, olje og honning. Bland godt før du tilsetter de tørre ingrediensene. Rør godt om og ha 2 ss røre i hver muffinsform.
Stek på 180 grader i cirka 25 minutter. Du ser at de er ferdige når de har en gylden skorpe på toppen
Avokadokrem
Du trenger:
1 boks lett Philadelphia
1 avokado
1 lime
1 stor klype koriander
Slik gjør du:
Bland alt i en bolle og bruk en stavmikser for å få kremen helt jevn. La den stå i kjøleskapet litt før du smører den på muffinsene.
Indisk vegetargryte
Du trenger til 2 porsjoner:
1 gul løk
2 ss raspet ingefær
1 boks hakkede tomater
1/2 boks kokosmelk (cirka 2 dl)
1 ts diverse krydder, garam masala, paprikapulver, koriander, kummin, salt
1/2 ts cayennepepper
1 ss olivenolje
1 boks med kikerter (cirka 300 g)
1–2 porsjoner villris (cirka 1–2 dl)
1 granateple
1 neve fersk koriander
Slik gjør du:
Grovhakk løken og fres i en kjele på middels varme med 1 ss olivenolje og litt salt til løken får en gyllen farge. Tilsett 2 ss revet ingefær og en boks med hakket tomater.
Kok i cirka 2 minutter og tilsett deretter krydderblandingen. Kok dette i cirka 5 minutter, før du tar kjelen av platen og kjører blandingen jevn med en stavmikser.
Ha kjelen tilbake på platen og tilsett kokosmelk og kikerter. Smak til med salt og andre krydder, og la gryten få ett raskt oppkok før du serverer. Topp med litt fersk koriander.
Mens du lager gryten koker du opp ris. Når risen er ferdig tilsetter du litt granateple og fersk koriander.
Auberginelasagne
1–2 personer som middag
Du trenger:
1 stor aubergine
2 never fersk spinat
10 stk. pannestekte sjampinjonger
1/2 fersk mozzarella
1 neve revet parmesan
Tomatsaus:
3 tomater
1 gul løk
1 eple
1 neve frisk basilikum
1 ss epleeddik
1 ss olivenolje
3 ss tomatpure
1 liten bit chili
1 dl vann
litt salt og pepper
Slik gjør du:
Skjær auberginen i 1 cm tykke skiver, ha de på et stekebrett med bakepapir og litt olivenolje over. Stek på 150 grader i 30 minutter, til de har blitt myke.
Grovhakk tomatene, løken, eplet og chilien. Fres det i en kjele med olivenolje. og tilsett vann, tomatpure, og epleeddik. Kok på svak varme under lokk i cirka en time, til den er redusert til halv størrelse. Smak til med krydder og urter. Når tomatsausen er avkjølt, ha den over i blender eller kjør med stavmikser til en passe jevn tomatsaus.
Bruk en ildfast form og legg lagvis aubergine, tomatsaus, stekt sopp, spinat og ost. Legg to lag eller mer, til du har brukt opp alle råvarene. Topp med ost og stek i ovnen på 180 grader i 15–20 minutter.