Fråts med deilige bær

Små fruktterter med vaniljekrem

Bak noen herlige fristelser. Friske bær og krem er en uslåelig kombinasjon.

Lag deilige fruktterter med vaniljekrem
Lag deilige fruktterter med vaniljekrem Foto: Elin Vatnar Nilsen
Først publisert Sist oppdatert

Ca. 15–20 stk.

MØRDEIG:

50 g melis

100 g smør eller margarin

150 g hvetemel

1 egg

VANILJEKREM:

2 eggeplommer

15 g maisenna

50 g sukker

1/4 vaniljestang (frø og stang)

11/4 dl melk

11/4 dl fløte

Mørdeig:

Bland alle ingrediensene til en deig (ikke arbeid deigen for mye). Legg deigen kjølig en halv times tid. Kjevle ut deigen noen mm tykk. Legg den over sand-kakeformer. Klem deigen ut i formene. Stek ved 190° i 20–25 min.

Tips! En kokt vaniljekrem kan lagres i kjøleskap tre–fire dager etter at den ble laget. Oppbevar kremen kjølig til enhver tid.
Tips! En kokt vaniljekrem kan lagres i kjøleskap tre–fire dager etter at den ble laget. Oppbevar kremen kjølig til enhver tid. Foto: Elin Vatnar Nilsen

Vaniljekrem: Pisk sammen eggeplommer, maisenna, litt av melken og sukker i en bolle. Splitt vaniljestangen, skrap ut innholdet og ha i kjelen (også stangen).

Hell melk og fløte i en kjele. Gi væsken et lite oppkok og hell litt av væsken i bollen med eggeblandingen mens du rører.

Hell så alt tilbake i kjelen og rør kraftig til det tykner. La det boble og koke et par minutter mens du fortsetter å røre. Avkjøles i kjøleskap.

Om ønskelig tilsett ca. 1 dl pisket krem­fløte i vaniljekremen.

1.	Kjevle ut avkjølt deig og legg over sandkakeformene.
1. Kjevle ut avkjølt deig og legg over sandkakeformene. Foto: Elin Vatnar Nilsen
2.	Klem deigen godt ut og sett på en bakeplate. Stek på 190° til de har gyllen farge.
2. Klem deigen godt ut og sett på en bakeplate. Stek på 190° til de har gyllen farge. Foto: Elin Vatnar Nilsen
3.	La mørdeigsskallene avkjøle på rist.
3. La mørdeigsskallene avkjøle på rist. Foto: Elin Vatnar Nilsen
3. Ta vaniljekermen i en sprøytepose og skyll og rens bærene.
3. Ta vaniljekermen i en sprøytepose og skyll og rens bærene. Foto: Elin Vatnar Nilsen
4.	Fyll og dekorer med frukt og bær.
4. Fyll og dekorer med frukt og bær. Foto: Elin Vatnar Nilsen
5. Velbekomme!
5. Velbekomme! Foto: Elin Vatnar Nilsen