"Gardmillom" på sykkel
Fra gård til gård i Gudbrandsdalen
Hva med å sykle den flotte "Osteruten" fra gård til gård i Gudbrandsdalen i sommer?

Ta "Osteruten" gjennom Gudbrandsdalen, foreslo en venn av meg. Sant å si forsto jeg ikke helt hva han mente, men det hørtes så koselig ut at jeg ganske snart hev meg på telefonen til Gudbrandsdalen Reiseliv for å bli klokere.
- Han tenkte nok på de åtte velkjente ysteriene våre; at lokal mat og kultur formelig går hånd i hånd her i dalen, svarer Rita Støstad ved Gudbrandsdalen Reiseliv.
- Hos oss kan du smake og oppleve det norskeste norske av både mat- og kulturtradisjoner, fortsetter hun og inviterer oss inn i sitt eventyrrike.
På syngende Vinstra-dialekt serverer hun Gudbrandsdalen som et eventyr fylt med magiske stunder; oppdagelsesferd i kulturen med gamle gårder, bratte bakker, høye fjell og fossende stryk. Rikelig med spekemat fra både geit og sau, "rumgraut" og vellagrede oster på rykende, ferskt brød.
Gjør Askeladdens ord til dine: "Jeg fant, jeg fant!" For her finner du opplevelser på linje med de kjente folkeeventyrene.
Sykkel og ost
Gudbrandsdalen, som strekker seg fra Lillehammer i sør til Dombås i nord med sidedalene Gausdal, Ottadalen og Heidal, er et kulturlandskap av de sjeldne.
Tilbudet til de syklende er stort, med en rekke flotte turforslag langs idylliske fjell- og seterveier, så å si uten trafikk. Det passer for alle, fra barnefamilier til aktive syklister. Det finnes også flere organiserte turer å velge mellom. Her kan du rett og slett sykle "gardmillom".
Sett også av rikelig med tid til uforglemmelige matetapper på fjellstuer, bondegårder, koselige setrer og - ikke minst - ysterier. Prøv den sagnomsuste gudbrandsdalsosten, selve "rauosten", på Heidal Ysteri i Heidalen og "Fjelldronningen", en nydelig Tigerkvitost på Avdem Gardsysteri på Lesja.

Eventyrlige ysterier
- Det er mye godt oppe i "fjelle", sier Anette Svastuen, daglig leder hos Gudbrandsdalsmat BA, på sin særegne Sel-dialekt med hyppig bruk av dativ.
- Ta gjerne turen "ned at" Ottadalen og innom Brimi Seter ved fjellvatnet Tesse. Der kan du se på osteproduksjonen og få servert "Skrå på tå", som er en egenutviklet rett inspirert av "raklett" fra Sveits. En lokal smed har laget en grill hvor "oss" smelter langtidslagret Tigerkvitost. Himmelsk!
- Takk, Gudbrandsdalen, avslutter jeg, med en besøksklar formening om "Osteruten" - og vann i munnen. Når sykkelen er overhalt, blir min valgte vei inn i eventyrriket Gudbrandsdalen: Peer Gynt setervei fra Skeikampen til Espedal. Her skal jeg føle på den historiske Peer så vel som Ibsen, og meske meg med gjestfrie matfat før jeg ruller videre til nye magiske sommeropplevelser.

