OPPSKRIFTENE SOM GIR GOD SAMVITTIGHET:

3 ting som gjør pepperkakene sunnere

Sjekk hva du bytter ut med hva.

BYTT UT SUKKER MED SUKRIN GOLD: Kokebokforfatter og matblogger Kristine Weber har mange gode triks for å bake sunnere pepperkaker.
BYTT UT SUKKER MED SUKRIN GOLD: Kokebokforfatter og matblogger Kristine Weber har mange gode triks for å bake sunnere pepperkaker. Foto: Kristine Weber
Først publisert Sist oppdatert
SMART TIPS?: Legg plastfolie oppå pepperkakedeigen, så slipper du at den fester seg på kjevla.
SMART TIPS?: Legg plastfolie oppå pepperkakedeigen, så slipper du at den fester seg på kjevla. Foto: Kristine Weber
BLOGGER: Kristine Weber jobber som matblogger, forfatter og matspaltist.
BLOGGER: Kristine Weber jobber som matblogger, forfatter og matspaltist. Foto: Foto: Rolf-Ørjan Høgset

Ønsker du å bake litt sunnere pepperkaker i år?

For å kunne spise litt flere pepperkakekoner med hvit glasur, kanskje?

Ifølge kokebokforfatter og matblogger Kristine Weber, er det flere ting i en klassisk pepperkakeoppskrift du kan bytte ut:

  • Havremel i stedet for hvetemel
  • Yacon- eller fibersirup i stedet for lys sirup
  • Sukker? Bytt ut med sukrin gold eller stevia (søtningsmiddel)

I tillegg har Weber både ingefær og og speltmel i pepperkakedeigen for en ekstra god smak.

Her er gulloppskriften, i tillegg til marsipanpølser og julebrød med hasselnøtter og gojibær.

1. Sunnere pepperkaker 

Til ca. 20 stk. trenger du:

80 g smør

30 g mørk fibersirup (eller yaconsirup)

40 g Sukrin gold

100 g speltmel

70 g havremel

2 ts kanel

1 ts kardemomme

½ ts ingefær

½ ts malt nellik

½ ts bakepulver

0,5 dl melk

Slik gjør du:

Smelt smør med sirup og Sukrin gold. Tilsett det tørre litt etter litt til du får en passe deig som du kan pakke inn i plastfolie og ha stående noen timer i kjøleskap – helst over natta.

Deretter kan du kjevle ut deigen så tynn du kan på et bakepapir drysset med litt mel, gjerne med plastfolie over slik at ikke kjevlet setter seg fast.

OBS: Her gjelder det å være litt rask, for deigen blir fort klissete.

Trykk ut hjerter, juletrær og det som måtte passe og stek i ovnen på 180 grader i cirka 10 minutter. For å få dem ekstra sprø kan du la dem stå på nederste rille i 10 minutter til med døra på gløtt.

Tips: Legg plastfolie oppå pepperkakedeigen, så slipper du at den fester seg på kjevla.

2. Marsipanpølser

Til 5 pølser trenger du:

2 eggehviter

BLIR BEDRE ETTER ET DØGN I KJØLESKAP: Hjemmelaget marsipan trives godt i kjøleskapet et par dager.
BLIR BEDRE ETTER ET DØGN I KJØLESKAP: Hjemmelaget marsipan trives godt i kjøleskapet et par dager. Foto: Kristine Weber

100 g mandelmel

70 g sukrinmelis

2 dråper stevia vanilje (kan sløyfes)

50 g mørk sjokolade

Slik gjør du:

Kna eggehviter, mandelmel og søtning sammen til en deig.

La den gjerne stå kjølig noen minutter for å sette seg før du knar og former fem avlange pølser (eventuelt kuler).

Legg dem i fryseren mens du smelter sjokoladen i mikro eller vannbad, på den måten stivner sjokoladen raskere.

Dypp marsipanpølsene nedi og sett kaldt.

 

3. Julebrød med hasselnøtter og gojibær

Til 1 (lite) brød trenger du:

2 egg

JULEBRØD MED GOJIBÆR: Gå julen i møte med god samvittighet med dette deilige julebrødet.
JULEBRØD MED GOJIBÆR: Gå julen i møte med god samvittighet med dette deilige julebrødet. Foto: Kristine Weber

30 Sukrin gold

50 g havremel

50 g mandelmel

1 dl (mandel)melk

1 ts bakepulver

5 dråper stevia vanilje

1 ts kardemomme, 1 ts kanel og ½ ts malt nellik

25 g hasselnøtter

25 g gojibær (ev. rosiner eller tranebær)

Slik gjør du:

Pisk egg, Sukrin gold og krydder luftig. Tilsett deretter det tørre litt etter litt, og så til slutt melk til du får en tykk kakerøre.

Hakk nøtter og bær og vend inn i røra til slutt. Rull dem gjerne i litt mel for å hindre at alt synker til bunnen.

Hell i en liten brødform (10 × 12 cm) med bakepapir nedi og stek i ovnen på 180 grader i 25–30 minutter.

Saken står på trykk i ShapeUp 11.