Oppskrift: Pepperkaker
Mormors pepperkakehus fra grunnen av
Pepperkakene smaker mye bedre når du lager dem selv fra grunnen av. Og så koselig det er sette sammen pepperkakehus sammen med barn eller barnebarn!
2 egg
2½ dl sukker
250 g mørk sirup
125 g meierismør
½ ts pepper
½ ts ingefær
½ ts kanel
½ ts nellik
½ ts hornsalt
ca. 1 l hvetemel
Visp egg og sukker til eggedosis.
Smelt sirup og smør i en litt stor kjele. Avkjøl blandingen litt. Bland alt det tørre. Bland alt i kjelen slik at deigen blir ferdig der. Deigen blir lettest å kjevle hvis du lar den hvile kjølig til neste dag.
Det er lettere å kjevle små leiver. Kjevle ut til passende tykkelse og skjær ut vegger, tak og pipe. Legg det over på smurt stekeplate eller bakepapir. Stekes midt i ovnen ved 200° i 10–12 min. Avkjøl delene på flat rist. Husk å skjære ut vinduer og dør før stekingen.
MELISGLASUR
5 dl melis, 1 eggehvite
Glasuren må ikke være for tynn. Tilsett ev. litt vann eller sitronsaft i tillegg til eggehviten. Eggehviten holder glasuren godt sammen. Fyll melisglasuren i en plastpose og klipp 1–2 mm av spissen til et hull. Dekorer etter eget ønske og pynt med fargerikt godteri og kakepynt.
Avkjøl delene til huset før du begynner monteringen. Noen foretrekker
å dekorere veggene før de settes sammen, mens taket er lettest å pynte når det er montert.
Lag karamell-lim av sukker smeltet i stekepanne til å holde vegger og tak sammen med. Dette limet er svært varmt slik at det er bare jobb for voksne.
Til montering bruker du sukker. Det går med ca. 2 dl som smelter i en vid stekepanne slik at bitene kan dyppes direkte i pannen. Det smeltede sukkeret holdes varmt og flytende på svak varme på stekeplaten.
Les også:
Mor Monsen: Perfekt å ha på lur i fryseren
Se video: Slik lykkes du med rullekaken
Hjemmet-lesernes beste kakeoppskrifter
Samleside: Flere kakeoppskrifter fra Hjemmet
HJEMMET - best på mat!
Er du på jakt etter en liten godbit? Her på www.hjemmet.no finner du nye oppskrifter hver uke på deilige kaker og søte fristelser.
HJEMMET - best på mat!
Er du på jakt etter en liten godbit? Her på www.hjemmet.no finner du nye oppskrifter hver uke på deilige kaker og søte fristelser. Er du interessert i mat, kan det være en god idé å abonnere på Norges største ukeblad. Hver eneste uke har vi en fyldig mat-seksjon med gode oppskrifter til inspirasjon og glede.
Ha en fin uke med Hjemmet!
Mvh. Elisabeth Lund-Andersen
redaktør
Denne saken ble første gang publisert 25/11 2014, og sist oppdatert 02/05 2017.