Bak sunne og gode kjeks
Sprø havrekjeks
Her får du to gode varianter av de klassiske, sprø havrekjeksene. De er enkle å lage og sunne nok til at du kan kose deg med god samvittighet.
Havre-cookies
ca. 20 stk.
100 g smør, romtemperert
100 g sukker
2 ss sirup
1 egg
125 g hvetemel
¼ salt
1 ts vaniljesukker
120 g havregryn
75 g grovhakkede mandler
1½ dl tørkede blåbær
¾ ts natron
75 g hakket, mørk sjokolade
Forvarm ovnen til 175°. Pisk romtemperert smør, sukker og sirup godt med en elektrisk visp. Ha i egget og pisk i 1 minutt eller til godt blandet. Ha i hvetemel, salt, vaniljesukker, havregryn, hakkede mandler, blåbær og natron og pisk videre i et par minutter. Vend inn hakket sjokolade.
Fordel deigen utover et stekebrett dekket med bakepapir i topper på ca. 7 cm i diameter. Det må være godt med mellomrom mellom kjeksene da de flyter litt utover. Stek midt i ovnen i ca. 15 minutter og avkjøl på rist.
Kjeks med sjokolade
24 stk.
100 g smør
100 g havregryn
1 egg
125 g sukker
1 ss hvetemel
1 ts bakepulver
200 g mørk sjokolade
Forvarm 175°. Smelt smør og vend inn havregryn, og la det stå. Pisk egg og sukker til eggedosis. Rør det inn i smørblandingen med hvetemel og bakepulver.
Sett små topper utover et stekebrett dekket med bakepapir og press litt ned. Ha god avstand mellom kjeksene da de flyter mye utover. Stek midt i ovnen i ca. 8 minutter. Avkjøl på rist.
Hakk sjokoladen fint og smelt 2/3 av den i mikrobølgeovn eller over vannbad. Rør inn resten av sjokoladen til alt er smeltet. Dypp halvparten av hver kjeks i smeltet sjokolade og la stivne på rist.