Bli turist i eget land med Hurtigruta:
Et norsk folkeeventyr
Den kalles Hurtigruta, men er en langsom reise langs Norges vakre, ville og varierte kystlinje.
Verdens vakreste sjøreise, skriver reiseguiden Lonely Planet og har satt Hurtigruta på "Blue List", listen som inneholder reisemål og opplevelser for dem som har sett mye av verden og vil ha noe virkelig spesielt. Verdens mest varierte sjøreise, kan man gjerne legge til. For det er nettopp variasjonen langs norskekysten som gjør denne reisen så spesiell. Fra solstolen på dekk hører du dialektene skifte fra kai til kai, akkurat som landskapet og været. Det er luksus å reise langsomt!
Hurtigruta er ikke bare er for turister. Om bord kommer også backpackere med matpakke og sovepose, skoleelever på klassetur og distansepassasjerer som skal på jobb eller besøk et par stopp unna. Hurtigruta er fortsatt en viktig livsnerve langs norskekysten. En hverdagsrute som frakter gods og lokalbefolkning. Ombordkjøring og ilandkjøring. Spente unger på kaia. Tårevåte avskjeder og varme velkomstklemmer.
Les også:
Hurtigruta er hverken danskebåten eller karibisk cruiseskip. Den er seg selv - med stolte norske navn som "Trollfjord", "Midnatsol", "Nordkapp", "Polarlys" og "Kong Harald". Et ekte norsk folkeeventyr.
8000 kjøttkaker
Det er påfallende mye gods som blir kjørt ut og inn av båtene hver gang de legger til kai. Alt fra gravemaskiner til rene håndklær og sengetøy, ferske aviser og dagens forsyning av dagligvarer.
- Vi provianterer hele veien, forklarer hotellsjef Harald Arne Brox på MS "Trollfjord" - skipet som skal frakte meg fra Kirkenes til Bergen.
- Med 2500 serverte måltider om dagen må vi få inn ferske råvarer hele veien. Som eksempel kan jeg nevne at det stekes 8000 kjøttkaker til én lunsj! Og på en 11-dagers rundreise går det med tre tonn kjøtt og fisk, 600 liter fløte, 1200 liter melk og 9000 egg!
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Hotellsjefen forteller at gode, norske råvarer er viktig - og kjøkkenet bestreber seg på at bare det beste er godt nok. Maten betyr utrolig mye for gjestenes tilfredshet. - Det handler om trivsel, sier Brox. Og legger til at noen trives så godt at de har reist over hundre rundturer langs kystens pulsåre.
- Hurtigruta gjør noe med folk, mange vil reise igjen og igjen - vinter som sommer. Hver reise byr på noe nytt.
Bedre enn Karibia
Til lunsj nyter vi norsk kystmat og lokale spesialiteter. Kongekrabbe, sei og steinbit i Finnmark. Kveite og uer i Troms. Spekemat, kjøttkaker og trøndersodd i Trøndelag og bacalao, salt kjøtt og kumle i Ålesund. Middagene er også basert på norske råvarer, men tilberedt med et internasjonalt tilsnitt og mer finesse - servert som vakre kunstverk på tallerkenen. En himmelsk fryd for øye og gane!
- Jeg tar av meg hatten for kjøkkenet på MS Trollfjord, smiler finske Irma Jaakkola (83) som har vært på mange cruise rundt om i verden. - Dette er gastronomi på høyt nivå!
Mens vi spiser forteller Irma at hun elsker Norge og ikke kan få nok av livet på havet. - Det gir en enorm frihetsfølelse. Jeg kan sitte i Panoramasalongen i timevis og nyte utsikten. Her får sjelen hvile.
Irma mener bestemt at en tur med Hurtigruta langs norskekysten er mye bedre enn et cruise i Karibia. - Der er jo alt så likt over alt! Hun forteller at det absolutte høydepunktet har vært turen inn den trange og mystiske Trollfjorden mellom Vesterålen og Lofoten.
- Når solen smyger seg ned i kløftene i bergmassivet, kan man forledes til å tro at man stirrer rett inn i de gamle folkeeventyrene med bortkomne prinsesser, troll og overtro. Nærværet av naturens krefter og skjønnhet er så sterkt at det er uunngåelig å begynne å tenke de store tankene, om deg selv og din plass i verden. Man føler seg liten i disse omgivelsene. Man blir ydmyk - og fullstendig betatt, sier den reisevante damen.
Havørnsafari
Barnebarnet Lotta Jaakkola (36) samtykker og sier at den største overraskelsen er tiden som flyr så fort.
- Jeg har aldri vært på et lengre cruise før, og lurte litt på hvordan man skulle få tiden til å gå. For sikkerhets skyld kjøpte jeg fire bøker før avreise. Nå er vi snart fremme etter fem døgn til havs, og jeg har bare så vidt kommet i gang med den første! Det er så mye å se og oppleve hele tiden.
Lotta har også vært med på utflukter og forteller begeistret om havørnsafari i Lofotens skjærgård. - Et eventyr! Etter å ha fôret måkene en god stund, opplevde vi den mektige ørnen dukke frem bak fjelltoppene og styrte ned etter fisk mindre enn to meter fra båtripa. For noen sanseinntrykk!
Imponerende skue
På turen fra Kirkenes til Bergen har vi passert vindblåste havner og ville landskap med kvasse tinder og hvite topper, gamle losstasjoner og fyrtårn på den ytterste nakne øy, fuglefjell, hvite korallstrender og øyer så grønne at de kan minne om Irland. Vi har matet reinsdyr på samenes sommerbeite ved Nordkapp, sett offersteder fra vikingtiden, hørt midnattskonsert i Ishavskatedralen i Tromsø og besøkt alt fra gamle krambuer til den mektige Nidarosdomen.
Jeg kikker meg rundt. På naturen selvfølgelig, men også på de andre passasjerene. Sammen med mennesker fra 16 nasjoner får jeg oppleve dette. Vi henger over rekka. Gjør store øyne når vi ser monumentet som markerer det sydligste punktet hvor midnattsolen skinner. Lar oss imponere av De syv søstre, Torghatten og Atlanterhavsveien med åtte broer som slynger seg elegant fra øy til øy. Jeg ser landet vårt med turistenes øyne og kjenner at jeg er stolt. Kan det vakrere bli?
Les også:
Knallstart på året for Hurtigruten
Denne saken ble første gang publisert 26/02 2009, og sist oppdatert 05/05 2017.