La duften av fersk bakst fylle huset!
Saftig eplekrans
Gjærbakst, epler og nøtter er en uslåelig kombinasjon!


(1 krans)
150 g smør
4 dl melk
50 g gjær
1 egg
1 dl sukker
½ ts kardemomme
ca. 11 dl hvetemel
FYLL:
2 dl eplemos
ca. 100 g pistasjnøtter
PYNT:
egg til pensling
melisglasur
Smelt smøret og hell i melken, la det bli fingervarmt. Smuldre gjæren i en bakebolle og hell over den lunkne melken. Rør ut gjæren og visp inn egget.
Ha i sukker, kardemomme og så mye mel at deigen ikke blir klissete. Dekk til bollen og sett deigen til heving på lunt sted i 1 time.
Ha deigen på et bakebord og trill til en lang pølse. Kjevle til en leiv ca. 80 x 20 cm.
Fordel eplemosen over og dryss på grovhakkede pistasjnøtter.
Rull sammen deigen, ha den over på et bakepapirkledd stekebrett. Pass på at skjøten ligger under. Form til en kringle på stekebrettet.
Skjær noen snitt i deigen på toppen av kringlen og sett til heving i ca. 20 min. Pensle med sammenvispet egg.
Stek kringlen nederst i ovn ved 200° i ca. 20 min. Avkjøl litt på platen før du legger den over på rist.
Pynt med melisglasur og ekstra pistasjnøtter.
Slik lykkes du med baksten
1. Mel og andre ingredienser bør være romtempererte.
2. La deigen heve tildekket til dobbelt størrelse. Pass på at den ikke står i trekk.
3. Dekk den gjerne med plast og et kjøkkenhåndkle. Deigen liker det lunt og mørkt.
4. Føler du at deigen hever sakte, sett bakebollen tildekket på bade gulvet eller i oppvaskkummen med lunkent vann.
5. For blank og fin overflate, pensle bakverket med sammenvispet egg, litt salt og 1 ss vann.
Les også:
HJEMMET - best på mat!
Er du på jakt etter en liten godbit? Her på www.hjemmet.no finner du nye oppskrifter hver uke på deilige kaker og søte fristelser. Er du interessert i mat, kan det være en god idé å abonnere på Norges største ukeblad. Hver eneste uke har vi en fyldig mat-seksjon med gode oppskrifter til inspirasjon og glede.

Ha en fin uke med Hjemmet!
Mvh. Elisabeth Lund-Andersen
redaktør