Denne er glutenfri
Knasende gode karamellruter
Kombinasjonen karamell, sjokolade og mandelbunn smaker himmelsk!

(20 biter)
250 g mandler
2 store egg
100 g lyst brunt sukker
1 ts natron
½ ts salt
vegetabilsk olje, til å smøre formen med
KARAMELL:
200 g sukker
1¼ dl fløte
SJOKOLADELOKK:
200 g mørk sjokolade
Kle en form, ca. 20 x 20 cm (eller bruk en rund springform om du heller vil ha en rund kake), legg bakepapir i bunnen (med overheng på sidene) og smør det med litt olje.
Kjør mandlene i en food processor til de er nokså finmalte, men ikke så mye at de blir til pulver. Bland sammen alle ingrediensene til bunnen i en bolle, og tøm over i formen.
Stek bunnen midt i ovnen ved 180° i ca. 30 min.
Karamell: Sett en tykkbunnet kjele på platen på middels varme. Når kjelen er varm, tøm i sukkeret og vent til det begynner å smelte langs kantene. Snu forsiktig på kasserollen sånn at sukkeret løses opp helt, men vær tålmodig – dette tar litt tid! Ikke bli fristet til å skru opp varmen på plata, da kommer karamellen til å smake brent. Når alle sukkerkorn er oppløst, og karamellen har fått en fin rødbrun farge, ta kasserollen av platen, og hell i kremfløten. Rør hurtig om i ett minutt, til fløten er kokt inn og karamellen er blitt lysere brun.
Hell karamellen over den stekte bunnen (som fortsatt ligger i formen). Sett formen i kjøleskapet til karamellen er nokså fast.
Smelt sjokoladen over vannbad, fordel den over karamellen. Jevn utover med en kniv og sett i kjøleskapet igjen til sjokoladen er stivnet.
Skjær kaken i ruter før servering. Bør serveres kjøleskapskald.
Les også:
HJEMMET - best på mat!
Er du på jakt etter en liten godbit? Her på www.hjemmet.no finner du nye oppskrifter hver uke på deilige kaker og søte fristelser. Er du interessert i mat, kan det være en god idé å abonnere på Norges største ukeblad. Hver eneste uke har vi en fyldig mat-seksjon med gode oppskrifter til inspirasjon og glede.

Ha en fin uke med Hjemmet!
Mvh. Elisabeth Lund-Andersen
redaktør