Glad i gjærbakst? Her er oppskrift på monkey bread!
Deilig monkey bread med vaniljekrem
Glem vanlige boller med rosiner, nå er det monkey bread som gjelder!


Monkey bread med vaniljekrem
Tilberedning: ca. 1 time
Hevetid og hviletid: ca. 12 timer
Steketid: ca. 35 minutter
Vanskelighetsgrad: lett til middels
Du trenger:
2 ½ dl melk
25 g (1/2 pakke) gjær
ca. 400 g (6—7 dl) hvetemel
1 ts salt
50 g (1/2 dl) sukker
1 ts vaniljesukker
2 ss mykt smør
Krydring:
60 g smør
230 g brunt sukker
2-3 ts kanel
Vaniljekrem:
2 ½ dl melk
3—4 ss sukker
1 ss maisenna
2 eggeplommer
1—2 ts vaniljesukker
Slik gjør du det:
Varm melken til fingervarm og rør ut gjæren.
Bland mel, salt, sukker og vaniljesukker og rør det i væsken. Rør inn smøret og elt deigen til den er blank og smidig og slipper kanten på bollen. Dekk den godt til og la den heve til dobbelt størrelse, ca. 1 time.
Smør en randform.
Bland sammen sukker og kanel til krydderblandingen. Smelt smøret og la det avkjøles lett.
Elt deigen om, og del den i ca. 7 jevnstore emner. Del hvert emne igjen i biter, slik at du til sammen har ca 70 små emner (eller så mange du må ha for å dekke formen). Trill dem ut, dypp hver bolle i smør, og rull i sukker og kanel-blandingen. Legg emnene tett i randformen med skjøten ned. Dekk den godt til og sett den i kjøleskapet til neste dag.
Ta formen ut og la den stå på kjøkkenbenken i ca. 30 minutter, mens du lager vaniljekremen.
Rør sammen alle ingrediensene og varm kremen til den koker og tykner. Rør hele tiden. Avkjøl den helt.
Varm stekeovnen til 180 ◦ C.
Stek kaken nede i ovnen i ca. 35 minutter, til den er gyllen og gjennomstekt. La den stå i formen i ca. 10 minutter, hvelv den over på rist og avkjøl den helt.
Ringle vaniljekremen over kaken, og server.
Denne, og flere andre oppskrifter på ny, fristende gjærbakst, sto på trykk i Norsk Ukeblad nr. 43-2015. Gikk du glipp av et nummer? Se her!