Oppskrift på grøt

Frokostgrøten som lager seg selv

Fem sunne og gode oppskrifter for deg som er i farta!

STUDENTGRØT: Med deilig topping som nøtter, bær og frukt får du også i deg andre nyttige næringsstoffer.
STUDENTGRØT: Med deilig topping som nøtter, bær og frukt får du også i deg andre nyttige næringsstoffer. Foto: Foto: Synøve Dreyer Oppskrifter: Fra boken grøt av Vibeke Klemetsen, Kagge Forlag
Sist oppdatert
KALD HAVREGRØT: Legg en tresleiv på tvers over Kjelen. Det hindrer Grøten i å koke over.
KALD HAVREGRØT: Legg en tresleiv på tvers over Kjelen. Det hindrer Grøten i å koke over. Foto: Foto: Synøve Dreyer Oppskrifter: Fra boken grøt av Vibeke Klemetsen, Kagge Forlag

Grøt kan være sunt og mettende og er dessuten et perfekt restitusjonsmåltid og er perfekt til frokost, lunsj og kvelds.

Måltidene er også bra før og etter trening, enten du vil trene rumpa på 15 minutter, få sterkere kropp på 20 minutter eller prøve dere på shapeupkickstart-programmet vårt.

Her er fem deilige og superenkle oppskrifter!

1. Kald havregrøt med honning og aprikoser

Den kalles også kjøleskapsgrøt fordi den ikke skal koke, men stå og godgjøre seg i kjøleskapet over natten. Spises med frukt og nøtter på toppen. En overraskende god variant til hverdags.

Du trenger til 2 porsjoner:

2 dl havregryn

2 dl melk

1 ts vaniljesukker

4 tørkede aprikoser

1 dl matyoghurt

2 ss flytende honning ekstra aprikoser og mandler til servering

Slik gjør du:

Ha havregryn, melk og vaniljesukker i et glass eller en annen beholder med lokk.

Skjær aprikosene i små biter, og bland dem godt med havregrynsmassen.

Ha på lokk og sett blandingen i kjøleskapet til neste morgen.

Rør rundt i grøten før servering, tilsett yoghurt og flytende honning.

Server gjerne med hakkede aprikoser og mandler. Spe med melk hvis grøten blir for tykk.

2. Yogagrøt

YOGAGRØT: Bruk de groveste kornsortene du får tak i – jo grovere, jo bedre. Det gir både bedre konsistens og smak.
YOGAGRØT: Bruk de groveste kornsortene du får tak i – jo grovere, jo bedre. Det gir både bedre konsistens og smak. Foto: Foto: Synøve Dreyer Oppskrifter: Fra boken grøt av Vibeke Klemetsen, Kagge Forlag
HIRSEGRØT: Kok gjerne grøten med 1 dl rosiner. Kjempegodt!
HIRSEGRØT: Kok gjerne grøten med 1 dl rosiner. Kjempegodt! Foto: Foto: Synøve Dreyer Oppskrifter: Fra boken grøt av Vibeke Klemetsen, Kagge Forlag

Dette er en litt mer krevende grøt, fordi den skal kokes opp kvelden før, noe som gjør at det er lett å glemme å lage den. Grøten er supergod, du føler deg vel og du holder deg mett. Oppskriften på kornblandingen holder til fem-seks runder med grøt, så den er fin å ha stående i et tett glass på kjøkkenbenken.

Kornblanding:

8 dl bokhvete

2 dl quinoa eller hirse

1 dl linfrø

1 dl solsikkekjerner

1 dl gresskarkjerner

Du trenger til 4 porsjoner:

2 dl kornblanding

2 dl vann

2 ss tørket frukt f.eks. rosiner, Finhakkede aprikoser

eller gojibær

¼ havsalt

Smør eller kokosolje

Slik gjør du:

Kvelden før: Ha alle ingrediensene til kornblandingen i en bolle, og bland godt. Ha kornblandingen i en kjele med 5 dl vann. Kok opp og hell av vannet. Tilsett 4 dl friskt vann. La stå til neste morgen.

Om morgenen: Ha 2 dl vann, 2 ss tørket frukt og ¼ ts havsalt i kornblandingen. Kok opp grøten og kok på svak varme i 5–10 minutter, avhengig av om du ønsker en flytende eller litt fastere grøt. Rør inn en klatt smør eller kokosolje. Server med valgfritt tilbehør og yoghurt eller melk etter smak. Spe med melk hvis grøten blir for tykk. Du kan også bytte ut tranebær med gojibær, men da er det lurt å blande dem i havregrynsmassen før du setter den i kjøleskapet, slik at bærene får godgjort seg skikkelig.

3. Hirsegrøt

Hirsegrøt er utrolig sunt og inneholder masse jern, B-vitaminer og magnesium, og er et veldig godt alternativ til havregrøten, selv om den faktisk ligner litt på risengrynsgrøt i smaken.

Du trenger til 4 porsjoner:

4 dl hirseflak

1 l lettmelk

1 ts salt

Slik gjør du:

Kok opp melken og dryss i hirseflak. La det koke under stadig omrøring i ca. 10 minutter. Blir grøten for tykk, kan du godt spe med litt melk eller vann. Smak til med salt.

Servering: Hirsegrøten kan serveres med kanel, sukker og smørøye, men den er også god med friske bær, ristet kokos og honning. Bruker du hel hirse, passer det med ½ dl hirsekorn til 4 porsjoner. Skyll kornene først i kaldt vann. Deretter koker du opp 4 dl vann. Ha i grynene og la det koke helt til vannet er absorbert. Spe deretter med 1 liter lettmelk og kok hirsegrøten videre i ca. 50 minutter på middels varme. Smak til med salt.

4. Studentenes over night-grøt

Denne grøten skal være en veldig næringsrik frokost, og er perfekt for studenter som skal lære mye i løpet av dagen. Den passer godt til deg som er på farten, og som liker å ha frokost på plass i kjøleskapet dagen i forveien, eller for deg som ønsker et kjapt og godt måltid før eller etter trening.

STUDENTGRØT: Med deilig topping som nøtter, bær og frukt får du også i deg andre nyttige næringsstoffer.
STUDENTGRØT: Med deilig topping som nøtter, bær og frukt får du også i deg andre nyttige næringsstoffer. Foto: Foto: Synøve Dreyer Oppskrifter: Fra boken grøt av Vibeke Klemetsen, Kagge Forlag

Du trenger til 1 porsjon:

2 dl kokosmelk

2 dl vann

1 dl chiafrø

1 ts kanel

3 ss havregryn

1 ss gojibær

1 ss hampefrø

1 ss kokosflak

½ banan, i skiver

1 neve blåbær

Slik gjør du:

Bland kokosmelk, vann, chiafrø og kanel i en blender. Rør inn havregryn og gojibær. Hell røren over i et glass eller en boks, og sett i kjøle­skapet over natten. Rør sammen toppingen (hampefrø, kokos­flak, banan og blåbær) og hell på før servering. Spises kald.

5. Polentagrøt

Polentagrøt er opprinnelig en italiensk matrett med lange tradisjoner. Grøten består av malte maiskjerner og brukes vanligvis som tilbehør til middagsretter som for eksempel texmex, til puddinger og desserter, eller som ren grøtrett – slik som denne.

Du trenger til 4 porsjoner:

POLENTAGRØT: Husk å røre i gryta underveis. Grøt krever mye oppmerksomhet, slik at den ikke blir svidd. Svidd grøt smaker ikke godt. Blir melkebasert grøt svidd eller brent, er det bare å begynne på nytt.
POLENTAGRØT: Husk å røre i gryta underveis. Grøt krever mye oppmerksomhet, slik at den ikke blir svidd. Svidd grøt smaker ikke godt. Blir melkebasert grøt svidd eller brent, er det bare å begynne på nytt. Foto: Foto: Synøve Dreyer Oppskrifter: Fra boken grøt av Vibeke Klemetsen, Kagge Forlag

9 dl melk

1 ½ dl polentagryn

litt salt

Slik gjør du:

Kok opp melk, salt og ev. litt sukker.

Når melken koker, vispes grynene inn. La trekke/småkoke på svak varme i 5 minutter. Blir grøten for tykk, spe med litt mer melk.

Følg oss på Instagram og Facebook og Snapchat @shapeupnorge.

Flere sporty saker får du på shapeup.no!

 

Denne saken har tidligere vært publisert på ShapeUp.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Denne saken ble første gang publisert 10/11 2015, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også