Søt gjærbakst med blåbær og sitron
Ida Gran Jansen vant den første sesongen av TV-serien «Hele Norge Baker». I boken «Fristelser» har hun samlet sine aller beste oppskrifter. Fem av disse finner du i Hjemmet uke 7, og her får du én av dem.
1 brød
400 g hvetemel
85 g sukker
½ pk. tørrgjær
1 ts vaniljesukker
50 g smør
¾ dl melk
½ dl vann
2 egg
SITRONFYLL:
2 store sitroner, skall
150 g sukker
2 ss smeltet smør
en neve blåbær
Les også:
Hjemmet-lesernes beste festkake
Rask pai med karamelliserte epler
Samleside: Flere kakeoppskrifter fra Hjemmet
Ha mel, sukker, gjær og vaniljesukker i en food processor. Bland alt godt sammen. Smelt smøret og tilsett melk og vann. Visp eggene inn i melkeblandingen. Hell den lunkne melkeblandingen (37 grader) i food processoren med melblandingen og elt i 5 min. på lav hastighet. Øk hastigheten til middels og elt i 2 min. til.
Ha deigen over i en smurt bolle og dekk med plastfolie.
La heve i 1 time. Mens deigen hever, lager du fyllet.
Finriv sitronskallet. Bland skallet sammen med sukkeret og smøret og sett til side.
Hvelv ut deigen på en melet kjøkkenbenk og kjevle ut et stort rektangel. Del rektangelet i 5 striper. Fordel 2 ss sitronfyll over hver stripe og legg stripene oppå hverandre. Du skal altså stable alle stripene på hverandre og ha sitronfyllet imellom lagene. Kutt stabelen i 6 like store deler.
Smør en brødform og legg de 6 delene ved siden av hverandre med kuttsiden opp. Fyll blåbær mellom skivene og legg noen på toppen. Dekk med plast og etter-
hev i 40 min. Stekes i ovn ved 175° på nest nederste rille i 35–40 min.
Avkjøl før du hvelver kaken forsiktig ut av formen.
Dryss gjerne litt melis på toppen.
(Se også under bildet.)
HJEMMET - best på mat!
Er du på jakt etter en liten godbit? Her på www.hjemmet.no finner du nye oppskrifter hver uke på deilige kaker og søte fristelser. Er du interessert i mat, kan det være en god idé å abonnere på Norges største ukeblad. Hver eneste uke har vi en fyldig mat-seksjon med gode oppskrifter til inspirasjon og glede.
Ha en fin uke med Hjemmet!
Mvh. Elisabeth Lund-Andersen
redaktør
Denne saken ble første gang publisert 09/02 2015, og sist oppdatert 02/05 2017.