Derfor er det lurt å spise grønnkål
Supersunn og supergod
Grønnkål var populær i gamle dager, og nå er den deilige grønnsaken tilbake i norske kjøkken. Og det med god grunn: Den er billig, miljøvennlig og rik på fiber og supersunne næringsstoffer.
Grønnkålen levde i mange år i skyggen av mer eksotiske grønnsaker. Den ble sett på som et magert tilbehør i stuinger eller som ingrediens i en suppe. Men så kom begrepet supermat på banen, og plutselig ble grønnkålen trendy – både kokebøker og blader lovpriste denne grønnsakens mange fordeler.
Grønnkåltrenden begynte i USA, nærmere bestemt i New York og Los Angeles, hvor vegetariske kafeer plutselig fikk grønnkålsalat og grønnkålsmoothies på menyen. På den berømte vegetariske kafeen The Butcher’s Daughter ble det til og med solgt T-skjorter med den humoristiske og selvironiske teksten «Vi selger designergrønnkål».
Men hva er det egentlig som har gjort grønnkålen så populær? 100 gram grønnkål gir deg omtrent 21 prosent av anbefalt daglig inntak av noen essensielle næringsstoffer. For eksempel gir 100 gram grønnkål 150 prosent av anbefalt daglig inntak av C-vitamin, som jo er den viktige antioksidanten som beskytter oss mot forkjølelse, letter opptaket av jern og dannelsen av kollagen i bindevev og hud. For ikke å snakke om K-vitamin-kontoen din, hvor 100 gram grønnkål gir deg hele 824 prosent av anbefalt daglig inntak av dette vitaminet som styrker skjelettet ditt, og som også er nødvendig for at blodet ditt er i stand til å koagulere.
Grønnkålen er dessuten kalorifattig og særdeles fiberrik, og uansett om du spiser den ubehandlet i en salat eller i en stuing, grateng, suppe, med pasta eller rett og slett som en ovnsbakt chips, er du garantert en skikkelig næringsboost. Så det er bare å sette i gang og unne deg selv et dryss grønn magi!
Rik på vitaminer
Spiser du 50 g grønnkål daglig, får du dekket behovet både for K- og C-vitamin, og for 25 prosent av A-vitamin-behovet ditt.
Din gode beskytter
Grønnkålens høye innhold av C-vitamin beskytter kroppens celler mot oksidativt stress og hjelper deg med å unngå infeksjoner, forkjølelse og influensa.
Grønnkålens næringsinnhold pr. 100 gram:
58 kcal
4,1 g protein
1,1 g fett
10,4 g karbohydrat
6,2 g fiber
Denne saken ble første gang publisert 26/04 2023.